Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Spojené štáty zaútočili na viac než 85 cieľov v Sýrii a Iraku

(Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

WASHINGTON - Spojené štáty v piatok udreli na viac než 85 cieľov s Sýrii a Iraku v odvete za nedeľný dronový útok proiránskej ozbrojenej skupiny Nudžabá na americkú základňu v Jordánsku, pri ktorom zahynuli traja americkí vojaci. Informovala o tom agentúra DPA.

archívne video

Slovensko odoslalo do Sýrie lietadlo s humanitárnou pomocou, uviedol Mikulec (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Americký prezident Joe Biden z nedeľňajšieho útoku obvinil "radikálne pro-iránske milície pôsobiace v Sýrii a Iraku" a tento týždeň im pohrozil odvetou. Nudžabá v minulosti vyhlásila, že útoky budú pokračovať, kým americkí vojaci neopustia Irak a kým sa neskončí vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Nudžabá je jedna z frakcií tzv. islamského odboja v Iraku – voľnej aliancie ozbrojených skupín spájaných so šiitskou polovojenskou sieťou Ľudové mobilizačné sily (Hašd Šaabí) podporovanou Iránom.

Bagdad označil americké údery za porušenie irackej suverenity

Bagdad označil americké údery na vojenské ciele proiránskych skupín za porušenie irackej suverenity. Podľa agentúry AFP sa tak vyjadril vojenský hovorca premiéra Muhammada Sudáního. Americké sily okrem Iraku v piatok útočili aj vo východnej Sýrii. Podľa Washingtonu ide o odvetné údery proti ozbrojeným skupinám zodpovedným za úmrtie troch amerických vojakov v Jordánsku na konci januára a americká strana vládu v Bagdade o operáciách informovala vopred.

Viac o téme: útok USASýriaIrakNudžabá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu