Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

MIMORIADNY ONLINE Situácia na Ukrajine eskaluje! Rusko zaútočilo raketami z KĽDR

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Severná Kórea (KĽDR) dodala Rusku balistické strely a odpaľovacie zariadenia použité počas nedávnych útokov na Ukrajinu, vyhlásil vo štvrtok Biely dom. Informujú o tom agentúry Jonhap, AFP a AP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 679

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 679 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:38 Ruská armáda zaútočila na Katerynivku, Krasnohorivku a Avdiivku v Doneckej oblasti 4. januára, pričom zabila dvoch obyvateľov a ďalších dvoch zranila, informovala regionálna prokuratúra.

21:31 Nemecko odovzdalo vo svojej najnovšej dodávke Ukrajine systém protivzdušnej obrany Skynex, 10 obrnených vozidiel Marder, muníciu a ďalšiu vojenskú pomoc, uviedla nemecká vláda.

20:47 Rusko plánuje na dva roky uzavrieť kľúčový hraničný priechod s Estónskom pre cestnú dopravu, ako dôvod uvádza rekonštrukčné práce. Podľa agentúry AFP to dnes uviedlo estónske ministerstvo zahraničia. Tallinn dostal od Moskvy oficiálnu nótu o čiastočnom uzavretí prechodu Ivangorod - Narva od 1. februára.

20:25 Severná Kórea (KĽDR) dodala Rusku balistické strely a odpaľovacie zariadenia použité počas nedávnych útokov na Ukrajinu, vyhlásil vo štvrtok Biely dom. Informujú o tom agentúry Jonhap, AFP a AP.

19:52 Ruské jednotky zasiahli Novoberyslav v Chersonskej oblasti 4. januára, pričom zranili 42-ročného muža, uviedla regionálna správa v Telegrame.

19:32 Stanislav Haider bol najatý, aby riešil inštitucionálne problémy ministerstva obrany práve v čase, keď Ukrajina vstúpila do doteraz najťažšieho obdobia vojny.

19:16 Ukrajinská národná polícia začala 9 000 trestných konaní týkajúcich sa vyhýbania sa mobilizácii, z ktorých 2 600 začalo súdne konanie, uviedol 4. januára vo vysielaní minister vnútra Ihor Klymenko.

19:04 Takto vyzerá zničená továreň na vojenské taktické oblečenie „M-Tac“ v Kyjeve.

18:52 V charkovskej nemocnici zomrela vo veku 84 rokov známa ukrajinská herečka Viktórija Tymošenková, ktorú vážne zranil ruský vzdušný úder na Charkov z 2. januára. Informoval o tom dnes server Ukrajinska pravda alebo verejnoprávna stanica Suspilne s odvolaním sa na Charkovské akademické činoherné divadlo a oblastnú správu.

18:15 V roku 2023 čelili civilisti v Donbase ostreľovaniu ruskou armádou, úplnému zničeniu miest a dedín, strate blízkych, ničeniu domov, nemocníc a škôl a núdzovým evakuáciám. Pre armádu sa toto obdobie stalo súvislým bojiskom, kde sa v krutých bojoch bojovalo o každý meter zeme.

17:46 Úrady ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou, vo štvrtok oznámili, že niektoré školy zostanú zatvorené až do 19. januára. Ako dôvod uviedli ukrajinské ostreľovanie počas uplynulého víkendu. Informuje agentúra AFP.

17:43 Ukrajinské sily dnes pri prístavnom meste Sevastopol na Ruskom okupovanom polostrove Krym zničili veliteľské stredisko ruských vojsk, uviedol dnes podľa agentúry Unian úrad strategickej komunikácie ukrajinského generálneho štábu. Ruské ministerstvo obrany predtým informovalo o zostrelení desiatich ukrajinských rakiet nad Krymom, o škodách sa nevyjadrilo. Tvrdenia bojujúcich strán nemožno priamo nezávisle overiť.

17:23 Estónske ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok oznámilo, že Rusko na dva roky uzatvorí kľúčový hraničný priechod pre cestnú dopravu. Ako dôvod tohto kroku uviedlo rekonštrukčné práce. Informuje o tom agentúra AFP.

17:21 Ruské okupačné úrady na juhu Ukrajiny plánujú prinútiť všetkých miestnych tínedžerov vo veku 17 rokov, aby sa od marca tohto roku zaregistrovali na ruských vojenských úradoch, informovalo 4. januára Centrum národného odporu.

17:04 Ukrajinská armádna lekárka, ktorá sa až v stredu po takmer dvoch rokoch dostala z ruského zajatia, dnes prijala ponuku na sobáš od svojho priateľa. Obaja sa ako príslušníci námornej pechoty v roku 2022 podieľali na obrane ukrajinského Mariupolu. Videozáznam z žiadosti o ruku, počas ktorej mladá žena dostala obrovskú kyticu ruží a prstov, zverejnil na facebooku veliteľ 36. námornej brigády Serhij Volynskyj, známy tiež pod prezývkou Volyna.

17:01 Celková hodnota ukrajinského exportu klesla v roku 2023 na najnižšiu úroveň za celé desaťročie. Oznámila to vo štvrtok ministerka hospodárstva Julia Svyrydenková. Informuje o tom agentúra Reuters.

16:29 Slovenská republika poskytne Ukrajine humanitárnu pomoc v celkovej hodnote 203.492 eur. Jej hmotnosť je 21 ton. Informuje o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

16:24 Ukrajina označuje litovskú potravinársku spoločnosť za „medzinárodného sponzora vojny“.

16:05 Ruské sily zaútočili na Novotiahynku a Stanislava v Chersonskej oblasti, pričom zabili človeka a ďalších troch zranili, informovali regionálne úrady 4. januára.

15:45 Rusko za posledný deň zdvojnásobilo počet útokov proti ukrajinským silám v juhovýchodnom sektore, uviedol 4. januára brigádny generál Oleksandr Tarnavskyi.

15:10 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, na základe ktorého môžu cudzinci bojujúci za Rusko vo vojne s Ukrajinou získať ruské občianstvo pre seba a svoje rodiny. Informuje o tom agentúra Reuters.

14:49 Ukrajinská polícia vo štvrtok oznámila, že v Moldavsku zadržali dvoch ľudí, ktorí pomáhali ukrajinským mužom v tom, aby sa vyhli odvodu na vojnu. Informovala o tom agentúra AFP.

14:20 Na vyše päťročné väzenie odsúdili vo štvrtok v Uzbekistane užívateľa sociálnych sietí, ktorý vo svojich príspevkoch obviňoval uzbeckého prezidenta Šavkata Mirzijojeva z podpory ruskej invázie na Ukrajinu. Informuje o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

14:16 Poľskí poľnohospodári vo štvrtok obnovili protest na hraničnom priechode s Ukrajinou Medyka-Šehyni. Odôvodnili to tým, že od poľskej vlády stále nedostali písomné garancie o splnení ich požiadaviek. Informuje o tom agentúra AFP.

13:22 Ukrajinské mobilné systémy protivzdušnej obrany majú dostatok munície na to, aby odolali ešte niekoľkým masívnym útokom Ruska, potom budú potrebovať pomoc západných krajín. Pre agentúru AFP to v stredu uviedol vysokopostavený predstaviteľ ukrajinskej armády."Súčasná situácia s mobilnými systémami protivzdušnej obrany je taká, že máme dostatok munície, aby sme vydržali niekoľko ďalších masívnych útokov," povedal veliteľ spoločného operačného veliteľstva ozbrojených síl Ukrajiny Serhij Najev.Ako pokračoval, zo strednodobého a dlhodobého hľadiska však bude Ukrajina potrebovať pomoc západných štátov na doplnenie zásob munície.

13:13 Zalužnyi a Umerov začínajú rokovať s parlamentným výborom o novom mobilizačnom zákone.

12:43 Veľvyslanci členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) a Ukrajiny sa na budúcu stredu stretnú na žiadosť Kyjeva v súvislosti s nedávnymi ruskými útokmi na ukrajinské mestá a civilné oblasti. Oznámil to vo štvrtok hovorca NATO Dylan White.Ruské sily na prelome rokov podnikli jeden z najtvrdších raketových a dronových útokov od začiatku invázie z februára 2022. Pri piatkovom údere zahynulo v Kyjeve až 32 ľudí, pričom ďalšie obete aj desiatky zranených si vyžiadali útoky počas tohto týždňa.

12:16 Ruské útoky za posledný deň zabili 3 ľudí a ďalších 9 zranili.

11:37 USA došli peniaze na pomoc pre Ukrajinu a „neexistuje žiadny iný magický hrniec, do ktorého by sa mohli ponoriť, pokiaľ Kongres neschváli nový balík financií, povedal 3. januára hovorca Rady národnej bezpečnosti USA John Kirby.

10:50 Počet obetí z 29. decembra (Ruský útok na Kyjev) stúpol na 32 a 30 zranených.

9:12 Poľský predstaviteľ o nahlásenej ruskej rakete vo vzdušnom priestore Poľska tvrdí, že nemôžu vylúčiť, že išlo o provokáciu. 

8:21 Ombudsman tvrdí, že Ukrajina môže v najbližších týždňoch uskutočniť ďalšiu výmenu väzňov.

7:08 USA nevidia žiadne zneužitie zbraní ukrajinskou armádou, tvrdí Kirby.

6:18 Núdzový elektrický systém v Ruskom okupovanej ukrajinskej Záporožskej atómovej elektrárni (ZAES) bol vylepšený, aby sa v tejto najväčšej jadrovej elektrárni Európy zabránilo nehode.Ruskí operátori v jadrovej elektrárni neďaleko frontovej línie na naliehanie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vytvorili systém, ktorý automaticky pripojí elektráreň na záložné napájacie vedenie v prípade, že hlavné zlyhá. V stredu to oznámil šéf MAAE Rafael Grossi.

6:07 Francúzske ministerstvo zahraničných vecí o štrajku v Belgorode: Rusko „nesie plnú zodpovednosť“ za ľudské obete.

Rusko eskaluje vzdušné údery na Ukrajinu a mení aj taktiku

Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil, že zintenzívneútoky na Ukrajinu a Kyjev si teraz uvedomuje, čo tým myslel, píše BBC a pripomína utorkové slová ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, podľa ktorého invázne vojská vypustili proti Ukrajine 500 striel a útočných dronov za iba päť dní. Zahynulo šesť desiatok civilistov naprieč krajinami, najviac v piatok 29. decembra, keď Rusko podniklo jeden z najväčších vzdušných úderov na Ukrajinu.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (6)
Vladimir Putin  (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Od začiatku ruskej invázie Ukrajina nezažila také silné útoky ako teraz a rozdiel nie je len v rozsahu úderov, ale tiež v taktike, píše BBC. Útok z 2. januára podľa nej trval šesť hodín. Rusi najprv vyslali na Kyjev vlnu bezpilotných lietadiel. Ukrajinské letectvo pritom oznámilo, že sa mu podarilo zostreliť všetkých 35 útočiacich dronov. Nasledovali však raketové útoky a Rusi použili rôzne druhy zbraní.

"Stále sa snaží nájsť lepší spôsob ako prelomiť naše systémy protivzdušnej obrany a zefektívniť svoj útok," povedal Oleksandr Musijenko z ukrajinského Centra pre vojensko-právny výskum. Rusi preto používajú rôzne druhy striel - hypersonické, s plochou dráhou letu aj balistické a navyše ich vysielajú po rôznych trasách, pričom zbrane môžu vo vzduchu nad Ukrajinou meniť smer. To prácu ukrajinskej protivzdušnej obrany ďalej sťažuje.

Rusko tiež podľa BBC mení ciele úderov a spôsob, akým sa na ne pripravuje. V piatok 29. decembra bombardovalo mestá naprieč Ukrajinou, v utorok 2. januára "iba" Kyjev a Charkov. Ukrajinská tajná služba SBU pritom v utorok oznámila, že našla a deaktivovala "dve robotické on-line bezpečnostné kamery", do ktorých sa podľa nej nabúralo Rusko a využívalo ich na špionáž ukrajinskej obrany a na prieskum cieľov.

Ako dlho môže Moskva pokračovať v týchto rozsiahlych úderoch, nie je podľa BBC jasné. Ukrajina sa pred zimou obávala, že nepriateľ hromadí zbrane pre rozsiahle útoky. Francúzsky denník Le Monde v tejto súvislosti cituje ukrajinských predstaviteľov, podľa ktorých má Rusko stále k dispozícii približne 1000 striel balistických alebo s plochou dráhou letu a je schopné vyrobiť približne 100 ďalších mesačne.

MIMORIADNY ONLINE Situácia na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Musijenko upozorňuje, že sa pripravovala aj Ukrajina, ktorá podľa neho používa napríklad protilietadlové zbrane nemeckej výroby Gepard na boj s ruskými dronmi, systémy Buk zo sovietskej éry proti strelám s plochou dráhou letu a americké systémy Patriot na hypersonické strely Kinžal. "Rozdelili sme naše systémy pre rôzne typy hrozieb," vysvetľuje Musijenko, podľa ktorého je Kyjev závislý od Západu, pokiaľ ide o muníciu a údržbu týchto zbraní.

Kľúčový čas pre Ukrajinu

To je teraz pre Ukrajinu kľúčové, upozorňuje BBC a pripomína, že zásadná americká vojenská pomoc uviazla vo vnútropolitických bojoch a Európska únia nedokáže vyrobiť ani polovicu z milióna delostreleckých granátov, ktoré sľúbila. Takže sa podľa britskej stanice môže stať, že Rusko bude rozsiahlo útočiť v čase, keď by mohli vysychať ukrajinské zásoby zbraní.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu