Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Americká armáda ukončila pátranie po dvoch námorníkoch nezvestných v Arabskom mori: Vyhlásili ich za mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/Stocktrek Images)

WASHINGTON – Pátranie po dvoch príslušníkoch amerických špeciálnych jednotiek, ktorí sa stratili v Arabskom mori pri zásahu proti prevozu zbraní jemenským povstalcom, po desiatich dňoch ukončili. Oboch vyhlásili za mŕtvych, oznámila v nedeľu americká armáda. Informujeme o tom s odvolaním sa na agentúry AP a AFP.

Dvaja príslušníci námorných jednotiek SEALs boli nezvestní od 11. januára. Pri pobreží Somálska sa zúčastnili na operácii zameranej proti neoznačenej lodi, na ktorej palube boli komponenty rakiet vyrobené v Iráne.Centrálne velenie ozbrojených síl USA (CENTCOM) vtedy uviedlo, že jeden z vojakov spadol do rozbúreného mora a druhý skočil za ním, aby sa ho pokúsil zachrániť. Pri pátraní po nich prehľadali lode a lietadlá z USA, Japonska a Španielska postupne vyše 54.000 štvorcových kilometrov. 

Plavidlo, ktoré prevážalo zbrane, napokon námorné sily USA potopili po zhodnotení, že nie je bezpečné. Štrnástich členov posádky zadržali. Náklad podľa CENTCOM smeroval do Jemenu tamojším povstalcom známym ako húsíovia, ktorí od vlaňajšieho novembra útočia na lode v Červenom mori údajne spojené s Izraelom. Húsíovia tvrdia, že útoky podnikajú na podporu Palestínčanov v Pásme Gazy, kde izraelská armáda bojuje proti radikálnemu hnutiu Hamas.

Viac o téme: NámorníciStrateníUSAArabské moreSeals
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu