Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Severná Kórea vypálila niekoľko desiatok striel! Južná Kórea nariadila preto evakuáciu obyvateľov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Lee Jin-man, File)

SOUL - Severná Kórea v piatok v rámci cvičenia odpálila približne 200 kusov delostreleckej munície do mora pri svojom západnom pobreží. Južná Kórea nariadila evakuáciu obyvateľov neďalekých ostrovov. Informujú o tom správy z agentúr AP, AFP a Jonhap.

"Približne 200 striel bolo vypálených Severnou Kóreou v okolí ostrovov Jon-pchjong," uviedlo juhokórejské ministerstvo obrany. Predstaviteľ úradov ostrovov Jon-pchjong uviedol, že obyvatelia boli vyzvaní na evakuáciu. Tieto ostrovy sa nachádzajú v Žltom mori neďaleko pobrežia KĽDR.

archívne video

Heger na schôdzke V4 s Južnou Kóreou: Máme rovnaké hodnoty a čelíme rovnakým výzvam (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Zbor náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády uviedol, že Strely dopadli do námornej nárazníkovej zóny severne od námorných hraníc oboch krajín. Soul odpaly označil za provokáciu. Nárazníková zóna bola založená na základe dohody z roku 2018 s cieľom zmierniť napätie medzi týmito dvomi krajinami. Severná Kórea však vlani dohodu jednostranne zrušila potom, ako Soul čiastočne pozastavil jej plnenie. Reagoval tým na vyslanie severokórejského vojenského špionážneho satelitu.

Kim Čong-un žiadal rozšírenie výroby odpaľovacích zariadení na rakety

Severokórejský vodca Kim Čong-un žiadal rozšírenie výroby odpaľovacích zariadení na rakety v rámci prípravy na vojenskú konfrontáciu s Južnou Kóreou a USA. Informuje o tom správa z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na severokórejské štátne médiá.

Médiá sprostredkovali zábery Kima na návšteve závodu, ktorý vyrába mobilné odpaľovacie zariadenia. Tie KĽDR využíva na zakázané medzikontinentálne balistické strely, píše AFP. Navýšenie výroby je podľa Kima dôležité, pretože súčasná závažná situácia si vyžaduje pripravenosť krajiny na vojenskú konfrontáciu s nepriateľom.

Hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby vo štvrtok povedal, že Severná Kórea (KĽDR) dodala Rusku balistické strely a odpaľovacie zariadenia použité počas nedávnych útokov na Ukrajinu. "Je to významná a znepokojujúca eskalácia," povedal. Kim sa v septembri na ruskom Ďalekom východe stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, pripomína AFP. Toto stretnutie vyvolalo obavy z možnej dohody o dodávkach zbraní medzi oboma krajinami.

Južná Kórea označila paľbu za provokáciu

Južná Kórea označila v piatok delostreleckú paľbu Severnej Kórey neďaleko pohraničných ostrovov za provokáciu a varovala, že v reakcii prijme náležité opatrenia. Informovala o tom správa z agentúry AFP.

"Považujeme to za provokáciu, ktorá ohrozuje mier na Kórejskom polostrove. Dôrazne varujeme, že Severná Kórea nesie plnú zodpovednosť za eskaláciu krízy a žiadame ju, aby takéto aktivity okamžite ukončila," uviedlo juhokórejské ministerstvo obrany.

Dodalo, že juhokórejská armáda "pozorne sleduje a monitoruje situáciu v úzkej spolupráci so Spojenými štátmi a v reakcii na provokácie prijme náležité opatrenia". Severná Kórea v piatok v rámci cvičenia odpálila okolo 200 delostreleckých granátov do Žltého mora neďaleko námorných hraníc s Južnou Kóreou.

Kim Čong-um
Zobraziť galériu (3)
Kim Čong-um  (Zdroj: TASR/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

"Severná Kórea vypálila približne 200 striel do okolia ostrovov Jon-pchjong," oznámilo predtým juhokórejské ministerstvo obrany. Obyvateľom dvoch z nich nariadili evakuáciu. Naposledy došlo k podobnému incidentu v roku 2010, keď KĽDR odpálila do rovnakej oblasti 170 delostreleckých granátov. Zahynuli vtedy štyria ľudia vrátane dvoch civilistov. Bol to prvý útok Severnej Kórey na civilnú oblasť od kórejskej vojny v rokoch 1950 - 1953.

Vzťahy medzi Pchjongjangom a Soulom sú už dlhší čas zlé. Prispelo k tomu aj posilnenie vojenskej spolupráce medzi Soulom a Washingtonom, ktoré nasledovalo po rekordnom počte raketových testov KĽDR, píše agentúra AFP.

Južná Kórea v reakcii na paľbu uskutočnila vojenské cvičenie

Juhokórejská námorná pechota uskutočnila v piatok v reakcii na piatkovú cvičnú paľbu KĽDR na pohraničnom ostrove Jon-pchjong v Žltom mori delostrelecké cvičenie. Informujú o tom správy agentúr Jonhap a AFP.

Severná Kórea cvične odpálila približne 200 kusov delostreleckej munície do mora pri svojom západnom pobreží. Juhokórejská armáda uviedla, že strely dopadli do námornej nárazníkovej zóny severne od námorných hraníc oboch krajín.

Soul odpaly KĽDR označil za provokáciu a námorná pechota niekoľko hodín nato uskutočnila "ostré delostrelecké cvičenia so samohybnými húfnicami K9" na ostrovoch Jon-pchjong, neďaleko ktorých predtým dopadli strely severokórejskej armády, uviedla agentúra Jonhap. Miestne úrady na ostrovoch na žiadosť juhokórejskej armády v reakcii na paľbu KĽDR nariadili obyvateľom, aby sa evakuovali do bombových úkrytov.

Čína vyzýva na upokojenie situácie

Čína medzičasom vyzvala obe krajiny, aby zabránili ďalšej eskalácii situácie. "Čína ako sused (Kórejského) polostrova vždy presadzovala zachovanie mieru a stability na polostrove a riešenie záležitostí prostredníctvom dialógu a konzultácií," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin.

Ide o prvé cvičenia Južnej Kórey od stroskotania vojenskej dohody s KĽDR, na základe ktorej vznikla v roku 2018 nárazníková zóna. Dohoda mala zabezpečiť zmiernenie napätia medzi oboma krajinami. Severná Kórea vlani v novembri dohodu jednostranne vypovedala po tom, ako Soul čiastočne pozastavil jej plnenie. Reagoval tým na vyslanie severokórejského vojenského špionážneho satelitu.

Viac o téme: StreľbaEvakuáciaObyvateliaSeverná KóreaJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu