Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vláda premiérky Meloniovej zažila prvú rezignáciu: Odstúpil námestník ministra kultúry

Giorgia Meloniová
Giorgia Meloniová (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert))

RÍM - Talianska krajne pravicová vláda vedená premiérkou Giorgiou Meloniovou zažila prvú rezignáciu. V piatok z funkcie odstúpil dlho kritizovaný námestník ministra kultúry Vittorio Sgarbi. Informuje správa agentúry AFP.

"Chcem oznámiť svoju rezignáciu na funkciu námestníka ministra," povedal 71-ročný Sgarbi, pôvodne historik a kritik umenia. Bol známy aj používaním vulgarizmov a sexistickými poznámkami vo svojich verejných prejavoch. K tomu sa v posledných mesiacoch pridalo niekoľko škandálov.

archívne video

Lejaky v Taliansku (Zdroj: Tip čitateľa)

V januári talianska prokuratúra informovala, že preveruje pôvod jedného z jeho obrazov. Mal byť namaľovaný v 17. storočí maliarom Rutiliom Manettim, vylúčené nie je, že ide o ukradnuté a následne upravené dielo. Podľa televíznej stanice RAI je Sgarbiho obraz takmer identický s obrazom odcudzeným v roku 2013. Sgarbi akékoľvek pochybenie poprel. Tvrdil, že obrazy sú v skutočnosti dva a zároveň, že on má originál. 

Taliansky protimonopolný úrad v októbri začal Sgarbiho vyšetrovať pre údajné prijímanie honorárov za vystúpenia na kultúrnych podujatiach. Noviny Il Fatto Quotidiano vyčíslili, že si takto privyrobil za deväť mesiacov približne 300.000 eur.

Tento týždeň na verejnosť preniklo video, ako Sgarbi kričí a nadáva istému novinárovi. "Ak zomriete pri dopravnej nehode, poteší ma to," hovorí. Za tieto slová sa už bývalý námestník ministra kultúry v piatok ospravedlnil.

Viac o téme: RezignáciaVládaGiorgia Meloniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu