Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Údery USA a Británie neukončia útoky húsíov na lode, tvrdí jemenská vláda

(Zdroj: Instagram/lorenprom)

RIJÁD – Jemenská medzinárodne uznávaná vláda vyzvala v sobotu USA a Britániu, aby podporili "odstránenie" schopnosti húsijských povstalcov útočiť na lode v Červenom mori. Americké a britské vzdušné údery na húsíov, ktoré označila za "obranné", podľa nej nestačia. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Obranné operácie nie sú riešením," povedal predseda Saudskou Arábiou podporovanej Prezidentskej rady (PLC) Rašád al-Alímí novinárom v Rijáde. "Riešením je odstránenie vojenského potenciálu húsíov."

Alímí sa vyjadril po americkom útoku na protilodnú strelu, ktorú sa húsíovia podľa americkej armády chystali odpáliť na plavidlo v Červenom mori. Niekoľko hodín predtým jemenskí povstalci podporovaní Iránom spôsobili podobnou strelou požiar na britskom tankeri v Adenskom zálive.Americké a britské sily podnikli 12. januára prvé spoločné údery s cieľom obmedziť schopnosť húsíov útočiť na lode na dôležitej dopravnej trase vedúcej cez Červené more. Povstalci tvrdia, že takto podporujú Palestínčanov v Pásme Gazy, kde je Izrael vo vojne s hnutím Hamas.

Washington odvtedy uskutočnil ďalšie jednostranné útoky proti húsíom a rovnako ako Londýn uvádza, že ide o "sebaobranné" operácie. Analytici varovali, že rastúce napätie v regióne by mohlo zmariť snahy o sprostredkovanie prímeria medzi húsíami a vojenskou koalíciou pod vedením Saudskej Arábie, ktorá sa proti nim zmobilizovala v roku 2015.

Alímí v sobotu povedal, že podporuje mierový proces, tvrdil však, že húsíovia ani Irán nechcú mier. Povedal tiež, že si želá americkú a saudskoarabskú podporu pre pozemné operácie proti povstalcom. "Žiadame ju každý deň, každý mesiac, každý rok," dodal.

Viac o téme: útokyUSABritániaJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu