Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrozivé odhalenie o prezidentovi Zelenskom: Takto žil na začiatku ruskej invázie, úplne zožltol!

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: profimedia.sk)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v prvých týždňoch vojny podobal chodiacej mŕtvole, takmer nespal a v bunkri, kde sa ukrýval, prežíval na sladkostiach, mäse z konzervy a starom chlebe. V jeho novej biografii to opísal novinár amerického týždenníka Time Simon Shuster, ktorý so Zelenskym a jeho tímom na začiatku ruskej invázie strávil nejaký čas. Úryvok z knihy zverejnil britský denník The Telegraph.

archívne video

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dorazil do prezidentského paláca (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Do bunkra z čias studenej vojny, ktorý sa podobá obrovskému tunelu metra prestavanému v štýle kancelárskej budovy, sa Zelenskyj uchýlil v prvý deň plnohodnotnej ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára 2022 okolo poludnia, keď jeho ochranka dostala varovanie pred náletom. Podľa Shustera spomína, že sa v týchto prvých hodinách sám seba snažil motivovať. "Pozerajú sa. Si symbol. Musíš sa správať, ako sa správa hlava štátu," opísal prezident novinárovi svoj vnútorný monológ.

Volodymyr Zelenskyj sa stretol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Na rokovaniach sa rozdávali sladkosti

V bunkri ukrajinský prezident nakoniec strávil niekoľko mesiacov. Najhoršie podľa neho boli noci na úzkom lôžku, zatiaľ čo jeho telefón takmer bez prestania vibroval. "V tých prvých dňoch som všetkých budil. Nemal som nárok spať, kým som nevedel, kde bol aký útok," priblížila hlava štátu. Uviedol tiež, že hlásenie o aktuálnej situácii po svojich spolupracovníkoch požadoval už o 04: 50. Kým spočiatku nikto z osadenstva bunkra neprepadal zúfalstvu, postupne sa ľudia rútili. "Nebolo tam nič moc na jedlo. Na rokovaniach sa rozdávali sladkosti a v spoločnej kuchyni sa dali nájsť starý chlieb a mäso z konzervy. Jeden minister mi povedal, že celé dni prežíval len na čokoláde," píše vo svojej knihe novinár.

Zelenskyj sa po chvíli začal sťažovať na nedostatok čerstvého vzduchu a denného svetla. V tvári zožltol tak, že o neho jeho spolupracovníci začali mať obavy. Jeho právna poradkyňa spomína, že sa prezident začal podobať chodiacej mŕtvole. "Živý človek snáď nemôže takto vyzerať. Raz ráno prezident zamumlal pozdrav. Nemohla som ani odpovedať. Ešte nikdy som nevidela človeka v takomto stave," uviedla poradkyňa. 

Na raňajky miešané vajíčka

Po čase sa ale život v bunkri začal viac podobať normálu. Prvá ranná videokonferencia sa presunula na siedmu rannú, takže Zelenskyj si pred ňou mohol dať raňajky. Mal vždy miešané vajíčka. Osadenstvo bunkra začalo dostávať teplé jedlá - párky, zemiakové knedlíky alebo guláš. Pri jedle Zelenskyj občas rozlieval víno, a to aj v čase, keď vláda zakázala predaj alkoholu. K dispozícii boli tiež činky a posilňovacie lavice, ktoré prezident zvykol používať, často v noci. V bunkri sa tiež objavil pingpongový stôl a občas sa premietal film. Prezident sa nedokázal pozerať na sovietske komédie a preferoval hollywoodske snímky. Zhruba od polovice jari potom on a jeho spolupracovníci už trávili väčšinu času mimo bunkra. 

Hrozivé odhalenie o prezidentovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Zelenskyj sa podľa Shustera počas prvých mesiacov úplne zmenil, keď prestal vyzerať ako zabávač, ktorým bol pred začiatkom politickej kariéry, a transformoval sa na lídra krajiny, ktorá sa nachádza vo vojne. "Invázia ho pripravila o hbitosť pohybov Jeho chôdza pôsobila ťažkopádne, bol strnulý v ramene a vyzeral ako buldog, ktorý sa chystá do boja," opísal novinár svoj dojem zo Zelenského počas jeho návštevy v USA v decembri 2022. "Vojna sa ešte neskončila, ani zďaleka. Ale skončila sa premena muža počas nej na vojnového lídra," napísal Shuster.

Viac o téme: RuskoVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu