Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kim Čong-un pravdepodobne oslavuje svoje okrúhle narodeniny! Štátne média však o tomto dátume mlčia

Vodca KĽDR Kim Čong-un
Vodca KĽDR Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Severokórejský vodca Kim Čong-un v pondelok pravdepodobne oslavuje svoje 40. narodeniny. Režim v Severnej Kórei (KĽDR) i tamojšie štátne médiá však o dátume jeho narodenín dlhodobo mlčia. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Kim údajne oslavuje narodeniny 8. januára, čo však režim v KĽDR nikdy nepotvrdil. Podľa americkej vlády sa severokórejský vodca narodil v roku 1984, podľa čoho tento rok oslavuje 40 rokov. Narodeniny Kimovho otca Kim Čong-ila a starého otca Kim Ir-sena, ktorí vládli v krajne pred ním, sú v Severnej Kórei štátnymi sviatkami.

archívne video

Kim Čong-un sa zúčastnil slávnostného položenia základného kameňa výstavby 10 000 bytov (Zdroj: profimedia.sk)

K potvrdeniu dátumu narodenia Kim Čong-una boli tamojšie úrady najbližšie v januári 2020, keď uviedli, že severokórejskému vodcovi zablahoželal k narodeninám vtedajší prezident USA Donald Trump. Presný dátum však nezverejnili.

Severokórejská tlačová agentúra KCNA v pondelok ukázala Kima na návšteve hydinovej farmy so svojou dcérou Kim Džu-ä, ktorá by sa podľa juhokórejskej tajnej služby mohla stať jeho nástupkyňou. Totalitný Kimov režim je prísne sankcionovaný medzinárodným spoločenstvom za program vývoja jadrových zbraní a balistických rakiet, ako aj za porušovanie ľudských práv.

Viac o téme: údajneNarodeniny Kim Čong-unSeverná KóreaKĽDR40-tkaOslava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu