Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Desať dobrých správ roka 2023: Tá posledná je naozaj úžasná! Pozrite, čo všetko pozitívne sa udialo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Rok 2023 priniesol lavínu zlých správ a mnoho ľudí sa už radšej ani nepozerá na spravodajské relácie a nečíta noviny. Server francúzskej stanice France Info ale vybral desať správ, ktoré dokazujú, že vlani sa diali aj dobré veci. Na zoznam zaradil napríklad spomalenie výrubu pralesa v Amazónii, objav niekoľkých živočíšnych druhov, ktoré vedci považovali za vyhynuté, či rozvoj obnoviteľných zdrojov energie.

1. Výrub pralesa v Amazonii sa výrazne spomalil

Výrub v amazonskom pralese, ktorý je označovaný za pľúca planéty, za posledný rok spomalil o 22 percent. Je to priamy dôsledok nástupu Luisa Inácia Lula da Silvu na post prezidenta Brazílie 1. januára 2022, píše server. Za rok do vlaňajšieho júla bolo vyrúbaných 9000 kilometrov štvorcových lesa, čo je síce veľa, ale stále výrazne menej ako za predchádzajúce obdobie, keď za vlády Jaira Bolsonara zmizlo 13 000 kilometrov štvorcových brazílskych lesov za rok.

Odlesňovanie Amazonského pralesa v Brazílii dosiahlo v októbri nový rekord
Zobraziť galériu (3)
Odlesňovanie Amazonského pralesa v Brazílii dosiahlo v októbri nový rekord  (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa, file)

2. OSN schválila dohodu o ochrane oceánov

Oceány, ktoré z definície nepatria žiadnemu štátu, boli dlho na okraji záujmu ochrany životného prostredia. Po pätnástich rokoch tvrdého vyjednávania členské štáty OSN vlani v júni prijali zmluvu, ktorá je označovaná odborníkmi i politikmi za prelomovú a má pomôcť zachovať morskú biodiverzitu a zabezpečiť jej udržateľné využívanie.

3. Veda a výskum viac berie do úvahy ženy

Vedci testujúci bezpečnosť áut vlani prvýkrát použili figuríny ženských tvarov. Výskumníci vo Švédsku vďaka tomu zistili, že dopravné nehody majú na ženské telo odlišný vplyv ako na mužov. Bezpečnosť áut sa pritom týmto spôsobom testuje od roku 1970, píše AFP. Britský denník The Guardian zase zaznamenal, že vedci prvýkrát testovali hygienické vložky s inou tekutinou ako farbenou vodou. Ich štúdia dospela k záveru, že pomôcka nie je taká účinná ako tvrdili, pretože krv má väčšiu hustotu. Neskoro, ale predsa, podotýka France Info. 

4. Opäť bolo objavených niekoľko druhov rastlín a zvierat

Podľa údajov Medzinárodného zväzu ochrany prírody "je celosvetovo ohrozený vyhynutím každý štvrtý druh cicavcov, každý siedmy druh vtákov, viac ako každý tretí druh obojživelníkov a tretina druhov ihličnanov". Tento rok sa na zoznam dostal aj losos atlantický. Naopak, ale úplne nečakane bádatelia narazili na druhy, ktoré považovali za vyhynuté. Na Novom Zélande bola videná modrá sultánka takahe, vznikla snímka paježury Attenboroughovej a na okraji brazílskeho megapoľa našli cezmínu Ilex sapiiformis, ktorú nikto nevidel 185 rokov.

5. Obnoviteľné zdroje energie neboli nikdy toľko využívané

Solárna a veterná energia zabezpečovala v roku 2022 celkovo 12 percent svetovej výroby elektriny, čo je najviac v dejinách. Údaj bol zverejnený v apríli 2023, čo správu podľa France Info radí medzi dobré správy vlaňajška. Obnoviteľné zdroje energie sa spolu s jadrovou energetikou podieľali na výrobe 39 percent svetovej elektriny, čo je tiež nový rekord, plynie z analýzy údajov zo 78 krajín, ktoré predstavujú 93 percent svetového dopytu po elektrine. 

Wiezik o smernici uľahčujúcej zavádzanie obnoviteľných zdrojov energie (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

6. Webbov teleskop poslal skvelé fotografie vesmíru

Vesmírny teleskop Jamesa Webba poslal na Zem detailné snímky vrátane pohľadu na rodiace sa hviezdy uprostred červených, okrových a bielych oblakov. Medzi najmajestátnejšie patril napríklad nový pohľad na takzvané Stĺpy stvorení v Orlej hmlovine, srdce špirálovej galaxie Messier 74 (M74) či hviezdokopy NGC 346.

Desať dobrých správ roka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

7. V Iraku objavili 2700 rokov starú sochu

Na severe Iraku bola v malej dedine objavená štyri metre vysoká socha okrídleného býka, ktorá váži 18 ton a je stará zhruba 2700 rokov. Miestni dedinčania, vedomí si jej historickej hodnoty, ju pred príchodom bojovníkov Islamského štátu schovali, aby nebola zničená. Soche chýba len hlava, ktorú zlodeji v roku 1990 ukradli, ale neskôr bola nájdená a vystavená v múzeu v Bagdade. Takéto sochy sa podľa archeológov zvyčajne nachádzajú len v Egypte alebo v Kambodži.

9. Do Európy sa vracajú nočné vlaky

V Európe bolo obnovených niekoľko liniek nočných vlakov, ktoré majú menšiu uhlíkovú stopu ako lietadlá. Od decembra nanovo funguje napríklad linka Paríž - Berlín. Tento rok by podľa serveru Toute l ´ Europe mal začať prevádzku aj nočný vlak medzi Parížom a Varšavou alebo Madridom a Zürichom. Darí sa tiež zdieľaným autám.

10. Nepočujúcim deťom sa vďaka génovej terapii vrátil sluch

Toto svetové prvenstvo sa odohralo v Číne. Klinická štúdia vykonaná na piatich deťoch, ktoré sa narodili hluché, vrátila sluch štyrom z nich. Kým vedci vniesli do buniek genetický materiál pre ich liečbu, iné tímy, najmä vo Francúzsku, pracujú na ďalších metódach, ako riešiť rôzne formy hluchoty. 

Viac o téme: Dobré správyWebbov teleskopObnoviteľná energia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu