Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Irán popravil muža za zabitie policajta počas protestov z minulého roku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Irán popravil v utorok muža odsúdeného za zabitie policajta a zranenie ďalších počas celoštátnych protestov v roku 2022. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

"Trest smrti Mohammada Ghubádlúa... bol vykonaný dnes ráno po 487 dňoch súdneho procesu," uviedla webová stránka iránskeho súdnictva Mizan Online. Celoštátne protesty vyvolala smrť 22-ročnej iránskej Kurdky Mahsy Amíníovej vo väzbe v septembri 2022. Polícia ju zatkla za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania, ktoré platia pre ženy v Iráne.

Výročie popravy členov Bielej légie Púčika, Tunegu a Tesára (Zdroj: TASR/ Radovan Stoklasa)

Protesty úrady označili za "vzbury" podnecované zahraničím, pričom boli zabité stovky ľudí vrátane príslušníkov bezpečnostných síl; tisíce boli zatknuté. Ghubádlúa odsúdili na smrť v novembri 2022 za to, "že útočil autom na políciu v Teheráne, čo viedlo k smrti jedného policajta a k zraneniam piatich ďalších", napísal v tom čase web Mizan Online.

Najvyšší súd vo februári 2023 odložil vykonanie rozsudku a jeho prípad posunul novému súdu pre otázky o jeho duševnom zdraví, napísala vlani v júli iránska tlačová agentúra Mehr. Mizan Online v utorok informoval, že Najvyšší súd schválil trest smrti pre Ghubádlúa podľa zásady iránskeho islamského práva na odplatu - kesás. Spolu s Ghubádlúom už celkovo v Iráne popravili osem ľudí za vraždu alebo iné násilnosti proti bezpečnostným silám počas protestov. Irán po Číne popravuje ročne najviac ľudí, než akákoľvek iná krajina, uvádzajú organizácie na ochranu ľudských práv vrátane Amnesty International. Obvykle ide o obesenie.
 

Viac o téme: PolicajtZabitieProtestyPopravaSúd IránMužAmíníová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu