Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Turecko uskutočnilo útoky proti "teroristickým cieľom" v Iraku a Sýrii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

ANKARA - Turecko uskutočnilo v Sýrii a Iraku letecké útoky na "ciele teroristov", uviedlo v noci na nedeľu turecké ministerstvo obrany. Turecké útoky prišli v reakcii na smrť 12 tureckých vojakov v priebehu dvoch dní na severe Iraku.

Turecká armáda "zničila 29 cieľov vrátane jaskýň, bunkrov, krytov, ropných zariadení a skladov", uviedlo turecké ministerstvo vo vyhlásení. Operácia sa uskutočnila o 20.00 h SEČ.Ankara pravidelne podniká v severnom Iraku vojenské operácie proti pozíciám Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko a jeho západní spojenci považujú za teroristickú organizáciu. V desaťročia trvajúcom konflikte PKK s Tureckom už prišli o život tisícky ľudí.

Turecko pôvodne oznámilo, že pri sobotňajšom útoku PKK na severe Iraku zahynulo šesť tureckých vojakov. Následne dodalo, že ďalších šesť vojakov zahynulo na severe Iraku aj pri prechádzajúcom útoku v piatok večer. Tento útok pripísala Ankara taktiež PKK.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: TASR/AP Photo/Denes Erdos)

"Krv našich vojakov nebola zbytočná, separatistickí zločinci sa budú zodpovedať za krv, ktorú preliali," vyhlásil v sobotu po týchto útokoch turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.Erdogan už v októbri prisľúbil, že turecká armáda zintenzívni útoky na "teroristické" ciele v Iraku a Sýrii. Vyhlásil to po októbrovom samovražednom atentáte v Ankare, ku ktorému sa prihlásila PKK, pripomína AFP.

Viac o téme: útokyTureckoSýriaIrakTeroristické ciele
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu