Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poľské verejnoprávne médiá idú do likvidácie, oznámil minister kultúry

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Poľský minister kultúry Bartlomiej Sienkiewicz v stredu oznámil, že sa rozhodol dať do likvidácie verejnoprávnu televíziu Telewizja Polska, rozhlas Polskie Radio a tlačovú agentúru PAP. Tento krok prišiel po tom, čo prezident Andrzej Duda pred Vianocami vetoval zákon o rozpočte, ktorý zahŕňal financovanie verejnoprávnych médií. Podľa Sienkiewicza rozhodnutie uviesť médiá do stavu likvidácie pomôže zachovať ich prevádzku.

"V súčasnej situácii nám takýto postup umožní zabezpečiť ďalšiu prevádzku týchto spoločností, vykonať v nich nevyhnutnú reštrukturalizáciu a zabrániť prepúšťaniu zamestnancov pre nedostatok financií," píše sa vo vyhlásení ministra kultúry. Dodáva v ňom, že "stav likvidácie môže vlastník kedykoľvek odvolať".

Dolná komora poľského parlamentu, Sejm, prijala minulý týždeň uznesenie, v ktorom vyzvala na obnovenie právneho poriadku a nestrannosti verejnoprávnych médií. Minister kultúry následne vymenil šéfov a správne rady verejnoprávneho rozhlasu a televízie, ako aj tlačovej agentúry PAP. Opozičná strana Právo a spravodlivosť (PiS), z ktorej pochádza aj prezident Duda, tento krok ostro kritizovala. Za porušenie ústavy ho označil aj Duda. Politici PiS sa odvtedy zdržiavajú v centrálach týchto médií na protest proti "nezákonnému prevzatiu" verejnoprávnych médií novou vládou premiéra Donalda Tuska.

Viac o téme: LikvidáciaVerejnoprávne médiáPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu