Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Soul preskúma žiadosť Tokia o zápis písomností Tripitaka Koreana do UNESCO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

SOUL - Južná Kórea dôkladne preskúma žiadosť Japonska o zaradenie budhistických písomností do registra programu Pamäť sveta (MoW) Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), uviedlo vo štvrtok juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí. Informuje agentúra Jonhap.

Japonská vláda presadzuje zapísanie tlačí s názvom "Tripitaka Koreana" do katalógu UNESCO, uviedlo uviedlo ministerstvo školstva, kultúry, športu, vedy a technológie. Boli vytlačené starobylými kórejskými budhistickými drevenými tlačiarenskými blokmi a nachádzajú sa v jednom z tokijských chrámov.

archívne video

Českí odborári sú pripravení ďalej protestovať, ak s nimi vláda nebude rokovať (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

"Vláda plánuje dôkladne preskúmať obsah príslušnej žiadosti, keď bude predložená členským štátom UNESCO," uviedol  zástupca hovorcu ministerstva zahraničných vecí v Soule. Očakáva sa, že žiadosť bude prezentovaná na online platforme prístupnej iba členským štátom v prvej polovici budúceho roka.

Pravdepodobnosť zápisu je podľa agentúry Jonhap nízka

Japonsko sa rovnaké materiály neúspešne snažilo už zaregistrovať  v minulosti, podľa diplomatických zdrojov to poradný výbor UNESCO zamietol. Tripitaka Koreana je kórejská zbierka budhistických písomností z 13. storočia vyrytá na vyše 81.000 drevených tlačových blokoch.

Ide o najstaršiu neporušenú verziu budhistického kánonu v písme hanča. Obsahuje 1496 titulov rozdelených do 6568 kníh, ktoré majú 81.258 strán a vyše 52 miliónov znakov. Každý blok (strana) meria 24 centimetrov na výšku a 70 centimetrov na dĺžku.

Viac o téme: ŽiadosťSoulUNESCOTokio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu