Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rekordne nízke teploty: Sever Číny postihlo extrémne chladné počasie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Rekordne nízke teploty zaznamenali v stredu na severe Číny, kde úrady v niektorých oblastiach krajiny vydali výstrahu pred extrémne chladným počasím. Informovala o tom agentúra AFP.

Čínsky štátny meteorologický úrad spresnil, že rekordné mínusové teploty zaznamenali na piatich meracích staniciach v čínskych provinciách a regiónoch Šan-si, Che-pej a Vnútorné Mongolsko v stredajších skorých ranných hodinách miestneho času. V meste Ta-tchung v provincii Šan-si namerali napríklad až na mínus 33,2 stupňa, kým v neďalekom okrese Jang-čchü mínus 27 stupňov Celzia. V týchto oblastiach boli pritom rekordy v nízkych teplotách prekonané už 17. decembra, uviedol čínsky meteorologický úrad v príspevku na sociálnych sieťach.

Ortuť teplomerov klesla aj v niektorých ďalších oblastiach na mínus 22 až mínus 29,7 stupňa Celzia, píše AFP. V provincii Kan-su, kde pondelkové zemetrasenie pripravilo o život viac než 130 ľudí, strávili skupinky obyvateľov mrazivú noc z utorka na stredu vonku, a pokúšali sa zohriať pri ohni. Úrady v Číne vydali v stredu trojdňovú výstrahu pred nízkymi teplotami pre rozsiahle oblasti severu, východu a severovýchodu krajiny. Mimoriadne chladné počasie zasiahli Čínu po vlne rekordných horúčav a ničivých povodní, ktoré počas uplynulého leta zasiahli najmä sever krajiny. Odborníci varujú, že globálne otepľovanie spôsobené emisiami skleníkových plynov zvyšuje pravdepodobnosť extrémnych prejavov počasia.

Viac o téme: ČínaPočasieChlad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu