Utorok4. jún 2024, meniny má Lenka, zajtra Laura

MIMORIADNY ONLINE Izrael asi použil USA zbrane pri porušovaní práva v Pásme Gazy, tvrdí Biely dom

Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy. Zobraziť galériu (3)
Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy. (Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo)

WASHINGTON - Je opodstatnené sa domnievať, že Izrael použil americké zbrane pri úderoch v Pásme Gazy, ktoré odporovali medzinárodnému právu. Podľa agentúr AP a Reuters to stojí v správe, ktorú zaslal Biely dom Kongresu. Americká administratíva však nemá úplne isté dôkazy, že sa tak stalo, ani nemôže určiť konkrétne prípady, keď pri nasadení amerických zbraní Izrael porušil medzinárodné právo. Izrael totiž americkým úradom neodovzdal dostatočné informácie. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

ONLINE

20:00 Egypt podľa izraelských médií pozastavil humanitárnu pomoc do Pásma Gazy na protest proti izraelskému zabráneniu palestínskej strany prechodu Rafáh. Server Walla s odvolaním sa na izraelského činiteľa uviedol, že Káhira odmieta posielať kamióny s pomocou cez prechod Kerom Šalom medzi južným Izraelom a Pásmom Gazy, kým sa izraelská armáda nestiahne z prechodu Rafáh na hranicu s Egyptom. Tento krok by podľa zdroja mohol viesť k veľkému poklesu objemu humanitárnej pomoci do pásma.

16:59 Približne 150.000 ľudí už od pondelka utieklo z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, ktorému hrozí rozsiahla izraelská vojenská ofenzíva, uvádza v sobotu Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). O výrazne vyššom počte, a síce 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentúra DPA s tým, že tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť. Rodiny v celom meste sa zberajú na odchod a balia si veci, napísal jeden zo zamestnancov UNRWA na sociálnej sieti X. "Ulice sú oveľa prázdnejšie," dodal. Podľa UNRWA odišlo do piatka z Rafahu, ktorý leží pri hraniciach s Egyptom, zhruba 110.000 Palestínčanov.

15:04 Palestínske radikálne hnutie Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy a bojuje s Izraelom, dnes zverejnilo desaťsekundové video zachytávajúce jedného z rukojemníkov unesených Hamásom počas teroristického útoku 7. októbra minulého roka. Muž na videu tvrdí, že sa volá Nadav Popplevell a má 51 rokov, napísal dnes server The Times of Israel (ToI). Z videa nie je jasné, kedy bolo obstarané. Muž na ňom má modrinu na oku a na videu sú nápisy "dochádza čas" a "vaša vláda klame", píše agentúra AFP. Podobné video Hamas zverejnil pred dvoma týždňami, vtedy malo tri minúty a boli na ňom iní dvaja rukojemníci.

13:49 Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan počas svojho prejavu zničil kópiu Charty OSN. Išlo o jeho protest pred hlasovaním o uznesení o prijatí Palestíny za riadneho člena organizácie.

11:22 Izraelská armáda v sobotu vyzvala obyvateľov viacerých oblastí mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, aby mesto okamžite opustili a zamierili do "rozšírenej humanitárnej oblasti" v meste Mawasi. Uviedla to Izraelská armáda na sociálnej sieti X, informujú o tom agentúry DPA a Reuters.

9:55 Spojené štáty v piatkovej správe upozornili na možné porušenie humanitárneho práva zo strany Izraela pri používaní amerických zbraní v Pásme Gazy. Dodávky zbraní však nepozastavili, píše agentúra AFP a stanica CBS News.

9:10 Izraelská armáda dnes vyzvala na ďalšie evakuácie z východnej časti Rafáhu na juhu Pásma Gazy a tiež na evakuácie dvoch oblastí na severe tohto palestínskeho územia, kde od októbra vedie vojnu proti radikálne islamistickému hnutiu Hamas. Informoval o tom denník Haarec.

7:06 Spojené arabské emiráty odmietli vyjadrenia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že by sa spolu s ďalšími arabskými krajinami mohli podieľať na správe Pásma Gazy po konci bojov s hnutím Hamas. Minister zahraničia SAE šajch Abdalláh bin Zajd Nahaján dnes podľa agentúry Reuters uviedol, že sa jeho štát nenechá zavliecť do takýchto plánov. SAE síce s Izraelom udržiavajú diplomatické vzťahy, kritizujú ho však za vojenskú ofenzívu v Pásme Gazy.

Izrael asi použil USA zbrane pri porušovaní práva v Pásme Gazy, tvrdí Biely dom

Je opodstatnené sa domnievať, že Izrael použil americké zbrane pri úderoch v Pásme Gazy, ktoré odporovali medzinárodnému právu. Podľa agentúr AP a Reuters to stojí v správe, ktorú zaslal Biely dom Kongresu. Americká administratíva však nemá úplne isté dôkazy, že sa tak stalo, ani nemôže určiť konkrétne prípady, keď pri nasadení amerických zbraní Izrael porušil medzinárodné právo. Izrael totiž americkým úradom neodovzdal dostatočné informácie.

Vzhľadom na veľký rozsah dodávok zbraní zo strany USA Izraelu je podľa správy "opodstatnené sa domnievať", že americké zbrane "boli použité izraelskými bezpečnostnými zložkami po 7. októbri v prípadoch, ktoré boli v rozpore s ich povinnosťami vyplývajúcimi z medzinárodného humanitárneho práva".

Americká administratíva v správe tvrdí, že Izrael neoznámil americkým úradom úplné informácie. "Vzhľadom na charakter konfliktu v Pásme Gazy je ťažké hodnotiť jednotlivé incidenty," stojí v správe. Americké úrady teda nemohli preveriť, či americká zbraň izraelská armáda použila pri akciách v Pásme Gazy a ďalších palestínskych územiach, kedy bolo údajne porušené medzinárodné právo. V správe tiež administratíva tvrdí, že naďalej považuje za dôveryhodné ubezpečenie Izraela, že bude používať americké zbrane v súlade s medzinárodným humanitárnym právom.

MIMORIADNY ONLINE Izrael asi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

Podľa správy tiež panujú otázky o tom, či Izrael "efektívne využíva" pri súčasných bojoch v Pásme Gazy svoje rozsiahle vedomosti ohľadom toho, ako minimalizovať dopady bojov na civilné obyvateľstvo, píše agentúra AP. Podľa nej to, že správa neprináša priame dôkazy o použití amerických zbraní v úderoch, ktoré porušili medzinárodné právo, ponecháva americkej vláde manévrovací priestor, keď bude rozhodovať o dodávkach zbraní svojmu spojencovi.

To, že Izrael pri svojej ofenzíve v Pásme Gazy porušil medzinárodné právo tvrdí niektoré štáty a medzinárodné organizácie. Izrael tvrdí, že sa len bráni po teroristickom útoku hnutia Hamas a jeho spojencov zo 7. októbra. Dnes vydanú správu zadal americký prezident Biden vo februári. Ministerstvo zahraničia malo vyhodnotiť pre Kongres, či Izrael používa americké zbrane v súlade s medzinárodným právom.

Na správu sa veľmi čakalo po tom, ako americký prezident Joe Biden tento týždeň povedal, že americké zbrane boli použité v izraelských úderoch, pri ktorých zomierali palestínski civilisti. Biden tiež povedal, že USA zastavia dodávky leteckých bômb a delostreleckej munície, ak Izrael vykoná rozsiahlu ofenzívu v Rafahu. Podľa palestínskych úradov, ktoré kontroluje hnutie Hamas, zomrelo pri bojoch v Pásme Gazy na 35.000 Palestínčanov.

Viac o téme: ZbraneBojeIzraelPalestínaHamasPásmo GazyRafah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu