Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Spojené štáty podnikli útoky voči proiiránskym milíciám v Iraku

Minister obrany USA Lloyd Austin Zobraziť galériu (2)
Minister obrany USA Lloyd Austin (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americká armáda zaútočila v utorok na ciele proiránskych milícií v Iraku v rámci odvety za sériu raketových a dronových útokov na jednotky USA na irackom a sýrskom území. Podľa agentúry AP to oznámil minister obrany Spojených štátov Lloyd Austin.

Terčom amerických odvetných úderov sa stali tri objekty v západnej časti Iraku v blízkosti hraníc so Sýriou, uviedlo Centrálne velenie armády USA (CENTCOM), ktorému podliehajú operácie v oblasti Blízkeho východu.Presne mierené údery sa podľa CENTCOM-u zamerali na sídla veliteľstiev, sklady a výcvikové priestory a mali za cieľ oslabiť raketové a dronové kapacity šiitských milícií.

Vojaci vypúšťajú do akcie zbraň switchblade.
Zobraziť galériu (2)
Vojaci vypúšťajú do akcie zbraň switchblade.  (Zdroj: SITA/AeroVironment, Inc.)

"Na rozkaz prezidenta (Joea) Bidena americké vojenské sily podnikli nevyhnutné a primerané útoky na tri objekty v Iraku, ktoré využívajú Iránom podporované milície Katáib Hizballáh a ďalšie skupiny napojené na Irán," uvádza sa vo vyhlásení šéfa Pentagónu.

Presne cielené údery boli podľa neho priamou reakciou na sériu útokov voči americkým a koaličným silám operujúcim v Iraku a Sýrii, ktoré podnikli milície podporované polovojenské skupiny.Správa o amerických útokoch bola zverejnená niekoľko hodín po tom, ako Washington informoval o tom, že na základňu al-Asad na západe Iraku zaútočili dva kamikadze drony. Došlo pri tom k zraneniam amerických vojakov aj k poškodeniu infraštruktúry. Minulú sobotu proiránske milície vystrelili na túto základňu, na ktorej operujú príslušníci armády USA, niekoľko balistických striel.

Viac o téme: útok USAIrakLloyd AustinProtiiránske milície
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu