Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Správa všetko odhalila: Takto chce Vladimir Putin v budúcnosti oslabiť NATO!

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

MOSKVA - Vladimir Putin sa pokúsi čo najrýchlejšie oslabiť NATO, tvrdí v súčasnosti Inštitút pre štúdium vojny. V novej správe ISW odhaľuje stratégiu, ktorú líder Kremľa použije na oslabenie NATO.

Vladimir Putin sa netají tým, čo si myslí o NATO. Rôznym krajinám NATO, vrátane Fínska, Estónska a Lotyšska, sa v posledných týždňoch opakovane ozývali vážne hrozby. Inštitút pre štúdium vojny (ISW) teraz odhaľuje, ako chce Rusko v budúcnosti destabilizovať NATO. Newsweek.com aktuálne informuje o údajnom Putinovom pláne oslabiť NATO.

Šéf Kremľa presadzuje novú stratégiu na oslabenie NATO

Online portál sa odvoláva na správu, ktorú v utorok zverejnil Inštitút pre štúdium vojny. Tá odhaľuje, že nedávne Putinove vyhlásenia týkajúce sa pobaltských štátov – Litvy, Lotyšska a Estónska – naznačujú, že Putin sa bude snažiť čo najrýchlejšie oslabiť NATO. Všetky tri pobaltské štáty sú členmi NATO a Európskej únie.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 694 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Nedávno Vladimir Putin opakovane verejne kritizoval rozšírenie NATO ako hrozbu pre Rusko a ako dôvod invázie na Ukrajinu. Bez ohľadu na to sa aliancia, ktorú Putin opakovane kritizoval, rozšírila počas vojny na Ukrajine. Pobaltský sused Fínsko sa pripojilo minulý rok a Švédsko je v procese vstupu do Severoatlantickej aliancie.

Rusko má teraz na muške Lotyšsko

Nedávne sprísnenie lotyšských imigračných zákonov pre ruských občanov podnietilo Putina začiatkom tohto týždňa, aby pohrozil krajine a ďalším pobaltským štátom za ohrozenie ruskej „bezpečnosti“. Lotyšská vláda minulý mesiac oznámila, že deportuje približne 1200 ruských občanov, ktorí nepožiadali o nové povolenie na pobyt.

"Udalosti v Lotyšsku a ďalších pobaltských krajinách, v ktorých je vyháňaný ruský ľud, sú veľmi vážne a majú priamy vplyv na bezpečnosť našej krajiny," burcoval Putin v utorok v Moskve, uviedla ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Putin chce čo najrýchlejšie destabilizovať NATO

Správa ISW tiež tvrdí, že Putinove nedávne komentáre boli zamerané na „ďalšie úsilie Kremľa o vytvorenie podmienok pre budúcu eskaláciu proti pobaltským štátom, pravdepodobne ako súčasť jeho širšieho úsilia oslabiť NATO“. Zjednodušene povedané: Vladimir Putin využíva najnovší vývoj v NATO ako zámienku pre svoje vojnové zámery. Putinova bláznivá výhovorka je, že šéf Kremľa chce len chrániť svoj ľud a Rusko.

Experti v súčasnosti nevidia žiadne známky ruského útoku na pobaltské krajiny

Napriek mnohým nedávnym hrozbám zo strany Ruska, ISW nezaznamenalo žiadne známky toho, že by bezprostredne hrozil ruský útok na Pobaltie, ale Putin by mohol „pripraviť pôdu pre budúce agresívne ruské akcie v zahraničí“ pod zámienkou ochrany svojich krajanov, pokračuje hodnotenie.

Viac o téme: OslabenieNATOVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu