Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Spojené štáty hlásia zničenie protilodnej strely a útok húsíov na tanker

Jemenskí povstalci v Gaze
Jemenskí povstalci v Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo /Osamah Abdulrahma)

WASHINGTON - Americké ozbrojené sily v sobotu skoro ráno zneškodnili protilodnú strelu, ktorú sa smerom do Červeného mora chystali odpáliť jemenskí povstalci húsíovia. Tí v piatok večer zaútočili na ropný tanker v Adenskom zálive, na ktorom následne vypukol požiar. Informujú o tom agentúry AP, DPA a webová stránka stanice BBC.

Americké sily strelu vyhodnotili ako bezprostrednú hrozbu pre obchodné lode a plavidlá amerického vojenského námorníctva a zničili ju v sebaobrane približne o 3.45 h jemenského času (1.45 h SEČ), píše Centrálne velenie ozbrojených síl USA (CENTCOM) na sociálnej sieti X.

archívne video

Boje v Jemene

Húsíovia v piatok večer približne o 19.45 h jemenského času (17.45 h SEČ) protilodnou strelou zasiahli ropný tanker M/V Marlin Luanda plaviaci sa pod vlajkou Marshallových ostrovov, píše CENTCOM. Loď vyslala núdzové volanie a hlásila poškodenie. Na pomoc jej prišiel americký torpédoborec USS Carney a ďalšie lode medzinárodnej koalície vedenej USA. Z miesta incidentu nehlásili žiadne zranenia. Na tankeri však vypukol požiar, píše stanica BBC a dodáva, že k zásahu došlo v oblasti Adenského zálivu.

Americké námorníctvo raketu vypálenú húsijskými povstalcami zostrelilo aj v piatok popoludní. Títo Iránom podporovaní povstalci od vlaňajšieho novembra pravidelne útočia na medzinárodnú námornú dopravu v Červenom mori, čo odôvodňujú solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde sa odohráva vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.

Americké a britské sily počas januára spoločne uskutočnili niekoľko úderov na pozície húsíov, ktorí ovládajú väčšinu územia Jemenu, s cieľom obmedziť ich schopnosť útočiť na lode plaviace sa cez strategickú obchodnú trasu v Červenom mori. Spojené štáty okrem útokov vedú aj koalíciu štátov, ktorej zámerom je chrániť plavbu lodí. Washington sa tiež snaží vyvinúť diplomatický a finančný tlak na jemenských povstalcov a minulý týždeň ich znovu zaradil na svoj globálny zoznam teroristických organizácií.

Viac o téme: TankerZásahZneškodnenieStrelaUSAJemenHúsíovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu