Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

MIMORIADNY ONLINE Na Ukrajinu sa vráti tínedžer, ktorého ruské sily odvliekli po dobytí Mariupolu

Zničené mesto Mariupoľ Zobraziť galériu (2)
Zničené mesto Mariupoľ (Zdroj: SITA/AP Photo)

KYJEV - Svetový "mierový summit" o Ukrajine sa bude zrejme konať vo februári 2024, uviedol vo štvrtok vplyvný ukrajinský predstaviteľ Ihor Žvovka. Správu sme prevzali z agentúry Reuters a z portálu britského denníka The Guardian. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 624

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 624 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:10 Na základe príkazu na povinnú evakuáciu frontových osád bolo doteraz evakuovaných 236 detí z okresu Kupiansk v Charkovskej oblasti, uviedol dnes gubernátor Oleh Syniehubov.

21:09 Ukrajina povoľuje demontáž Puškinových sôch, okrem iných ruských a sovietskych osobností.

18:34 Kyjevský súd dnes zamietol žiadosť oligarchu Ihora Kolomojského o zmenu podmienok vyšetrovacej väzby na domáce väzenie, uviedol pre agentúru Ukrinform jeho právnik.

17:51 Ukrajinská armáda v piatok na Kryme zaútočila vodnými dronmi na dve výsadkové lode a cieľom raketového útoku sa stali ruské kasárne. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

17:50 Ukrajinský tínedžer Bogdan Jermochin, ktorého vlani odvliekli do Ruska po dobytí juhoukrajinského mesta Mariupol, sa čoskoro vráti na Ukrajinu. O zriedkavej dohode Moskvy a Kyjeva v piatok informovala agentúra AFP. "Oficiálne potvrdzujem, že sme sa dohodli na Bogdanovom návrate na Ukrajinu a na jeho opätovnom stretnutí so sestrou," napísal v piatok na sociálnej sieti ukrajinský komisár pre ľudské práva Dmytro Lubinec. Termín nespresnil.

16:50 EÚ sa domnieva, že je nepravdepodobné, že dodá Ukrajine celý sľúbený 1 milión delostreleckých granátov do marca 2024, uviedla dnes agentúra Bloomberg s odvolaním sa na nezverejnené zdroje.

16:49 Pri útoku ruského dronu na Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti zahynula 67-ročná žena a 68-ročný muž bol zranený, informoval dnes na Telegrame gubernátor Serhij Lysak.

14:49 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zadržala obyvateľa Odeskej oblasti za údajnú pomoc pri ruských útokoch na ukrajinskú infraštruktúru na vývoz obilia, uviedla SBU.

14:48 Viac ako 30 000 ukrajinských regrútov absolvovalo od júna 2022 výcvik v Spojenom kráľovstve v rámci operácie Interflex pod britským vedením, oznámilo dnes britské ministerstvo obrany.

14:44 Ruský súd potvrdil šesť rokov väzenia pre 20-ročnú ženu, ktorú údajne usvedčili z účasti na prípravách pokusu o podpálenie strediska zberu pomoci pre armádu v Jaroslavlianskej oblasti v strednej časti Ruska. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na správy ruských štátnych médií.

13:40 Odmietnutie členstva Ukrajiny v EÚ zo strany Maďarska a otázku začatia rokovaní o jej vstupe nevníma Budapešť ako nejaký biznis, túto záležitosť nemožno spájať so žiadnou finančnou otázkou. Uviedol to v piatok maďarský premiér Viktor Orbán v pravidelnom rozhovore pre rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

12:50 Európska únia má "plán B" v prípade, ak by Maďarsko vetovalo navrhovaný balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov EÚ. Únia bude bude podľa nich schopná nájsť spôsob, ako poskytnúť Kyjevu túto pomoc aj v prípade maďarského veda.

12:38 Západné médiá s odvolaním sa na predstaviteľov už skôr tvrdili, že ukrajinskí piloti už lietali na F-16, ale predstavitelia letectva uviedli, že to neoznámia, kým sa neobjavia prvé fotografie.

11:02 Putin a Šojgu navštívili veliteľstvo Južného vojenského okruhu v Rostove na Done.

9:20 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 10. novembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:32 Šéf Kremľa Vladimir Putin v noci na piatok neohlásene navštívil veliteľstvo armády v juhoruskom Rostove nad Donom, ktoré je zodpovedné za vedenie vojenských operácií na Ukrajine. Informuje o tom agentúra AFP, podľa ktorej ide o druhú Putinovu cestu do Rostova za necelý mesiac.

8:00 Ukrajinské sily zostrelili päť zo šiestich bezpilotných lietadiel Shahed "kamikadze" a jednu z dvoch riadených striel vypustených Ruskom v noci nadnes, informovalo letectvo 10. novembra.

6:33 Ruské vojenské velenie sa pravdepodobne bude snažiť premiestniť bojovo efektívne posily, aby reagovalo na prebiehajúce ukrajinské operácie vo východnej Chersonskej oblasti a zároveň vykonávať obranné operácie inde, uviedol Inštitút pre štúdium vojny vo svojej najnovšej správe.

6:02 Mestský súd v Rige odsúdil bývalého lotyšského ministra vnútra Janisa Adamsonsa a ruského komplica do väzenia za špionáž v mene Ruskej federácie, informovala lotyšská verejnoprávna televízia LSM.

6:00 Ruské sily sedemkrát ostreľovali severovýchodnú Sumskú oblasť, čo spôsobilo viac ako 40 útokov. Výbuchy v štyroch obciach, informovala regionálna vojenská správa.

Ukrajina informovala, že "mierový summit" sa zrejme bude konať vo februári 2024

Hlavný poradca ukrajinského prezidenta pre diplomaciu Žvovka vo vyhlásení napísal, že Ukrajina usporiada štvrté stretnutie národných bezpečnostných poradcov koncom novembra alebo začiatkom decembra, pričom "globálny summit by sa potom mohol konať vo februári 2024". "Summit sa určite bude konať. Bude to symbolický začiatok praktického realizovania ukrajinského 'mierového plánu' a zároveň bude sumarizovať všetky výsledky, ktoré sa už na tejto ceste dosiahli," vysvetlil Žvovka.

Mierový plán je desaťbodová agenda navrhnutá ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Žiada obnovu územnej celistvosti Ukrajiny, stiahnutie ruských vojakov z okupovaných ukrajinských území, ochranu dodávok potravín a energií, bezpečnosť jadrových zariadení a prepustenie všetkých zajatcov. Správa o summite prišla v období, keď sa Západ čoraz viac obáva, že vojna v pásme Gazy sťaží Ukrajine získavanie širšej diplomatickej podpory vo svete, respektíve, že konflikt na Blízkom východe odláka pozornosť štátov od problému Ukrajiny.

Rusko sa na rozhovoroch nezúčastní

Na rozhovoroch o ukrajinskom mierovom pláne sa Rusko nezúčastní. Moskva ho odmieta a tvrdí, že nie je možné ho realizovať. Žvovka uznal, že udalosti na Blízkom východe majú vplyv na priority krajín v tom regióne, ale poukázal na to, že na októbrových rokovaniach na Malte bola prítomná Saudská Arábia, Bahrajn aj Katar. "Nepotrebujeme summit len preto, aby sa nejaký konal. Želáme si aj čo najširšiu možnú účasť lídrov globálneho Juhu. Preto musíme starostlivo zvážiť čas a miesto summitu," dodal. Zelenskyj vo štvrtok informoval, že o prípravách summitu diskutoval s prezidentmi Indonézie a Paraguaja a požiadal ich, aby sa k tomuto úsiliu pridali.
 

Viac o téme: SummitRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu