Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pri pobreží Líbye sa utopilo vyše 60 migrantov: Na palube boli aj ženy s deťmi

Migranti v Líbyi
Migranti v Líbyi (Zdroj: SITA/AP Photo/Paolo Santalucia)

TRIPOLIS/ŽENEVA- Najmenej 61 ľudí prišlo o život pri potopení lode s migrantmi pri pobreží Líbye, oznámila v sobotu Medzinárodná organizácia OSN pre migráciu (IOM).

Plavidlo s približne 86 osobami na palube vyplávalo z prístavu Zuára na severozápade Líbye a potopilo sa v dôsledku silného vlnobitia. Na lodi sa nachádzali migranti prevažne z Nigérie, Gambie a ďalších afrických krajín vrátane žien a detí. Dvadsaťpäť ľudí sa podarilo zachrániť. Podľa IOM sú v dobrom stave a boli prevezení do zadržiavacieho strediska v Líbyi. Nezvestných je 61 osôb a predpokladá sa, že pri nehode zahynuli.

Archívne video

Matúš Šutaj Eštok o situácii k migrantom (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Posledná z množstva takýchto tragédií podľa IOM dokazuje, že centrálna časť Stredozemného mora je stále "jednou z najnebezpečnejších migračných trás na svete". Hovorca IOM Flavio di Giacomo uviedol, že tento rok už v tejto oblasti prišlo o život viac než 2250 ľudí. Toto obrovské číslo podľa neho dokazuje, že medzinárodné spoločenstvo nerobí dosť pre záchranu životov migrantov.

Líbya je spolu s Tuniskom hlavnou tranzitnou krajinou pre migrantov, ktorí sa vydávajú na nebezpečné plavby cez Stredozemné more v snahe dostať sa do Európy. Podľa údajov OSN od začiatku tohto roku dorazilo do Talianska viac než 153.000 migrantov, ktorí sa vydali na plavbu z Líbye alebo Tuniska.

Viac o téme: LoďUtopenieMigrantiLíbya
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu