Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Boje v Chartúme v Sudáne si vyžiadali najmenej 33 mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CHARTÚM - Najmenej 33 civilistov prišlo o život pri štvrtkových bojoch znepriatelených strán v sudánskom hlavnom meste Chartúm. Väčšina z nich zahynula v dôsledku vzdušných útokov. Vo vyhlásení zaslanom agentúre AFP to v piatok uviedol výbor prodemokratických právnikov.

Výbor informoval, že pri leteckom bombardovaní na juhu Chartúmu zahynulo 23 civilistov a niekoľko bolo zranených. V dôsledku delostreleckej paľby zahynulo ďalších desať osôb. V Sudáne už od vlaňajšieho apríla bojuje armáda vedená generálom Abdalom Fattáhom Burhánom proti polovojenským silám RSF, ktoré vedie Burhánov bývalý zástupca, generál Muhammad Hamdán Daklú.

archívne video

Šachta pod stolom v detskej izbe viedla do tunela, v ktorom boli zbrane, vrátane rakiet RPG, a slúžil ako výcvikový a bojový priestor. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Podľa konzervatívnych odhadov mimovládnej organizácie Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) si občianska vojna v Sudáne vyžiadala už viac ako 12.190 životov. Zhruba 1,5 milióna ľudí Sudáncov už pred bojmi utieklo do zahraničia. Obe bojujúce strany sudánskeho konfliktu boli obvinené z vojnových zločinov. Doterajšie sprostredkovateľské snahy napríklad Saudskej Arábie a Spojených štátov ukončiť konflikt zlyhali. 

Viac o téme: Obeteútok SudánChartúmBoje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu