Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KĽDR vykonáva nácvik ostrej paľby blízko spornej námornej hranice

(Zdroj: SITA/Park Dong-joo/Yonhap via AP)

SOUL - Severná Kórea v nedeľu vykonávala nácvik ostrej paľby na svojom západnom pobreží v rámci vojenských cvičení, ktoré už tretí deň po sebe prebiehajú blízko spornej námornej hranice s Južnou Kóreou, uviedla s odvolaním sa na armádne zdroje juhokórejská tlačová agentúra Jonhap. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Severná Kórea v piatok v rámci cvičenia odpálila okolo 200 delostreleckých granátov do tejto oblasti neďaleko námorných hraníc s Južnou Kóreou. Miestne úrady na neďalekých ostrovoch na žiadosť juhokórejskej armády nariadili obyvateľom, aby sa evakuovali do bombových úkrytov. Soul odpaly KĽDR označil za provokáciu a juhokórejská námorná pechota niekoľko hodín nato uskutočnila "ostré delostrelecké cvičenia so samohybnými húfnicami K9" na ostrovoch Jon-pchjong. Oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA uviedla, že cvičnú paľbu Pchjongjang uskutočnil v reakcii na vojenské cvičenia Južnej Kórey.

KĽDR zároveň odmietla, že by ňou ohrozila mier na Kórejskom polostrove. Vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una sa v nedeľu podľa agentúry AP vysmiala schopnostiam Južnej Kórey zaznamenať odpaly zo strany KĽDR. Kim Jo-džong zároveň poprela tvrdenia Soulu o delostreleckej paľbe do mora z predchádzajúceho dňa. Juhokórejská armáda následne rýchlo odmietla jej vyhlásenie a označila ho ako "psychologickú vojnu na nízkej úrovni". Súčasne varovala, že v prípade akýchkoľvek provokácií zo strany KĽDR bude nasledovať tvrdá odpoveď, cituje AP.

Viac o téme: NácvikPaľbaSeverná KóreaJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu