Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Americká raketa Vulcan Centaur odštartovala! Na Mesiac má dopraviť modul Peregrine

Na snímke z videa NASA raketa Vulcan spoločnosti United Launch Alliance s pristávacím modulom Astrobotic Technology na palube štartuje z vesmírnej stanice Cape Canaveral na Floride v pondelok 8. januára 2024.
Na snímke z videa NASA raketa Vulcan spoločnosti United Launch Alliance s pristávacím modulom Astrobotic Technology na palube štartuje z vesmírnej stanice Cape Canaveral na Floride v pondelok 8. januára 2024. (Zdroj: SITA/NASA prostredníctvom agentúry AP)

MYS CANAVERAL - Z amerického Mysu Canaveral v pondelok odštartovala raketa Vulcan Centaur, ktorá má po viac ako polstoročí na Mesiac dopraviť modul Peregrine súkromnej spoločnosti Astrobotic Technology. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Úplne nová raketa Vulcan Centaur od United Launch Alliance (ULA) odštartovala o 2.18 h ráno (8.18 SELČ) na svoj prvý let z rampy SLC-41 floridského kozmodromu CCSFS (Cape Canaveral Space Force Station). Ak všetko pôjde podľa plánu, modul Peregrine pristane na Mesiaci 23. februára v jeho strednej zemepisnej šírke v oblasti Sinus Viscositatis.

archívne video

Východoslovenský vesmírny klaster vytvorí priestor na výskum vesmíru (Zdroj: TASR/František Iván)

"Viesť Ameriku späť na povrch Mesiaca po prvý raz od Apolla je významná česť," povedal pred štartom generálny riaditeľ Astrobotic Technology so sídlom v Pittsburghu John Thornton. Peregrine Mission One je súčasťou programu Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) na dopravu vedeckých nákladov na povrch Mesiaca. Bol vyhlásený v roku 2018. Na palube nesie dve desiatky vedeckých prístrojov, vrátane šiestich malých vozidiel na prieskum povrchu Mesiaca a "symbolické prvky DNA a spopolnené pozostatky 69 osôb".

Až doteraz sa mäkké pristátie na Mesiaci podarilo iba štyrom vesmírnym agentúram: Sovietsky zväz bol prvý v roku 1966, po ňom nasledovali Spojené štáty. USA sú stále jedinou krajinou, ktorá na Mesiac vyslala ľudí. Čína za posledných desať rokov úspešne pristála trikrát a Indii sa to podarilo na druhý pokus v minulom roku. Súkromné ​​misie Izraela a Japonska, ako aj nedávny pokus ruskej vesmírnej agentúry boli neúspešné.

NASA sa v tomto smere spolieha na komerčný sektor v rámci programu Commercial Lunar Payload Services (CLPS). Astrobotic na túto úlohu získal od NASA viac ako 100 miliónov dolárov. Ďalšia zmluvná spoločnosť, Intuitive Machines so sídlom v Houstone, sa chystá odštartovať vo februári a pristáť v blízkosti južného pólu Mesiaca.

"Myslíme si, že to umožní... nákladovo efektívnejšie a rýchlejšie uskutočnené výlety na mesačný povrch s cieľom pripraviť sa na Artemis," povedal Joel Kearns z NASA. V rámci programu Artemis chce NASA dopraviť astronautov na Mesiac ešte v tomto desaťročí v rámci prípravy na budúce misie na Mars.
 

Viac o téme: RaketaŠtartUSAMesiacVedaVulcan CentaurModul Peregrine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu