Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na tieto pozoruhodné a vzácne úkazy sa tešte v roku 2024: V apríli sa odohrá naozajstná nádhera

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Rok 2023 bol bohatý na krásne úkazy na oblohe. Videli sme čiastočné zatmenie Mesiaca, meteorické roje, nočné svietiace oblaky či polárnu žiaru. Tento rok tiež ponúkne viaceré zaujímavé udalosti vrátane nebeského stretnutia planét s Mesiacom.

V nasledujúcom zozname sa dozviete, aké najzaujímavejšie úkazy budeme môcť pozorovať na našom území v jednotlivých mesiacoch. Okrem toho stúpa aktivita Slnka, čo by mohlo znamenať zvýšené šance na pozorovanie polárnej žiary počas celého roka 2024. Najväčšie šance budú na jar a jeseň, nečakajte ale jasnú žiaru, aká je typická pre severské oblasti. Obvykle je zaznamenateľná len fotograficky. 

archívne video

Deň otvorených dverí tatranských observatórií (Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková)

PRELOM MARCA A APRÍLA - svetlo zvieratníka

O pár mesiacov sa môžete tešiť na tzv. zvieratníkové svetlo. Najideálnejšie obdobie v tomto roku na jeho pozorovanie nastane medzi 27. marcom a 10. aprílom. Vtedy ho pozorujte po súmraku nad západným obzorom ďaleko od miest. "Zvieratníkové svetlo sa tiahne pozdĺž ekliptiky (roviny zemskej dráhy, ktorá sa na oblohe pomyselne premieta do zvieratníkových súhvezdí) a ide vlastne o prach v okolí Slnka sústredený do rozsiahleho disku, na ktorý sa zo Zeme dívame zboku a ktorý rozptyľuje slnečné žiarenie. Keď teda Slnko zapadne a skončí aj súmrak, obloha stmavne a nad západným obzorom možno nájsť mlhavý kužeľ neostrej žiary. V tomto roku úkaz výrazne doplní jasný Jupiter a pri pohľade malým dalekohľadom i Urán," priblížil Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave. Svetlo je, bohužiaľ, približne 70-krát slabšie než obloha v prežiarených veľkomestách, preto je nutné ho pozorovať na miestach bez svetelného smogu či prípadnej hmly, napríklad v Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre, na Muránskej planine či z Parku tmavej oblohy Poloniny. 

Na tieto pozoruhodné a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Petr Horálek, Juan Carlos Casado)

APRÍL - noc plná nebeských stretnutí

V noci zo stredy 10. na štvrtok 11. apríla sa toho na oblohe odohrá naozaj veľa vrátane pozorovanie objektov vzdialeného vesmíru tzv. Messierovho katalógu či viacerých konjukcií. Večer 10.4. okolo 21.00 hod. sa nad západným obzorom bude pozvoľna zjavovať tesné priblíženie planéty Jupiter a Mesiaca vo fáze úzkeho kosáčika s popolavým svitom. Neskôr bude možné ďalekohľadom pozorovať aj Urán a v okolí Jupitera štyri jeho najjasnejšie mesiace. Nad touto trojicou potom pri zotmení objavíme i voľným okom viditeľnú hviezdokopu Plejády. 

MÁJ - Halleyova kométa

Zem prechádza dvakrát do roka prúdom ľado-prachových častíc, ktoré za sebou zanechala pri svojom prelete okolo Slnka najslávnejšia vlasatica zo všetkých - Halleyova kométa. V noci z 5. na 6. mája pozorujte oblohu ideálne okolo tretej hodiny rannej. 

JÚN/JÚL - nočné svietiace oblaky

V júni a júli 2024 bude opäť možné vidieť mrazivú krásu Nočných svietiacich oblakov (NLC), ktoré úzko súvisia s meteorickým prachom a tiež kolísaním slnečnej aktivity. Oblaky budú pozorovateľné medzi 22.00 a polnocou, resp. ráno medzi druhou a štvrtou hodinou, a to vždy na severe. 

Na konci júla nám obloha ponúkne veľmi peknú a fotogenickú sériu nebeských zoskupení, o ktoré sa postarajú tri planéty Slnečnej sústavy, Mesiac a otvorené hviezdokopy Plejády a Hyády. Budú vidno v skorých ranných hodinách pred svitaním. V stredu 31.7. sa potom nad severovýchodom objaví trio jasných telies - Jupiter, Mars a Mesiac. 

AUGUST - rojenie meteorov i planetárne stretnutie

Pozorovanie meteorického roja Perzeidy už tradične patrí k letnému prírodnému koloritu. Maximum roja vychádza v roku 2024 na večerné hodiny 12. augusta. Rušiť pozorovanie však bude podľa Horálka Mesiac svojím svitom. Perzeidy sa vyplatí pozorovať aj v týždni pred maximom, teda od 5. augusta, vždy v skorých ranných hodinách. 

Na tieto pozoruhodné a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

K veľmi vzácnemu nebeskému úkazu sa schýli v noci zo 14. na 15. augusta. Jasné planéty Jupiter a Mars sa na oblohe uhlovo priblížia na 18 uhlových minút. Samotné maximálne priblíženie nastane 14.8. o 18:52 SEČ. Pri pohľade voľným okom budú planéty blízko seba a vizuálne neprehliadnuteľné i z miest. 

SEPTEMBER - Mliečna dráha, čiastočné zatmenie Mesiaca

V septembri a prvej polovici októbra sa budete môcť pokochať najkrásnejším úsekom Mliečnej dráhy. Najlepšie ju bude vidieť vtedy, keď nebude rušiť svojím svitom Mesiac. Letný úsek dráhy je pozorovateľný počas letných mesiacov celú noc, v septembri to bude ale už po zotmení. Na miestach bez svetelného znečistenia uvidíte striebristý pás hviezd s bohatými štruktúrami až k južnému obzoru, kde sa v súhvezdiach Škorpióna a Strelca Mliečna dráha opticky rozširuje. 

V skorých ranných hodinách v stredu 18. septembra sa dočkáme čiastočného zatmenia Mesiaca. "Pri svojej maximálnej fáze o 15:44 SEČ sa ponorí mesačný kotúč do južnej polovice zemského tieňa 8,5 percentami svojho priemeru. Čiastočné zatmenie potrvá jednu hodinu a tri minúty," uviedol Horálek. 

Na tieto pozoruhodné a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

OKTÓBER - kométa Tsuchinshan-ATLAS a veľký spln

Jedným z najzaujímavejších a najočakávanejších nebeských úkazov tohto roka by mohla byť kométa s označením C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS. Tú objavili nezávisle od seba dve observatóriá v Južnej Afrike a Číne. Pozorovateľná bude už koncom septembra a následne počas celého októbra. V piatok 27. septembra preletí príslním, najbližšie k Slnku sa ocitne v našich večerných hodinách na vzdialenosť 0,391 astronomickej jednotky (58,6 milióna kilometrov). Vtedy budeme môcť kométu nájsť len veľmi nízko nad východo-juhovýchodným obzorom okolo 5:30 ráno, ale len v prípade veľmi výraznej jasnosti. Ako veľmi bude jasná, sa však vopred nevie. 

Ako takmer každý rok, aj v roku 2024 nastane spln, počas ktorého bude Mesiac zároveň prechádzať na svojej eliptickej dráhe tzv. prízemím, teda bude uhlovo najväčší v celom roku. Moment najväčšieho priblíženia pripadá na štvrtok 17. októbra o 2:47 SEČ. Od zeme bude vzdialený 357 172 kilometrov. Samotná fáza splnu sa odohrá až o 13:27 SEČ. Veľký Mesiac bude mať zmysel pozorovať a fotiť 17. októbra okolo siedmej hodiny ráno alebo večer okolo 18: 00 hod. 

NOVEMBER - Tauridy

Na začiatku novembra by sa mohli o niekoľko jasných meteorov postarať dve vetvy (severná a južná) meteorického roja Tauríd. Pri nízkej frekvencii približne päť až desať meteorov za hodinu vychádza ich spoločné maximum okolo 4. novembra 2024. Mesiac bude krátko po nove, takže ich pozorovanie bude mať veľmi dobré podmienky. 

DECEMBER - najjasnejší Jupiter, predsilvestrovské novolunie 

V sobotu 7. decembra o 21:50 hod sa Jupiter ocitne v opozícii so Slnkom. Bude teda na opačnej strane oblohy ako Slnko, vychádzať bude za súmraku, zapadať za svitania, pričom najvyššie nad obzorom bude o polnoci. V tej dobe bude planéta tiež najjasnejšia. Na oblohe bude neprehliadnuteľný vysoko v súhvezdí Býka, a to aj v presvetlených mestách. 

V decembri sa objaví na oblohe posledný pravidelný meteorický roj Geminíd. Najviac meteorov možno očakávať medzi polnocou a štvrtou hodinou rannou. "Maximum nastane v noci z 13. na 14.12. o 2:00 SEČ. Bohužiaľ, tento rok bude pozorovanie úkazu rušiť Mesiac, ktorý bude vo fáze len deň pred splnom svietiť prakticky celú noc." 

V pondelok 30. decembra o 23:27 sa Mesiac ocitne v nove. Ak budete v tento deň ďalej od miest, za jasného počasia sa príroda postará o krásne žiarivú "výzdobu" v podobe najjasnejších hviezd nočnej oblohy v okolí súhvezdia Orion. V jeho ramene leží hviezdny červený obor Betelgeuze. Toho obklopujú jasné hviezdy Rigel, Aldebaran, Capella, Pollux, Procyon a Sírius. Tieto výrazné hviezdy utvárajú na nebi veľký obrazec známy ako "zimný šesťuholník". Najlepšie je viditeľný okolo polnoci, a to aj z miest. 

Viac o téme: ZatmenieMeteorický rojNebeské divadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu