Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prekvapivé zistenie v prípade tragickej streľby v Prahe: Útočník si na zbrane zrejme požičal!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek, Tip Čitateľa)

PRAHA - Aj po dvoch týždňoch od tragickej streľby na pražskej filozofickej fakulte sa v nemocniciach zotavuje ešte približne desať ľudí. Stav väčšiny z celkovo 27 zranených sa postupne zlepšil. Medzičasom sa na povrch dostala aj informácia o pôžičke 24-ročného strelca, ktorý prostredníctvom úveru zrejme financoval nákup zbraní.

O stave zranených informoval portál Novinky.cz. Do Všeobecnej fakultnej nemocnice priviezli 21. decembra tri osoby, dve z nich ihneď operovali. Jeden postrelený muž leží na JISke v stabilizovanom stave. "Spôsob, akým je postrelený, je taký vážny, že už podstúpil dve operácie a čaká ho ďalšia," uviedla hovorkyňa Marie Heřmánková.

Väčšinu zranených previezli záchranári do Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady a Fakultnej nemocnice Motol. Každá z nich prijala sedem pacientov. V motolskej nemocnici sa stále liečia tri osoby, z toho jedna na jednotke intenzívnej starostlivosti, ale jej stav je už stabilizovaný, potvrdila hovorkyňa Jana Krejčí Merxbauerová.

Lekári naďalej dohliadajú na dve ženy, ktoré boli predtým na anesteziologicko-resuscitačnom oddelení. "Jedna z nich dostala sedem guliek a momentálne sa nachádza na štandardnej chirurgickej izbe," povedala Merxbauer. Druhá sa lieči na spondylochirurgii po tom, ako utrpela ľahké poranenie miechy. Dve osoby zostávajú hospitalizované aj v Ústrednej vojenskej nemocnici.

V niektorých prípadoch ide o cudzincov. Zahraničné médiá uvádzajú, že strelec vážne zranil pár zo Spojených arabských emirátov, ktorý práve prechádzal okolo filozofickej fakulty so svojimi deťmi. Potvrdil to hovorca ministerstva zahraničných vecí Daniel Drake.

Študent si na zbrane zrejme požičal

24-ročný strelec mal podľa informácii MF DNES úver vo výške cez milión korún, čo je viac ako 40-tisíc eur. To zrejme vysvetľuje to, ako si mohol študent zaobstarať až osem zbraní v hodnote desiatok tisíc eur. Či sa však vyšetrovatelia zaoberajú aj zmienenou pôžičkou, polícia neuviedla. Zatiaľ nie je jasné, či mu úver poskytla banka alebo nebankový subjekt. Informuje o tom portál iDnes.cz.

Prekvapivé zistenie v prípade
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Česko chystá zbraňovú legislatívu

Budúci týždeň sa podľa českého ministra vnútra Víta Rakušana uskutoční v dolnej komore parlamentu okrúhly stôl o zbraňovej legislatíve, na ktorom bude predstavená novela, ktorá by mala nadobudnúť účinnosť začiatkom roka 2026.

Prekvapivé zistenie v prípade
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Zákon, o ktorom v súčasnosti rokuje dolná komora parlamentu, obsahuje napríklad oprávnenie pre políciu zabavovať zbrane na základe bezpečnostných informácií, prepojenia na extrémistické skupiny alebo hrozby násilím na sociálnych sieťach. "V širšom kontexte budeme uvažovať o tom, ako a v akých horizontoch by sa ešte niečo mohlo v českej zbraňovej legislatíve upraviť," uviedol.

Pomoc pre ľudí postihnutých tragickým útokom

Rakušan uviedol, že kľúčovou otázkou je teraz pomoc ľuďom postihnutým tragickým útokom. Na webovej stránke Národného ústavu duševného zdravia je sekcia s odkazmi na podporné materiály pre obete a širokú verejnosť, na univerzite pracuje krízový štáb, polícia a ďalšie zložky poskytujú pomoc rektorátu a vedeniu fakulty, s univerzitou spolupracuje aj splnomocnenkyňa vlády pre ľudské práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Streľba na pražskej filozofickej fakulte je najtragickejším podobným prípadom v histórii Českej republiky. Páchateľ 21. decembra minulého roka zastrelil na mieste 13 ľudí a 14. obeť neskôr zomrela v nemocnici. Ďalších 25 ľudí bolo zranených, niektorí vážne. Páchateľ ukončil streľbu samovraždou.

Viac o téme: ZbraneStrelecZraneníPraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu