Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kimova sestra odsúdila kritiku vypustenia vojenskej družice: Bolo to absurdné

Vodca KĽDR Kim Čong-un
Vodca KĽDR Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una vo štvrtok odmietla medzinárodné odsúdenie nedávneho vypustenia špionážnej družice ako "absurdné" a vyhlásila, že jej krajina sa nikdy nevzdá svojho vesmírneho programu. Informuje agentúra AFP.

Kim Jo-džong sa vyjadrila po tom, ako Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok zvolala zasadnutie, na ktorom sa diskutovalo o štarte severokórejskej špionážnej družice 21. novembra.Vysoko postavený predstaviteľ OSN počas zasadnutia povedal Bezpečnostnej rade, že rezolúcie tohto medzinárodného orgánu "výslovne zakazujú" Pchjongjangu používanie technológie balistických rakiet.

archívne video

Kim Čong-un sa zúčastnil slávnostného položenia základného kameňa výstavby 10 000 bytov (Zdroj: profimedia.sk)

"Je mi ľúto, že sa BR OSN mení na pôdu bezprávia, kde sa bezohľadne porušuje suverenita nezávislých štátov," uviedla Kim Jo-džong. Severná Kórea disponuje jadrovými zbraňami a viaceré rezolúcie OSN jej zakazujú testovať balistické technológie. Analytici však tvrdia, že vesmírny program a vývoj balistických rakiet severokórejského režimu sa technologicky výrazne prekrývajú.

Falošné argumenty

Kim Jo-džong označila kritiku družicového projektu za  "falošné" argumenty, ktoré popierajú "zvrchované práva Kórejskej ľudovodemokratickej republiky". Krajina bude "naďalej uplatňovať svoje zvrchované práva bez toho, aby bola v budúcnosti obmedzovaná", uviedla Kim Jo-džong. Pchjongjang tvrdí, že jeho špionážna družica priniesla snímky hlavných vojenských objektov USA a Južnej Kórey, aj talianskeho hlavného mesta Rím. Žiadne z týchto záberov však nezverejnila.

Podľa Južnej Kórey dostala KĽDR technickú pomoc od Moskvy výmenou za dodávky zbraní pre vojnu s Ukrajinou. Po vypustení družice tiež pozastavila platnosť vojenskej dohody s KĽDR z roku 2018. Soul avizoval, že obnoví prieskumné lety v okolí demilitarizovanej zóny, ktorá rozdeľuje Kórejský polostrov.

Viac o téme: DružicaŠpionážKritikaKim Čong-unSestra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu