Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Približne 40 migrantov sa stratilo na ceste do Talianska: Už päť dní sú nezvestní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Paolo Santalucia)

TUNIS - Približne 40 tuniských migrantov, ktorí sa pokúsili dostať po mori do Talianska, je už päť dní nezvestných, oznámila v utorok Tuniská národná garda. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Migranti vyplávali z mesta Sfax na tuniskom východnom pobreží minulý týždeň v noci zo stredy na štvrtok, uviedla národná garda vo vyhlásení. Upozornili na to príbuzní, ktorí stratili s migrantami po ich odchode kontakt. Garda následne spustila pátranie v snahe lokalizovať nezvestných ľudí. Práve z východnej časti Tuniska a z Líbye sa vydávajú na cestu za lepším životom do Európy tisíce nelegálnych migrantov utekajúcich pred konfliktami a zlou ekonomickou situáciou.

archívne video

Matúš Šutaj Eštok o situácii k migrantom (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Od vlaňajšieho januára do konca novembra zachytili tuniské úrady takmer 70-tisíc nelegálnych migrantov, čo je takmer dvojnásobok oproti rovnakému obdobiu v roku 2022, vyplýva zo štatistík Tuniskej národnej gardy. Zo spomínaného počtu tvorili 77,5 percenta cudzinci väčšinou pochádzajúci zo subsaharskej Afriky. Zvyšok boli Tunisania.

Počet odchodov z Tuniska vzrástol minulý rok po februárovom príhovore prezidenta Kaísa Saída, ktorý odsúdil "hordy" nelegálnych migrantov ako demografickú hrozbu voči jeho krajine. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) zomrelo vlani pri snahe prekročiť Stredozemné more vyše 2 270 ľudí, čo je oproti predchádzajúcemu roku nárast o 60 percent.

Viac o téme: NezvestníMigrantiTalianskoTunisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu