Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MIMORIADNY ONLINE Izrael chce po vojne zastaviť pôsobenie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov, Hamas to kritizuje

Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy. Zobraziť galériu (3)
Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy. (Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo)

JERUZALEM - Izrael v sobotu uviedol, že po skončení vojny v Pásme Gazy sa bude usilovať zastaviť pôsobenie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) v tejto enkláve z dôvodu údajného zapojenia viacerých jej zamestnancov do októbrového útoku militantného hnutia Hamas na Izrael. Hamas tieto vyjadrenia kritizovalo. Informujú o tom agentúry AFP a DPA. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

VIDEO: Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov:

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

ONLINE

21:36 Tisíce ľudí protestovali v sobotu večer v centre Tel Avivu a žiadali odstúpenie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Informovala o tom agentúra DPA, píše TASR. "Neúspešná vláda jednoducho pokračuje, akoby sa nič nestalo," povedal jeden z rečníkov na zhromaždení. Dav ľudí reagoval pokrikom "Vina! Vina! Hanba! Hanba!", uviedli izraelské médiá.

19:58 "Minister pre zahraničný obchod a rozvoj Ville Tavio rozhodol, že fínske platby UNRWA sa kvôli tvrdeniam pozastavujú," uviedlo vo vyhlásení ministerstvo zahraničia tejto severskej krajiny. Fínsko sa predtým zaviazalo poskytnúť UNRWA päť miliónov eur (120 miliónov korún) počas štyroch rokov. "Musíme sa uistiť, že Hamás či ďalší teroristi nedostávajú ani jedno euro z fínskych peňazí," uviedol Tavio. Zastavenie financovania podľa agentúry Reuters oznámilo aj Holandsko.

15:38 Po Spojených štátoch, Kanade či Austrálii dnes oznámili pozastavenie financovania úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) tiež Taliansko, Británia či Fínsko. Píše to agentúra Reuters. Krajiny sa pre tento krok rozhodli po tom, ako Izrael obvinil niektorých pracovníkov UNRWA, že sa zapojili do teroristického útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na juhu Izraela zo 7. októbra. Úrad OSN s nariekanými spolupracovníkmi ukončil zmluvu a sľúbil, že záležitosť prešetrí. Izrael dnes na základe toho obvinenia uviedol, že si želá, aby UNRWA ukončil svoje pôsobenie v Pásme Gazy. Hamas tento krok odsúdil.

13:18 Izraelská armáda v sobotu zabila viacero príslušníkov palestínskych síl v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, kde pokračujú boje. Informujú o tom agentúra DPA a portál The Times of Israel.

12:42 Island môže odstúpiť z Eurovízie kvôli účasti Izraela kvôli vojne v Gaze, pričom podobné výzvy čelia aj ďalšie severské krajiny.

11:55 Generálny tajomník OOP Hussein al-Sheikh vyzval krajiny, ktoré znížili financovanie UNRWA, aby zmenili svoje rozhodnutie.

11:22 Väčšina Izraelčanov je proti dohode o rukojemníkoch s Hamasom, ktorá by znamenala prepustenie všetkých palestínskych väzňov, podľa tohtotýždňového prieskumu Vojna v Gaze od Izraelského demokratického inštitútu.

10:27 Európski poslanci vyzývajú EÚ, aby sa postavila proti odvolaniu poslanca Hadaša Ofera Cassifa kvôli jeho podpore juhoafrického prípadu ICJ proti Izraelu.

9:53 Minister zahraničných vecí Israel Katz v sobotu ráno pochválil americkú vládu za jej rozhodnutie zastaviť financovanie UNRWA po spravodajských informáciách poskytnutých Izraelom o zapojení niekoľkých členov organizácie do útoku zo 7. októbra.

9:24 Vedenie organizácie Christians United for Israel (CUFI) spochybnilo dlhodobé zámery a účinnosť rozhodnutia Bidenovej administratívy zastaviť financovanie UNRWA.

9:09 Šesť členov Knessetu uskutočnilo 21. januára bezprecedentnú návštevu neuznaných beduínskych dedín v Negeve.

8:39 Izraelská armáda v sobotu ráno oznámila, že IDF úspešne zaútočila a zabila mnohých teroristov v meste Chán Júnis na juhu Gazy.

6:55 Televízia Húsís Al-Massira v sobotu uviedla, že USA a Spojené kráľovstvo podnikli dva nálety, ktorých cieľom bol prístav Ras Isa, ktorý je hlavným jemenským terminálom na export ropy.

6:38 Pred chvíľou bolo identifikovaných niekoľko štartov z Libanonu smerom k Izraelu, na čo sme odpovedali delostreleckou paľbou. Dnes skôr stíhačky IDF zasiahli dve teroristické infraštruktúry Hizballáhu a vojenský areál Hizballáhu v južnom Libanone. Budeme pokračovať v obrane Izraela tvárou v tvár prebiehajúcim útokom Hizballáhu, ktoré sú v jasnom rozpore s rezolúciou OSN 1701.

USA v noci na dnes znovu zaútočili na postavenie rebelov v Jemene

Spojené štáty v noci na dnes znovu zaútočili na postavenie rebelov v Jemene a zničili pri tom ďalšiu raketu povstalcov, ktorí od novembra ostreľujú lode v Červenom mori a okolí. Husíovci predtým v piatok zasiahli loď Marlin Luanda v Adenskom zálive, ktorá potom začala horieť. Na X o tom informovalo regionálne veliteľstvo americkej armády CENTCOM.

Proti povstaleckej rakete, ktorá predstavovala "bezprostredné nebezpečenstvo" pre plavidlá v Červenom mori, americká armáda zakročila okolo 3:45 miestneho času (1:45 SEČ). Piatkový útok rebelov zasiahol okolo 19:45 miestneho času (17:45 SEČ) ropný tanker Marlin Luanda plaviaci sa pod vlajkou Marshallových ostrovov. Plavidlo, na ktorého palube nebol nikto zranený, bolo poškodené a teraz sa mu dostáva pomoci od lode amerického námorníctva USS Carney a ďalších plavidiel.

Šiitskí povstalci, ktorí ovládajú veľkú časť Jemenu vrátane hlavného mesta Saná, od novembra útočia na komerčné plavidlá v oblasti. Tvrdí, že útoky sú reakciou na vojnu Izraela proti Hamasu v Pásme Gazy a na podporu, ktorú niektoré krajiny poskytujú izraelskej vláde. Spojené štáty na útoky opakovane reagovali použitím sily, úplne zastaviť útoky voči plavidlám sa im však stále nepodarilo.

Biden hovoril s katarským emirom o snahách oslobodiť rukojemníkov v Pásme Gazy

Americký prezident Joe Biden dnes telefonicky hovoril s katarským emírom Tamimom bin Hamad Sáním o pokračujúcej vojne v Pásme Gazy a snahách docieliť dohodu o prepustení zvyšných rukojemníkov unesených Hamásom. Informoval o tom Biely dom. Biden dnes tiež hovoril s egyptským prezidentom Abdal Fattáhom Sisím.

Podľa skoršieho katarského vyhlásenia Biden emírovi poďakoval za to, že Katar v rokovaniach robí sprostredkovateľa. Hovorca pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Kirby povedal, že rozhovory s oboma arabskými politikmi boli konštruktívne. Podľa neho USA robia, čo v ich silách, aby uľahčili dohodu o prepustení rukojemníkov. "Nemali by sme očakávať akýkoľvek okamžitý posun," uviedol však Kirby.

Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

Izraelská stanica Channel 12 tento týždeň odvysielala nahrávku, na ktorej izraelský premiér Benjamin Netanjahu kritizoval Katar za to, že podľa neho nevyvíja dostatočný tlak na palestínske hnutie Hamas pri rokovaní o prepustení rukojemníkov. Predseda izraelskej vlády tiež povedal, že Kataru neverí a že katarská úloha pri sprostredkovaní týchto rozhovorov je problematická. Podľa agentúr AFP a AP bude o dohode o prepustení rukojemníkov v najbližších dňoch rokovať šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns s katarským premiérom Muhammadom bin Abdar Rahmánom Sáním a šéfom izraelskej spravodajskej služby Mossad Davidom Barneom. Agentúra AFP uviedla s odvolaním sa na svoj zdroj, že rokovania sa uskutočnia v Paríži.

Nové kolo rokovaní medzi Izraelom a Hamásom, ktoré opäť sprostredkúvajú Katar, Egypt a Spojené štáty, sa začalo na konci decembra. Sústredí sa najmä na prepustenie rukojemníkov, ktorých Hamas uniesol vlani 7. októbra pri útoku na Izrael, pri ktorom zabil na 1200 ľudí, vrátane tisícky civilistov. Stovku z unesených Hamas, ktorý USA i EÚ pokladajú za teroristickú organizáciu, prepustil koncom novembra za doteraz jediného týždňa trvajúceho prímeria v tejto vojne, ktorá stála podľa úradov v Gaze spravovaných Hamásom životy viac ako 26.000 Palestínčanov. Rukojemníkov je v Pásme Gazy podľa spravodajského webu The Times of Israel stále 136, Hamas koncom novembra prepustil najmä ženy a deti.

Viac o téme: VojnaIzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu