Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Turecko je podľa Orbána mimoriadne dôležité v prekonávaní migračnej krízy

Recep Tayyip Erdogan a Viktor Orbán Zobraziť galériu (4)
Recep Tayyip Erdogan a Viktor Orbán (Zdroj: TASR/AP Photo/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ - Turecko je mimoriadne dôležitou krajinou pri prekonávaní migračnej krízy, ale aj v rusko-ukrajinskej vojne boli schopní dosiahnuť diplomatické výsledky iba Turci. Vyhlásil to predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v Budapešti na spoločnej tlačovej konferencii s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

"V budúcnosti chceme medzi sebou spolupracovať tak úzko, ako dokážu spolupracovať dva národy a dve krajiny," podčiarkol Orbán.Maďarský ministerský predseda upozornil, že v programe tureckého prezidenta pred voľbami bolo uvedené, že Turecko chce patriť medzi víťazov tohto storočia. "Maďarsko bolo najväčším porazeným 20. storočia, ale chce byť medzi najväčšími víťazmi v 21. storočí, podobne ako Turecko," dodal Orbán.

Turecko je podľa Orbána
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Omar Havana)

Maďarská vláda sa podľa jeho vyjadrenia bude v rámci predsedníctva v Rade Európskej únie v druhom polroku 2024 snažiť revidovať colnú dohodu medzi EÚ a Tureckom, liberalizovať vízový postup a spoločným úsilím obmedziť migráciu.Erdogan, ktorý Orbána podľa servera mfor.hu nazval drahým priateľom, privítal prítomnosť Maďarska ako pozorovateľa v Rade turkických národov.

Turecký prezident prisľúbil, že na budúcoročnom investičnom fóre, ktoré bude organizované špeciálne pre maďarské firmy, preskúmajú ďalšie možnosti hospodárskej spolupráce a je možné, že niektoré firmy budú spoločne pôsobiť v tretej krajine. V súčasnosti pôsobí v Maďarsku 500 tureckých spoločností a v Turecku približne 100 maďarských spoločností.Erdogan povedal, že na Ukrajine je potrebné diplomatické riešenie. Dodal, že Ankara pracuje na oživení medzinárodnej dohody o obilí. V Gaze by podľa neho malo byť okamžité prímerie a za rokovacím stolom by sa mala riešiť aj otázka Palestíny.Na spoločnej tlačovej konferencii Orbána s Erdoganom, na ktorej nebolo možné klásť otázky, nezaznelo nič o ratifikácii vstupu Švédska do NATO, podotkol mfor.hu.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (4)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: TASR/AP Photo/Denes Erdos)

 Turecký prezident, ktorý prišiel do Budapešti na zasadnutie maďarsko-tureckej Rady pre strategickú spoluprácu, podpísal s Orbánom spoločné politické vyhlásenie o prioritnom strategickom partnerstve medzi Maďarskom a Tureckom. Okrem toho ministri oboch krajín podpísali viaceré dohody, medzi nimi aj o obrannej či zahraničnej spolupráci.

Erdogana prijala aj prezidentka Katalin Nováková, ktorá podčiarkla, že Turecko je spojencom Maďarska aj v rámci NATO. Vo vzťahu k NATO obaja prezidenti diskutovali okrem iného aj o výzvach východného krídla Severoatlantickej aliancie a o ťažkostiach jej rozširovania, uviedla agentúra MTI.

Viac o téme: MigráciaTureckoViktor OrbánMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu