Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obrovská dráma v Ekvádore! Do štúdia verejnoprávnej televízie vtrhla skupina teroristov

Maskovaná ozbrojená osoba stojaca nad novinármi počas živého vysielania v Guayaquile v Ekvádore Zobraziť galériu (2)
Maskovaná ozbrojená osoba stojaca nad novinármi počas živého vysielania v Guayaquile v Ekvádore (Zdroj: SITA/AP/Televízna sieť TC)

QUITO - Do štúdia ekvádorskej verejnoprávnej televízie v utorok vtrhla skupina maskovaných ozbrojených mužov. Viacerých novinárov a členov štábu ozbrojenci nakrátko vzali za rukojemníkov, informovala agentúra AFP.

"Nestrieľajte, nestrieľajte," kričala žena na živých záberoch zo štúdia, počas ktorých sa v pozadí ozývali zvuky podobné výstrelom. Útočníci vyzbrojení puškami a granátmi, respektíve výbušninami donútili vystrašený personál televízie ľahnúť si na zem. Bezprostredne nebolo jasné, či niekto utrpel zranenia; k obetiam na životoch však nedošlo. 

archívne video

Autentické zábery zo štvrtkového zásahu polície počas streľby v Prahe (Zdroj: Tip čitateľa)

Živé vysielanie zo štúdia televízie TC v meste Guayaquil pokračovalo ešte ďalších 30 minút, hoci svetlá boli vypnuté. Následne bolo vidno, ako prichádzajú policajti. Podľa ekvádorskej generálnej prokuratúry bolo zatknutých všetkých 13 ľudí, ktorí vtrhli do televízie a čelia preto obvineniam z terorizmu, píše agentúra AP. 

Z väzenia ušiel bos Macias

Bezpečnostná situácia v Ekvádore sa dramaticky zhoršila po  tom, ako v nedeľu ušiel z väzenia jeden z najmocnejších zločineckých bosov José Adolf Macias. Zločinecké gangy následne vyhlásili "vojnu" polícii, armáde a ďalším štátnym orgánom. Z rôznych oblastí krajiny sú hlásené výbuchy, väzenské vzbury či únosy policajtov. Prezidentský palác stanice metra v hlavnom meste Quito strážia vojaci.

Policajti a vojaci sa pripravujú na vstup do väznice El Inca
Zobraziť galériu (2)
Policajti a vojaci sa pripravujú na vstup do väznice El Inca  (Zdroj: TASR/AP/Dolores Ochoa)

Ekvádorský prezident Daniel Noboa v pondelok vyhlásil 60-dňový výnimočný stav, ktorý okrem iného zavádza celoštátny zákaz nočného vychádzania a vojenské hliadky vo väzniciach. Po utorňajšom vniknutí ozbrojencov do televízie prezident vydal ďalší dekrét, v ktorom vyhlásil, že situácia v krajine eskalovala na úroveň "vnútorného ozbrojeného konfliktu".

Prezident taktiež označil 20 miestnych drogových gangov za teroristické organizácie a poveril armádu, aby začala vojenské operácie a tieto skupiny "neutralizovala" v súlade s medzinárodným humanitárnym právom. Boj proti gangom bude podľa prezidenta pokračovať, pokým v celej krajine nezavládne pokoj, pričom s "teroristami sa vyjednávať nebude". V utorok ušiel z väzenia ďalší narkobarón - Fabricio Colón Pico, ktorý bol údajne zapletený do plánov na zavraždenie ekvádorského generálneho prokurátora. 

Čínske veľvyslanectvo pre nepokoje pozastavuje služby pre verejnosť

Čínske veľvyslanectvo a konzuláty v Ekvádore v stredu prestanú poskytovať služby pre verejnosť. Toto rozhodnutie prichádza pre krízovú situáciu v krajine, ktorú tamojší prezident Daniel Noboa označil za "vnútorný ozbrojený konflikt". Informuje agentúra AFP.

"Opätovné otvorenie pre verejnosť bude oznámené v primeranom čase," uviedlo veľvyslanectvo v tlačovej správe v španielčine, zdieľanej na sociálnej sieti WeChat. Prezident Noboa vydal v utorok príkaz na "neutralizáciu" zločineckých gangov. Krátko predtým maskovaní ozbrojenci vtrhli do štúdia ekvádorskej verejnoprávnej televízie, spustili paľbu a vyhrážali sa náhodnými popravami počas druhého dňa teroru. Pri sérii útokov, z ktorých sú obviňované gangy, bolo zabitých najmenej desať ľudí.

Pri útokoch v prístavnom meste Guayaquil bolo zabitých osem ľudí a traja utrpeli zranenia. V neďalekom meste Nobol ozbrojení zločinci "zákerne zavraždili dvoch policajtov", uviedla v utorok večer polícia. Bezpečnostná situácia v Ekvádore sa dramaticky zhoršila v nedeľu, keď z väzenia utiekol zločinecký boss José Adolf Macias. Zločinecké gangy následne vyhlásili "vojnu" polícii, armáde a ďalším štátnym orgánom.

Prezident Noboa v pondelok vyhlásil v celej krajine 60-dňový výnimočný stav a zákaz vychádzania. Z rôznych oblastí krajiny sú hlásené výbuchy, väzenské vzbury či únosy policajtov. Prezidentský palác a stanice metra v hlavnom meste Quito strážia vojaci. Ekvádor bol dlho pokojným útočiskom medzi najväčšími vývozcami kokaínu Kolumbiou a Peru. V uplynulých rokoch však zaznamenal prudký nárast násilia kvôli súpereniu znepriatelených  gangov napojených na mexické a kolumbijské drogové kartely.

Viac o téme: StreľbaRukojemníciŠtábEkvádorŠtúdioTelevízia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu