Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Fico sľúbil Ukrajine podporu: Pomôžeme im do EÚ, dostanú milióny eur! Reakcia USA

Robert Fico počas stretnutia s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom Zobraziť galériu (14)
Robert Fico počas stretnutia s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom (Zdroj: Úrad vlády SR)

UŽHOROD - Predseda vlády SR Robert Fico sa v Užhorode neďaleko slovenských hraníc stretol s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. Fico na rozdiel od iných štátnikov pri návšteve Ukrajiny nezavítal do Kyjeva.

Robert Fico po stretnutí s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom (Zdroj: YouTube/SMER - Sociálna Demokracia)

O príchode Fica na Ukrajinu informoval aj ukrajinský premiér. "Na programe sú naše bilaterálne vzťahy a podpora európskych iniciatív. Zameriavame sa na konštruktívny a praktický dialóg," napísal k videu na sociálnej sieti X Šmyhaľ. 

"Napriek našim rozdielom máme v úmysle rozvíjať so slovenskou vládou politiku "nového pragmatizmu", ktorá bude prospešná pre obe krajiny. Som presvedčený, že dnešné stretnutie s premiérom Robertom Ficom otvorí novú stránku našich vzťahov," uviedol Šmyhaľ na sociálnej sieti Telegram.

Fico prisľúbil, že podporí integráciu Ukrajiny do EÚ

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal získal od svojho slovenského kolegu Roberta Fica pri dnešnom stretnutí prísľub, že Slovensko podporí integráciu Ukrajiny do Európskej únie a pomoc Kyjevu vo výške 50 miliárd eur z únijného rozpočtu. Šmýhal to uviedol po rokovaniach.

"Premiér Fico ma ubezpečil, že plne podporuje snahy Ukrajiny ohľadom eurointegrácie," uviedol predseda vlády krajiny, ktorá sa už skoro dva roky bráni ruskej ozbrojenej agresii. Napísal tiež, že šéf kabinetu potvrdil, že Slovensko nebude brániť súkromným slovenským firmám, aby na Ukrajinu dodávali armádnu techniku a ďalšie vybavenie.

Spoločné vyhlásenie, ktoré dnes podpísali premiéri, potom podľa Šmyhala okrem iného potvrdzuje dôležitosť slovenskej pomoci pri odmínovaní ukrajinského územia. Vyhlásenie podľa Šmyhala predpokladá rozvoj slovensko-ukrajinských vzťahov na základe vzájomnej dôvery a úcty.

Fico ocenil priateľský a konštruktívny rozhovor

Robert Fico na utorkovom stretnutí s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom v Užhorode podľa vlastných slov zopakoval, že neverí vo vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine a deklaroval, že slovenská vláda podporí každý mierový plán.

Rozdielny názor mali podľa neho aj na vplyv Spojených štátov na vnútornú politiku Ukrajiny a prípadný vstup Ukrajiny do NATO. Fico však vo videu zverejnenom na Facebooku zároveň ocenil, že so Šmyhaľom mali napriek rozdielnym názorom na viaceré témy priateľský a konštruktívny rozhovor, uvádza.

Robert Fico počas stretnutia s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom
Zobraziť galériu (14)
Robert Fico počas stretnutia s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom  (Zdroj: Úrad vlády SR)

Spojené štáty reagujú na Ficove vyjadrenia

Spojené štáty vítajú stretnutie premiéra Roberta Fica s premiérom Denysom Šmyhaľom a oceňujú neustálu podporu Slovenska Ukrajine. "Spojené štáty však kategoricky odmietajú tvrdenie premiéra Fica, že Ukrajina je štátom pod vplyvom USA. Takéto vyhlásenia sú nehodné spojenca NATO," uvádza sa na facebookovej stránke veľvyslanectva Spojených štátov na Slovensku. 

"Ak by Putin niekedy zaútočil na Slovensko, Spojené štáty a ďalší spojenci v NATO by stáli po boku slovenského ľudu a bránili by ho. Ak by Rusi zabrali čo i len jeden meter slovenského územia, nikdy by sme nepovedali: „Rusko je príliš silné, vzdajme to." Nikdy by sme sa pre vlastné záujmy nepoddali zastrašovaniu," uvádza veľvyslanectvo. 

Fico sľúbil Ukrajine podporu:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Facebook/U.S. Embassy Slovakia)

Žiadne zbrane ani podpora vstupu do NATO

Stretnutie sa koná v čase napätých vzťahov medzi krajinami. Predseda slovenskej vlády v utorok, len deň pred cestou, poprel, že by v Kyjeve prebiehala vojna. Podľa neho v ukrajinskom hlavnom meste je normálny život. Za tieto slová si vyslúžil takmer okamžite ostrú kritiku. Kritizoval ho napríklad Manfred Weber, predseda najsilnejšej frakcie v Európskom parlamente, Európskej ľudovej strany.

Fico ešte počas víkendu avizoval, že Šmyhaľovi chce tlmočiť, že Slovensko nebude na Ukrajinu dodávať zbrane a nepodporí ani jej vstup do NATO. "Pokiaľ ide o vstup do Európskej únie, tak my ich rešpektujeme, ale musia plniť podmienky," povedal. Premiéra má na Ukrajine sprevádzať minister obrany Robert Kaliňák a minister zahraničných vecí Juraj Blanár.

Robert Fico počas stretnutia s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom
Zobraziť galériu (14)
Robert Fico počas stretnutia s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom  (Zdroj: Úrad vlády SR)

Predseda slovenskej vlády cez víkend v relácii RTVS Sobotné dialógy tiež povedal, že riešením vojny na Ukrajine musí byť kompromis, i keď "veľmi bolestivý pre obidve strany". Podľa neho je zo strany Ukrajiny nereálne očakávať, že Rusi sa stiahnu z Krymu, Donbasu či Luhanska.

Na jeho slová reagoval hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko, ktorý uviedol, že v otázkach územnej celistvosti nemôže robiť kompromisy ani Ukrajina, ani Slovensko, ani žiaden iný štát.

Viac o téme: Robert FicoUkrajinaDenys Šmyhaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu