Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fico oznámil novinku: Svojim ministrom chcem dvíhať platy! Suma, o ktorej tisíce Slovákov len snívajú, sa mu máli

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Getty Images)

BRATISLAVA – Vláda Roberta Fica by sa už čoskoro mala zaoberať aj platmi ministrov. Na sociálnej sieti to avizoval premiér, podľa ktorého je neprijateľné, že poslanci s oveľa menšou zodpovednosťou aktuálne zarábajú viac, ako členovia vlády. Na prípadnú zmenu ale bude v parlamente potrebná súčinnosť s opozíciou.

Ministrom sa platy nezdvíhajú od roku 2022, kvôli takzvanej dlhovej brzde. Tá sa aktivuje v prípade, keď štátny dlh prekročí predpísanú úroveň. Súčasťou sankcií je aj zmrazenie platov ústavných činiteľov. Plat ministra sa skladá zo základnej zložky a paušálnych náhrad, pričom aktuálne tak zarobí mesačne niečo cez 5 500 eur. Pre porovnanie poslanec, ktorý nežije v Bratislave si mesačne zarobí bezmála o tisíc eur viac.

"Poviem to veľmi otvorene. Som pripravený riešiť neprijateľný stav, kedy ja osobne na jednej strane žiadam od členov vlády vysoké výkony, prijímanie vážnych rozhodnutí s osobnou zodpovednosťou, a na druhej strane mám rešpektovať skutočnosť, že radový poslanec národnej rady bez zodpovednosti má podstatne vyššie odmeňovanie ako člen vlády,“ povedal predseda vlády na sociálnej sieti Facebook. "Nehovoriac o tom, že na ministerstvách je veľa úradníkov, ktorí majú vyššie platy, ako ich nadriadení ministri, “ upozornil Fico.

Robert Fico o platoch ministrov (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Na zmenu potrebujú aj opozíciu

"Pri tom aké máme pravidlá podľa ústavného zákona budú platy členov vlády žiaľ zmrazené minimálne ďalšie 4 roky a pravdepodobne ďalších aspoň 10 rokov potom,“ povedal pre televíziu Markíza člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster. Súčasný stav môže vyriešiť iba zmena ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti. Na to ale treba v parlamente 90 hlasov a súhlasiť by tak musela aj časť opozície.

Chce riešiť platy ministrov, no vláda zmrazila platy učiteľom

Poslankyňa NR SR Veronika Remišová v RTVS spomenula vyjadrenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o porovnaní platov ministrov a poslancov NR SR. Tvrdí, že premiér chce riešiť platy ministrov, no vláda zmrazila platy učiteľom. Opätovne kritizovala, že vláda nenapĺňa sľub o lacnejších energiách a potravinách.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (2)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa ministra životného prostredia Tomáš Tarabu premiér len upozornil na to, že poslanci majú vyššie platy ako ministri, hoci nemajú takú zodpovednosť ako členovia vlády. Preto súhlasí, aby mali ministri vyššie platy ako poslanci.

Viac o téme: PlatyMinistriRobert FicoFicova vláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu