Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Známy predajca leteniek sa topí v stratách: Hlási prepúšťanie! Dotkne sa aj slovenskej pobočky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRNO/BRATISLAVA - Český predajca leteniek Kiwi.com plánuje prepustiť zhruba 18 percent z viac ako 1 200 zamestnancov, ktorých má po celom svete, pričom najviac ich pracuje v Brne, uviedol v tlačovej správe mediálny zástupca firmy Ondřej Šveda. Ide o viac ako 200 ľudí, pričom najviac prepustených je v Česku. Ľudia nešli do práce už tento týždeň a zostali doma na prekážky na strane zamestnávateľa. Takto budú doma 30 dní, povedala hovorkyňa Daniela Chovancová. Firma je dlhodobo v strate a na konci predminulého roka mala záporný kapitál. Prepúšťanie sa dotkne aj slovenskej pobočky spoločnosti.

Firma prepúšťanie opisuje ako reštrukturalizáciu. „Reštrukturalizácia je súčasťou množstva krokov, ktoré sa (Kiwi) chystá postupne realizovať. Patrí medzi ne ako riadenie nákladov, tak hľadanie nových ciest, ako zvyšovať príjmy zo svojho podnikania a napĺňať meniace sa potreby zákazníkov po celom svete,“ napísala firma v tlačovej správe. 

Podľa výročnej správy z roku 2022 očakáva zisk až v roku 2025. V strate bola už pred covidom v roku 2019, predvlani predstavovala strata takmer pol miliardy korún a za roky 2019 až 2022 dosiahol súčet ročných výsledkov takmer dvojmiliardové straty. Covidová pandémia sa na činnosti a hospodárení firmy podpísala veľmi negatívne, navyše mnoho zákazníkov popisovala zlé skúsenosti s kompenzáciami za zrušené lety.

Známy predajca leteniek sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kiwi.com)

"Ide o jedno z najťažších rozhodnutí, ktoré som v živote musel urobiť. Firmu budujem s určitou víziou, ku ktorej patria aj schopní a talentovaní ľudia. Doba sa ale bohužiaľ veľmi dynamicky premieňa, aj preto musíme v dlhodobom meradle podnikať také kroky, ktoré nám pomôžu zachovať zdravú a prosperujúcu firmu," uviedol spoluzakladateľ a generálny riaditeľ Oliver Dlouhý.

Okrem odstupného v hodnote niekoľkých mesačných platov majú mať prepustení zamestnanci do konca júna prístup k zamestnaneckému asistenčnému programu, ktorý prevádzkuje non-stop telefónnu linku poskytujúcu osobné, právne aj finančné konzultácie s odborníkmi. 

Známy predajca leteniek sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Rozhodnutie sa dotkne aj pobočky v Bratislave, no spoločnosť hovorí len o jednotkách zamestnancov. Podrobnosti, koľko ľudí pracuje v bratislavskej pobočke a akých pracovných pozícií sa avizované škrty dotknú, spoločnosť nespresnila. Kiwi.com má okrem slovenského hlavného mesta aj pobočku aj v Košiciach, tam k prepúšťaniu ľudí dôjsť nemá.

Chce investovať do budovania značky

Na trhu je od roku 2012 a biznis spočíva v tom, že prepredáva letenky rôznych spoločností a pomocou algoritmu ponúka aj kombináciu letov spoločností, ktoré spolu nespolupracujú. Napríklad v pondelok oznámila, že sa dohodla na partnerstve s írskou nízkonákladovou aerolinkou Ryanair, s ktorou dovtedy viedla množstvo súdnych sporov. Ryanair si totiž neželal, aby ktokoľvek predával jeho letenky. Majoritným vlastníkom akcií Kiwi.com je od roku 2019 americký investičný fond General Atlantic.

Lietadlo spoločnosti Ryanair
Zobraziť galériu (4)
Lietadlo spoločnosti Ryanair  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

Firma hovorí o tom, že jej premena má spočívať v tom, že bude investovať do budovania značky a klásť dôraz na zákaznícku skúsenosť. Upravila tiež stratégiu partnerstva s leteckými spoločnosťami. Do budúcnosti sa chce zamerať tiež na riadenie nákladov a hľadanie nových ciest, ako zvyšovať príjmy.

Viac o téme: PrepúšťanieLetenkyKiwi.com
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu