Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

MIMORIADNY ONLINE Začať vojnu bola chyba Putina: Ukrajinský parlament vrátil vláde návrh zákona o mobilizácii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

KYJEV - Ukrajinský parlament vrátil vláde k dopracovaniu kontroverzný návrh zákona o sprísnení pravidiel mobilizácie, uviedol dnes predseda parlamentu, ktorého vyjadrenia citovali tlačové agentúry a ďalšie médiá. Návrh má Kyjevu umožniť povolať viac ľudí do armády v čase, keď vojna pokračuje už takmer dva roky. Predloha počítala so zavedením elektronických povolávacích rozkazov a prísnych trestov pre tých, ktorí by zákon porušili, napísala agentúra Reuters. Podvečer minister obrany Rustom Umerov ohlásil na Facebooku, že prepracovaná verzia predlohy už je hotová a že ju plánuje predložiť kabinetu na schválenie, pretože vojaci potrebujú zákon čo najskôr. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 687

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 687 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:52 Moskovský súd v piatok nariadil, aby bol ľavicový kritik Kremľa Sergej Udaľcov vzatý do väzby za údajné ospravedlňovanie terorizmu. Vo väzbe zostane predbežne do 15. februára, informovali agentúry DPA a AP s odvolaním sa na ruské médiá.

21:10 Švajčiarsko ako neutrálna krajina nepošle Ukrajine zbrane, no chystá sa jej dodať desiatky vyradených električiek z Bernu a Zürichu. Oznámila to v piatok švajčiarska vláda, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

20:20 Ukrajina potrebuje svoje vojnové úsilie podporiť väčším počtom vojenských lietadiel, a to aj takými, ako sú americké bojové lietadlá A-10 určené na priamu leteckú podporu pozemných síl, alebo aj lietadlá schopné niesť riadené strely ďalekého doletu. V rozhovore poskytnutom agentúre Reuters to povedal veliteľ ukrajinských pozemných síl generál Oleksandr Syrskyj.

19:45 Britský premiér Rishi Sunak vyzval v piatok spojencov Kyjeva, aby zintenzívnili svoju pomoc Ukrajine. Ruské víťazstvo vo vojne by podľa jeho slov len povzbudilo ďalšie autoritárske režimy, informuje TASR podľa agentúry AFP.

"Ak (ruský prezident Vladimir) Putin zvíťazí na Ukrajine, nezastaví sa tam... naši protivníci na celom svete sa (už teraz) domnievajú, že nemáme trpezlivosť ani zdroje na dlhé vojny, takže ak teraz zaváhame, povzbudíme nielen Putina, ale aj jeho spojencov v Severnej Kórei, Iráne či inde," povedal Sunak na tlačovej konferencii v Kyjeve, kam v piatok pricestoval, aby ohlásil novú vojenskú pomoc.

17:50 Volebný štáb Vladimira Putina, ktorý sa v marci chce uchádzať o znovuzvolenie do funkcie prezidenta Ruskej federácie, neprijíma finančné dary na predvolebnú kampaň od radových občanov. Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) to zistili aktivisti z miest Ťumeň, Perm a Volgograd, ktorí sa pokúšali previesť financie na účet Putinovho štábu.

17:35 Ázijského čierneho medveďa, ktorého päť mesiacov po ruskej invázii v roku 2022 našli v opustenej súkromnej zoologickej záhrade na východe Ukrajiny, previezli v piatok do jeho nového trvalého domova v Škótsku. Ako informovala agentúra Reuters, medveď menom Jampil - pomenovaný po dedine Jampiľ v Doneckej oblasti, kde ho našli, - bol jedným z mála z 200 zvierat v zoo, ktoré ostreľovanie areálu prežili.

17:30 Po oficiálnom oznámení Ruskej federácie, že vypovedala Rámcový dohovor o ochrane národnostných menšín (FCNM), Poradný výbor FCNM v piatkovom vyhlásení vyjadril hlboké poľutovanie nad rozhodnutím, ktoré zbavuje viac ako 25 miliónov osôb patriacich k národnostným menšinám Ruskej federácie ochrany podľa tejto medzinárodnej zmluvy. Informuje o tom spravodajca TASR.

16:50 V Poľsku zadržali 15-ročného školáka, ktorý chcel bojovať za Ukrajinu.

15:30 Sunak potvrdil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 3,2 miliardy dolárov a podpísal bezpečnostnú dohodu so Zelenským.

14:25 Ruské ostreľovanie Chersonu zabilo 2 civilistov.

13:25 Ruský vojak, ktorý zabil dvoch civilistov v Kyjevskej oblasti, bol v neprítomnosti odsúdený na doživotie. Ruský poručík bol uznaný vinným z porušenia zákonov a zvykov vojny v kombinácii s úmyselnou vraždou.

12:38 Ruskí občania budú prvými zahraničnými turistami, ktorí navštívia Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR) od roku 2020, keď počas lockdownu uprostred pandémie koronavírusu uzavrela svoje hranice. Informuje denník The Guardian.

12:00 Ukrajinský dron zabil v piatok dvoch ľudí a zranil ďalších šiestich počas evakuácie zranených neďaleko mesta Horlivka, ktoré od roku 2014 ovládajú proruskí separatisti. Tvrdí to starosta tohto mesta v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny Ivan Prichodko. Informuje agentúra AFP.

11:35 Ministerstvo citovalo ruského vojenského blogera, ktorý odhadol, že Rusko stratilo 90 % svojej vojenskej techniky v oblasti Krynky, asi 35 kilometrov východne od Chersonu, ktorá je údajne jedným z hlavných bodov vzplanutia v tomto sektore frontu.

10:40 Ruské sily podnikli za posledných 24 hodín 73 úderov proti Chersonskej oblasti, pričom jednu osobu zabili a ďalších troch zranili, informoval regionálny guvernér 12. januára.

10:14 Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že jedného dňa určite navštívi Kurilské ostrovy, o ktoré sa Moskva od druhej svetovej vojny sporí s Japonskom. Informuje o tom správa agentúry Reuters.

10:00 Kremeľ využíva dotácie na uhlie na vnucovanie ruských pasov obyvateľom okupovanej Chersonskej oblasti.

9:20 Ruská tajná služba FSB zadržala pracovníka nemenovaného podniku so špeciálnym ochranným režimom v ruskej Penzenskej oblasti juhovýchodne od Moskvy, ktorý podľa nej zhromažďoval informácie pre poľské rozviedky. S odvolaním sa na oznámenie FSB o tom informovala ruská agentúra RIA Novosti.

8:53 Rusko oznámilo, že na piatok požiadalo o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) kvôli útokom USA a Veľkej Británie v Jemene. Informuje agentúra AFP.

8:30 Britský premiér Rishi Sunak v nasledujúcom rozpočtovom roku zvýši vojenskú finančnú pomoc pre Ukrajinu na 2,5 miliardy libier (2,9 miliardy eur) a v piatok navštívi Kyjev. Oznámil to jeho úrad. Informuje agentúa Reuters.

8:00 Očakáva sa, že ruská kapacita pre operačné rotácie v krátkodobom horizonte udrží tempo lokalizovaných ofenzív na východnej Ukrajine, uviedol Inštitút pre štúdium vojny vo svojej najnovšej aktualizácii z 11. januára.

7:45 Rusko zaútočilo na 7 komunít v oblasti Sumy. Útoky zasiahli komunity Bilopillia, Esman, Svesa, Krasnopillia, Seredyna-Buda, Yunakivka a Myropillia.

7:00 Boris Nadeždin, dlhoročný kritik Kremľa, ktorý zbiera podpisy na kandidatúru v marcových prezidentských voľbách, sa vo štvrtok stretol s manželkami niektorých vojakov bojujúcich na Ukrajine. Rozhodnutie začať vojnu označil za "veľkú chybu" ruského prezidenta Vladimira Putina, informuje agentúra Reuters.

6:35 Spojené štáty vo štvrtok uvalili sankcie na tri ruské právnické a jednu fyzickú osobu, ktoré sa zapojili do presunu a testovania severokórejských balistických striel určených pre Rusko na použitie proti Ukrajine, informuje správa agentúry Reuters.

6:15 Spojené štáty vo štvrtok uvalili sankcie na tri ruské právnické a jednu fyzickú osobu, ktoré sa zapojili do presunu a testovania severokórejských balistických striel určených pre Rusko na použitie proti Ukrajine, informuje agentúra Reuters.

6:00 Spojené štáty vyjadrili sklamanie nad politikou maďarského premiéra Viktora Orbána voči Ukrajine a očakávajú, že maďarská vláda splní svoj sľub, že nebude posledná, ktorá ratifikuje vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO). S odvolaním sa na agentúru Reuters to uviedol vo štvrtok server telex.hu, informuje spravodajca v Budapešti.

Potreba mobilizácie

Po stretnutí vedenia parlamentu s vojenskými veliteľmi predseda snemovne Ruslan Stefančuk uviedol, že vláda návrh zákona prepracuje. "Bolo schválené spoločné rozhodnutie poslať vláde všetky vypracované odporúčania a návrhy," uviedol Stefančuk na Facebooku po rokovaní, na ktorom sa zúčastnil aj hlavný veliteľ ozbrojených síl Valerij Zalužnyj, minister obrany Umerov a náčelník generálneho štábu Serhij Šaptala.

"Chápeme požiadavku vojenského velenia a sme pripravení mu vyhovieť. Ale nie všetky normy môžu byť podporované. Niektoré ustanovenia priamo porušujú ľudské práva, niektoré nie sú optimálne formulované," napísal na sociálnej sieti Telegram predseda poslaneckého klubu vládnej strany Sluha národa Davyd Arachamija. Podľa neho však "všetky politické sily pochopili a podporujú potrebu mobilizácie". Poslanec Jaroslav Železňak sa podľa Reuters vyjadril, že v najbližšom čase nečaká v parlamente žiadne dianie ohľadom zákona.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojnaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu