Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Jordánske nálety na územie Sýrie sa nedajú ospravedlniť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

DAMASK - Sýrska vláda v utorok vyhlásila, že jordánske nálety na územie Sýrie sa nedajú nijako ospravedlniť a zvyšujú napätie medzi týmito dvoma krajinami. Informuje správa agentúry AFP.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) v januári a v decembri informovalo, že Jordánsko uskutočnilo nálety na územie Sýrie v rámci boja proti nelegálnemu obchodu s drogami. Pri týchto útokoch zahynulo najmenej 14 ľudí vrátane štyroch detí. Jordánsko sa k týmto útokom oficiálne neprihlásilo.

archívne video

Slovensko odoslalo do Sýrie lietadlo s humanitárnou pomocou, uviedol Mikulec (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Sýria vyjadruje hlboké poľutovanie nad útokmi jordánskeho letectva na sýrskom území. Takéto operácie sa nedajú nijako ospravedlniť," uviedlo sýrske ministerstvo zahraničných vecí s tým, že Sýria sa chcela vyhnúť ďalšej eskalácii či narušeniu priateľských vzťahov s Jordánskom.

Jordánsko už roky bojuje s pašerákmi drog

Jordánsko už roky bojuje s pašerákmi drog z vojnou zničenej Sýrie, ktorí ho využívajú ako tranzitnú krajinu pri dodávkach drog do krajín Perzského zálivu bohatých na ropu. Od začiatku občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 došlo v tejto krajine, ako aj v susednom Libanone k rozmachu aktivít spojených s pašovaním stimulantu captagon, čo je droga amfetamínového typu.

Jordánski predstavitelia predtým uvádzali, že proti obchodu s drogami chce krajina bojovať v spolupráci so Sýriou. Sýrske ministerstvo však teraz uviedlo, že nedávne jordánske útoky nie sú v súlade s tým, na čom sa krajiny dohodli.

Viac o téme: NáletyúzemieSýriaJordánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu