Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Začal sa súd s pravicovými extrémistami, ktorí napadli migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CHEMNITZ - Štyria pravicoví extrémisti, ktorí v roku 2018 zaútočili na ľavicových demonštrantov a migrantov vo východonemeckom meste Chemnitz, sa v pondelok postavili pred súd. Obvinení sú z narušenia poriadku a spôsobenia ťažkej ujmy na zdraví. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Skupina približne 30 mužov vo veku 26 až 44 rokov počas protimigrantskej demonštrácie v meste Chemnitz (Kamenica) podľa prokuratúry niekoľkokrát obkľúčila a fyzicky napadla ľavicových protidemonštrantov a migrantov, zatiaľ čo na nich kričala heslo "Adolf Hitler je náš vodca". Tieto demonštrácie organizovala politická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) – ktorú najnovšie Úrad na ochranu ústavy v Sasku klasifikoval ako pravicovo-extrémistickú – a protimigrantské hnutie PEGIDA.

Dvaja ďalší obžalovaní sa na súdne pojednávanie nedostavili. Právnik jedného z nich uviedol, že jeho klient sa v súčasnosti nachádza na psychiatrii, zatiaľ čo druhý muž údajne utiekol a skrýva sa pred výkonom trestu odňatia slobody, ktorý mu udelil súd v inom prípade.  Tento prípad je prvý z troch, ktorými sa okresný súd v Chemnitzi zaoberá v súvislosti s danými útokmi. Obete ostro kritizovali justičné orgány za mimoriadne pomalé trestné stíhanie, ktoré podľa nich viedlo k posilneniu militantných neonacistických skupín.

Viac o téme: ExtrémistiMigrantiSúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu