Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNY ONLINE Izrael poprel, že zbombardoval sanitku v Pásme Gazy a zabil zdravotníkov

Izraelskí vojaci v Gaze Zobraziť galériu (2)
Izraelskí vojaci v Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

MANÁMA - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás je odhodlaný zreformovať Palestínsku samosprávu spôsobom, ktorý môže pod jej vedením "opätovne zjednotiť" Gazu a okupovaný Západný breh Jordánu. Uviedol to v stredu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Naživo z Gazy

Šachta pod stolom v detskej izbe viedla do tunela, v ktorom boli zbrane, vrátane rakiet RPG, a slúžil ako výcvikový a bojový priestor.

Šachta pod stolom v detskej izbe viedla do tunela, v ktorom boli zbrane, vrátane rakiet RPG, a slúžil ako výcvikový a bojový priestor. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)
ONLINE

21:48 V holandskom Haagu začal rokovať Medzinárodný súdny dvor (ICJ) o žiadosti Juhoafrickej republiky, aby sa začalo konanie so štátom Izrael, ktorý sa podľa JAR v palestínskom Pásme Gazy dopúšťa genocídy. Svoje argumenty dnes predniesli zástupcovia Juhoafrickej republiky, ktorí v prvom kroku žiadajú súd, aby nariadil okamžité zastavenie izraelskej vojenskej operácie v Gaze. 

18:27 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) vo štvrtok prijal veľvyslankyňu palestínskeho štátu Safu Chaldíovú zastupujúcu oficiálnu palestínsku administratívu vedenú Organizáciou pre oslobodenie Palestíny. Hovorili predovšetkým o situácii v Pásme Gazy. TASR o tom informovali z komunikačného odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

15:21 Takmer 400 poslancov parlamentov z 28 krajín vo štvrtok vyzvalo na okamžité prímerie v Pásme Gazy. Sú medzi nimi americká demokratická politička Ilhana Omarová či bývalý líder britských labouristov Jeremy Corbyn. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

14:40 Zmierenie medzi Izraelom a arabskými krajinami, z ktorých väčšina ho neuznáva, je spôsob, ako izolovať Irán a jeho spojencov. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken to povedal vo štvrtok na návšteve Egypta. TASR informácie prevzala z agentúr AFP a Reuters.

14:36 Izraelská armáda vo štvrtok odmietla tvrdenia, že v stredu zbombardovala sanitku v Pásme Gazy a zabila štyroch zdravotníkov a dvoch ďalších ľudí. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. "Na základe podrobností poskytnutých izraelskej armáde bola urobená kontrola, ktorá ukázala, že v opisovanej oblasti nebol podniknutý žiadny útok," napísala armáda agentúre AFP vo vyhlásení.

13:58 Izraelská armáda odhalila v meste Chán Júnis v Pásme Gazy a jeho okolí stovky vstupov do viac než 100 tunelov. Ako uviedla vo štvrtkovom vyhlásení, bude pokračovať v ich prehľadávaní a ničení. TASR správu prevzala od agentúry DPA. Izraelské obranné sily (IDF) v príspevku na sociálnej sieti Telegram dodali, že ich jednotky počas operácií zneškodnili aj teroristov. Podľa armády v jednom z tunelov pod mestom Chán Júnis v minulosti zadržiavali rukojemníkov. Vybudovanie tohto tunela bolo očividne veľmi nákladné. Izraelská armáda odhadla náklady na jeho vyhĺbenie a vybavenie ventiláciou a rozvodmi na milióny šekelov.

13:33 Viac ako 1 400 profesionálov z fínskeho hudobného priemyslu podpísalo petíciu za zákaz účasti Izraela na tohtoročnej pesničkovej súťaži Eurovízia pre údajné vojnové zločiny v Pásme Gazy. Informuje o tom stanica Sky News.

13:17 Libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh vo štvrtok uviedlo, že od vypuknutia vojny v Pásme Gazy a ozbrojených zrážok na libanonsko-izraelských hraniciach predviedlo len malú časť svojich schopností a sily. Informuje o tom agentúra DPA.

12:58 Izraelská polícia vo štvrtok oznámila, že zadržala dvoch palestínskych stúpencov extrémistickej skupiny Islamský štát (IS). Informuje o tom správa z agentúry AFP. Podľa izraelskej polície dvaja obyvatelia východného Jeruzalema plánovali pripraviť výbušné zariadenia namierené proti bezpečnostným silám.

12:15 Juhoafrická republika (JAR) vo štvrtok na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD) oficiálne obvinila Izrael z porušenia Dohovoru OSN o genocíde. Podľa právnych zástupcov JAR nemožno na ospravedlnenie takéhoto konania použiť ani útok palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra. Izrael obvinenie odmieta. Informujú o tom správy agentúr AFP a AP.

10:45 Pod mestom Khan Yunis jednotky IDF odhalili podzemný tunel, u ktorého sa potvrdilo, že zadržiava izraelských rukojemníkov. Tunel bol napojený na rozsiahlu sieť pod civilnou oblasťou. Odhaduje sa, že do razenia tunela a jeho vybavenia vzduchovými ventilačnými systémami, elektrickým napájaním a inštalatérstvom boli investované milióny šekelov. 

6:40 Popredný predstaviteľ jemenských húsíjských povstalcov Muhammad Alí al-Húsí vo štvrtok označil rezolúciu Bezpečnostnej rady (BR) OSN vyzývajúcu na okamžité zastavenie útokov húsíov na obchodné lode v Červenom mori za "politickú hru". Medzinárodné právo podľa neho porušujú Spojené štáty. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Abbás je odhodlaný na reformu, chce opäť zjednotiť Predjordánsko a Gazu

Blinken to povedal reportérom v bahrajnskej metropole Manáma po tom, čo sa v predjordánskom Ramalláhu v rámci svojej cesty po Blízkom východe zameranej na zabránenie eskalácie konfliktu medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas stretol s Abbásom.

"Hovorili sme... o dôležitosti zreformovania Palestínskej samosprávy, politiky a vládnutia tak, aby mohla efektívne prevziať zodpovednosť za Gazu..., aby sa Gaza a Západný breh mohli opätovne zjednotiť pod palestínskym vedením," uviedol Blinken. "Pre mňa je jasné, že prezident Abbás je pripravený pohnúť sa vpred a zapojiť sa do celého tohto úsilia," dodal šéf americkej diplomacie.

Súd v Haagu začne rokovať na žiadosť JAR o "genocíde" v Pásme Gazy

Medzinárodný súdny dvor (ICJ) v Haagu dnes začne prejednávať žiadosť Juhoafrickej republiky o začatie konania so štátom Izrael, ktorý sa podľa nej v palestínskom Pásme Gazy dopúšťa genocídy. Izrael obvinenia odmieta a tvrdí, že jeho operácia v Gaze je aktom sebaobrany, pri ktorom dodržiava medzinárodné právo a snaží sa minimalizovať civilné straty. JAR žiada okrem iného ICJ, aby predbežným opatrením zastavil izraelské vojenské operácie v Gaze.

Izraelský prezident Jicchak Herzog označil kauzu za "absurdnú", podľa agentúry AP ale poslal Izrael do Haagu svojich popredných právnikov, pretože sa obáva, že prípad poškodí jeho medzinárodná povesť. Za "bezdôvodné a kontraproduktívne" označil obvinenia aj bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby. Naopak, napríklad Turecko či Organizácia islamskej spolupráce (OIC) krok JAR podporujú.

Haagsky súd OSN zatiaľ nebude rozhodovať o tom, či Izrael genocídu pácha, alebo nie. Dnes a v piatok si iba vypočuje argumenty oboch strán a rozhodnutie vynesie zrejme počas týždňov. Samotný proces by potom mohol trvať niekoľko rokov.

Juhoafrická republika podala podnet koncom decembra

JAR podala podnet na ICJ koncom decembra. Viní Izrael z genocídy okrem iného preto, že civilistom v Pásme Gazy nezabezpečuje jedlo, vodu, lieky, palivo, bezpečný úkryt a humanitárnu pomoc, zatiaľ čo oblasť stále bombarduje. "Všetky tieto činy možno pripísať Izraelu, ktorý nedokázal zabrániť genocíde a pácha genocídu v zjavnom porušení Dohovoru o genocíde," píše sa v žiadosti k ICJ. Tá viní Izrael aj z toho, že nepotrestal "verejné podnecovanie ku genocíde zo strany vysokopostavených izraelských úradníkov". Podľa JAR Izrael porušuje Dohovor OSN o zabránení a trestaní genocídy z roku 1948, ku ktorej obe krajiny pristúpili rovnako ako ďalších asi 150 krajín, vrátane Česka.

Izrael začal bombardovanie Pásma Gazy 7. októbra po tom, ako tamojšie hnutie Hamas, považované EÚ či Spojenými štátmi za teroristickú organizáciu, zaútočilo na izraelské pohraničie, kde povraždilo na 1 200 ľudí, väčšinou civilistov, a na 240 osôb unieslo. Viac ako polovicu z nich stále zadržiava. Pri izraelských úderoch zomrelo podľa Hamasu vyše 23-tisíc Palestínčanov, z toho asi 70 percent boli ženy, deti a maloletí. Údaj nemožno overiť, ale podľa mnohých je viac menej reálny. Zahŕňa aj palestínskych bojovníkov, ktorých izraelská armáda podľa svojho tvrdenia v Gaze zabila na 8 500.

Viac o téme: VojnaBojeIzraelPalestínaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu