Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

USA uvalili sankcie na firmu zo SAE za porušenie cenového stropu na ruskú ropu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Ministerstvo financií USA vo štvrtok oznámilo, že uvalilo sankcie na lodnú spoločnosť so sídlom v Spojených arabských emirátoch (SAE) za porušenie cenového stropu na ruskú ropu vo výške 60 USD (55,17 eura) za barel (159 litrov). Ide o prvý takýto trest v roku 2024. Informujeme o tom na základe správy Reuters.

Ministerstvo financií vo vyhlásení uviedlo, že Úrad pre kontrolu zahraničných aktív uvalil sankcie na spoločnosť Hennesea Shipping, ktorá je podľa neho skutočným vlastníkom 18 prevažne starších tankerov. Americké ministerstvo financií predtým identifikovalo jedno z plavidiel, HS Atlantica, ako plavidlo, ktoré prepravovalo ropu ruského pôvodu s cenou nad 60 USD, pričom využívalo sprievodné služby firmy so sídlom v USA.

Západ zaviedol cenový strop, aby Moskve obmedzil príjmy z ropy na financovanie vojny na Ukrajine a zároveň zachoval toky ruskej ropy na svetové trhy. Rusko je jedným z popredných svetových producentov ropy a hrozilo, že príliš prísne obmedzenia spôsobia širší nárast cien. V rámci cenového stropu môžu lodné spoločnosti prepravovať ruskú ropu iba vtedy, ak je jej cena nižšia než limit, inak stratia prístup ku kľúčovým službám, ako je poistenie.

(1 EUR = 1,0875 USD)

Viac o téme: SankcieRuská ropaUSASAE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu