Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kamióny stále čakajú v dlhých radoch na odchod z Poľska na Ukrajinu

Kamióny sú odstavované v súvislosti s blokáciou hraničného priechodu Vyšné Nemecké a hustotou kamiónovej dopravy smerujúcou k hranici s Ukrajinou
Kamióny sú odstavované v súvislosti s blokáciou hraničného priechodu Vyšné Nemecké a hustotou kamiónovej dopravy smerujúcou k hranici s Ukrajinou (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

VARŠAVA - Kamióny čakajúce na vstup na Ukrajinu na hraničnom priechode v juhovýchodnom Poľsku musia stále stáť v dlhých radoch, keďže protest poľských autodopravcov pokračuje. Informuje agentúa PAP.

Rady sú dôsledkom blokády poľských vodičov nákladných vozidiel na troch hraničných priechodoch, ktorí protestujú proti lacnejšej konkurencii ukrajinských prepravných firiem, ktorú vnímajú ako nespravodlivú.

archívne video

EÚ teraz nemá odpoveď pre kamionistov blokujúcich ukrajinské hranice, hovorí Jozef Ráž (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Vyše 1500 kamiónov čaká na hraničnom priechode v obci Dorohusk a priemerný čas čakania je tam vyše 30 dní," hlásila v utorok Finančná správa v meste Lublin na juhovýchode Poľska. "Rad kamiónov čakajúcich na hraničnom priechode Dorohusk sa končí v okolí obce Marynin a je približne 40 kilometrov dlhý," dodala správa.

"Na prejazd cez hraničný priechod Hrebenne čaká okolo 950 kamiónov a priemerný čas čakania je tam zhruba 12 dní," informovala správa. Kamiónov na hraničnom priechode v obci Medyka je približne 570, priemerný čas čakania je tam 73 hodín, uviedla Národná finančná správa v utorok.

A zhruba 580 kamiónov čaká na hraničnom priechode v dedine Korczowa

Poľskí kamionisti, ktorí začali protest 6. novembra, žiadajú zavedenie komerčných povolení pre ukrajinské spoločnosti prevážajúce tovary, výnimku majú mať len nákladné autá vezúce na Ukrajinu humanitárnu pomoc a vojenské vybavenie. Žiadajú tiež, aby boli povolenia na prevoz tovarov pozastavené tým firmám, ktoré vznikli po vypuknutí vojny na Ukrajine.

Viac o téme: RadProtestHranicaČakaniePoľskoUkrajinaKamióny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu