Utorok4. jún 2024, meniny má Lenka, zajtra Laura

KĽDR pripravuje významnú zmenu: Do armády nasadí nový salvový raketomet

Vodca KĽDR Kim Čong-un
Vodca KĽDR Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Severná Kórea vybaví svoju armádu od tohto roka novým salvovým raketometom kalibru 240 milimetrov, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že sa pripravuje "významná zmena" pre bojové schopnosti delostrelectva armády. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Severokórejský vodca Kim Čong-un v piatok dozeral na ostrý test tohto "technicky aktualizovaného" raketového systému. Oznámenie prichádza v čase, keď analytici tvrdia, že jadrovo vyzbrojená Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) by mohla testovať a zvyšovať výrobu delostreleckých a riadených striel pred ich odoslaním do Ruska na použitie proti Ukrajine.

archívne video

Pre nás, aj pre ďalších 48 krajín z OSN sú dôkazy o raketách z KĽDR jasné, tvrdí Valášek (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Pchjongjang vo februári uviedol, že vyvinul nový riadiaci systém pre svoje raketomety kalibru 240 milimetrov, ktorý by viedol ku "kvalitatívnej zmene" jeho obranných schopností, a v apríli uskutočnil skúšobné odpálenie nových striel. Modernizované raketomety budú "nasadené do jednotiek Kórejskej ľudovej armády ako náhradné vybavenie v rokoch 2024 až 2026".

Posilnenie vzťahov s Ruskom

Táto značne izolovaná krajina nedávno posilnila vojenské vzťahy s Ruskom a Pchjongjang v apríli poďakoval Moskve za to, že v Bezpečnostnej rade OSN využila svoje právo veta a zablokovala obnovenie panelu expertov OSN, ktorí monitorovali medzinárodné zbrojné sankcie voči Kimovmu režimu. Južná Kórea a USA obviňujú Severnú Kóreu z dodávok zbraní Rusku napriek sankciám OSN, ktoré to zakazujú. Medzikórejské vzťahy sú na jednom z najnižších stupňov za uplynulé roky a Pchjongjang vyhlásil Južnú Kóreu za svojho "úhlavného nepriateľa".

Vývoz zbraní

Zatiaľ čo KĽDR stupňuje svoje vojenské hrozby voči Južnej Kórei, "zároveň signalizuje svoje zámery podieľať sa na vývoze zbraní a iných ekonomických aktivitách súvisiacich s obranou prostredníctvom pokračujúceho technického pokroku", uviedol Jang Mu-džin z Univerzity severokórejských štúdií (UNKS) v Soule.

Viac o téme: ArmádaNasadenieKĽDRSalvový raketomet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu