Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

MIMORIADNY ONLINE Robert Fico má mať telefonát s ukrajinským premiérom: Majú hovoriť o odmínovaní a pomoci

Robert Fico a ukrajinský premiér Denis Šmyhaľ Zobraziť galériu (2)
Robert Fico a ukrajinský premiér Denis Šmyhaľ (Zdroj: SITA/David Josek, Stephanie Lecocq, Pool via AP)

MOSKVA - Ruská protivzdušná obrana počas noci zničila 13 ukrajinských dronov nad anektovaným Krymom a ďalšie tri bezpilotné lietadlá nad Volgogradskou oblasťou, uviedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

Pripravuje sa telefonát Fica so Šmyhaľom, má byť o odmínovaní a pomoci

Pripravuje sa telefonát Fica so Šmyhaľom, má byť o odmínovaní a pomoci (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

ONLINE 

21:33 Ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo na zoznam tzv. zahraničných agentov viacero osôb vrátane bývalého ruského premiéra Michaila Kasianova. TASR správu prevzala v piatok z agentúry AP.

20:47 Ruský prezident Vladimír Putin v piatok oznámil plán na schválenie národnej stratégie vývoja umelej inteligencie (AI). Zdôraznil, že ide o dôležitý krok, ktorý má zabrániť monopolu Západu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

20:23 Lídri Kanady a Európskej únie v piatok v závere summitu v kanadskom meste St. John's zopakovali rozhodnú podporu Ukrajine v jej boji proti Rusku. Ottawa tiež oznámila novú vojenskú pomoc pre Kyjev, informovala agentúra AFP, píše TASR.

19:18 Európske krajiny začínajú byť zunované vojnou, no ukrajinská vôľa bojovať proti ruskej agresii zostáva nemenná, vyhlásila počas piatkovej návštevy Berlína ukrajinská vicepremiérka pre európsku a euroatlantickú integráciu Oľha Stefanišynová. TASR správu prebrala od agentúry DPA.

18:49 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v piatok vyhlásila, že zatkla politika, ktorý kolaboroval s ruskými jednotkami a vydal im na mučenie vlastného otca. TASR správu prebrala od agentúry AFP. SBU uviedla, že nemenovaný bývalý politik z Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny patril medzi prvých, ktorí útočiacim ruským jednotkám ponúkol pomoc a spolupracoval s nimi. Podľa SBU poskytol mená a adresy niekoľkých členov odbojových skupín vrátane svojho otca.

18:26 Od otvorenia jediného hraničného priechodu v júli sa z Ruska na Ukrajinu vrátilo vyše 13.000 Ukrajincov, ktorí na ruské územie utiekli pred vojnou. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

17:12 Ruskí a čínski obchodní činitelia, ktorí majú väzby na vlády oboch krajín, viedli tajné rozhovory o plánoch na vybudovanie tunela spájajúceho Rusko s ukrajinským Krymským polostrovom, ktorý Moskva v rozpore s medzinárodným právom anektovala v roku 2014. Napísal to dnes americký list The Washington Post (WP) s odvolaním sa na ukrajinskú tajnú službu. Moskva podľa neho dúfa, že tak vznikne dopravná trasa chránená pred útokmi zo strany Ukrajiny, ktorá chce Krym získať späť.

15:24 Pripravuje sa telefonický rozhovor slovenského premiéra Roberta Fica s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. Oznámil to sám predseda slovenskej vlády v piatok po rokovaní s českým premiérom Petrom Fialom v Prahe. So šéfom ukrajinského kabinetu chce Fico hovoriť o projekte odmínovania a o tom, akú humanitárnu pomoc Ukrajina potrebuje. Informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

14:53 Ruská vláda v piatok vyjadrila znepokojenie nad možným zámerom Severoatlantickej aliancie (NATO) vytvoriť v Európe "vojenský Schengen", v rámci ktorého by sa mohli armády slobodne pohybovať podobne ako občania Európskej únie. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

12:48 Ukrajine bude v zime poskytnutý ďalší systém Patriot z Nemecka, uviedol nemecký veľvyslanec na Ukrajine Martin Jaeger.

11:56 Podľa ukrajinského ministerstva vnútra okupanti za posledný deň vypálili na Cherson 91 rakiet.

11:39 Fínsko v noci na dnes dočasne uzavrelo ďalšie tri priechody na hranici s Ruskom, takže v prevádzke zostáva už len jediný. Helsinki toto opatrenie prijali kvôli nebývale vysokému počtu príchodov migrantov z krajín, ako je Jemen, Somálsko či Afganistan, ktorí nemajú platné doklady. Fínsko obviňuje Rusko, že žiadateľov o azyl k hranici prepravuje s cieľom vyvolať migračnú krízu. Moskva toto obvinenie poprela.

10:33 Ruské jednotky v tretej vlne útočia na mesto Avdijivka na východe Ukrajiny a systematicky ostreľujú jej centrum, oznámil v piatok tamojší starosta Vitalij Barabaš. TASR informuje podľa správy agentúry AFP. Toto takmer obkľúčené mesto blízko Ruskom obsadenej oblastnej metropoly Doneck čelí masívnym útokom ruských síl už viac než mesiac. "Tretia vlna (útokov) sa začala. Útočia na nás tak ako predtým – zo všetkých smerov, z južného i severného krídla. Útočia na priemyselnú zónu," uviedol Barabaš.

9:20 Ukrajinca odsúdili na 12 rokov väzenia za špionáž pre ruskú armádu.

8:20 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 24. novembru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:00 Rusko proti ukrajinskému územiu v noci na dnes vyslalo dve rakety vzduch-krajina Ch-59 a tri bezpilotné lietadlá Šáhed vyrábané Iránom. Protivzdušná obrana napadnutej krajiny všetky tieto objekty zneškodnila, informoval podľa portálu Ukrajinska Pravda ráno ukrajinský generálny štáb.

6:18 Fínsko chce vyšší rozpočet na rok 2024 na zvýšenie kapacít pomoci Ukrajine.

6:15 Lotyšský parlament predĺži pomoc ukrajinským utečencom na rok 2024.

6:00 Ruské úrady vyhlásili pátranie po zakladateľovi projektu, ktorý pomáha Rusom vyhnúť sa mobilizácii do vojny proti Ukrajine. Dnes o tom informoval portál Mediazona, ktorý si všimol zápisnicu v databáze ruského ministerstva vnútra.

Ruská protivzdušná obrana zostrelila 16 dronov

"Prostriedky protivzdušnej obrany zničili 16 bezpilotných lietadiel, z toho 13 nad Krymským polostrovom a tri nad územím Volgogradskej oblasti," oznámilo ministerstvo podľa štátnej tlačovej agentúry TASS.

Podobný útok hlásila Moskva pred dvoma dňami, keď protivzdušná obrana podľa ministerstva obrany zničila tri ukrajinské bezpilotné prostriedky nad okupovaným polostrovom. Pri Kryme ruské sily podľa Moskvy zlikvidovali tiež štyri diaľkovo riadené plavidlá, teda námorné drony. Rusko okupuje Krymský polostrov od jari 2014 a tvrdí, že sa stal súčasťou jeho územia, čo medzinárodné spoločenstvo neuznáva. Ukrajina chce Krym získať späť. Konkrétne útoky na polostrove však zvyčajne nekomentuje.

Viac o téme: útok RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu