Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ďalšia hrozba v Česku? Polícia rieši prípady spojené so streľbou na Filozofickej fakulte v Prahe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Polícia ČR v súvislosti s minulotýždňovou streľbou v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej (FF UK) v Prahe rieši viac ako 50 podnetov. Ako spresnil hovorca policajného prezídia Josef Bocán, týkajú sa napr. šírenia poplašnej správy, nebezpečného vyhrážania alebo schvaľovania trestného činu.

Identita veľkej "väčšiny týchto ´hrdinov´ už bola ustanovená," dodala polícia v utorok sa sieti X. Český rozhlas v utorok informoval, že z Fakultnej nemocnice v Prahe-Motole prepustili do domáceho liečeniu jednu z osôb zranených minulý štvrtok pri streľbe na FF UK v Prahe. V tejto nemocnici je hospitalizovaných ešte šesť zranených. V rozhovore pre Český rozhlas to v utorok potvrdila hovorkyňa nemocnice Jana Krejčí Merxbauerová. Spresnila, že ich stav je stabilizovaný a lekári očakávajú pozitívny vývoj ich zotavovania.

archívne video

Minister vnútra SR naznačil možné zmeny spojené s útokom v Prahe (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Strelec vo štvrtok v budove FF UK na Palachovom námestí zabil 13 ľudí, štrnásta obeť zomrela neskôr v nemocnici. Ďalších 25 ľudí bolo zranených, niektorí veľmi vážne. O zranených sa starali alebo ešte stále starajú okrem Motola aj ďalšie nemocnice v českej metropole: Všeobecná fakultná nemocnica, Fakultná nemocnica Královské Vinohrady, Bulovka a Ústredná vojenská nemocnica.

Na pietne miesta prichádzali aj v utorok ďalšie desiatky ľudí

Na pietne miesta v centre Prahy prichádzali aj v utorok ďalšie desiatky ľudí, ktorí tam zapaľovali sviečky a prinášali kvety, aby si takto uctili pamiatku obetí streľby. Streľba na FF UK vyvolala v Česku vlnu solidarity s preživšími i pozostalými: na ich podporu vzniklo niekoľko finančných zbierok. Najviac peňazí ľudia nateraz poslali Nadačnému fondu Univerzity Karlovej - 44,3 miliónov Kč.

Podľa polície na FF UK strieľal 24-ročný študent fakulty zo stredných Čiech, ktorého polícia na základe balistiky spojila aj s prípadom vraždy muža a jeho dvojmesačnej dcéry v Klánovickom lese na okraji Prahy z 15. decembra. Aj na podporu týchto pozostalých vznikla finančná zbierka, dodal Český rozhlas.

Viac o téme: StreľbaČeskoPolícia PrahaŠkolaFilozofická fakulta Univerzity Karlovej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu