Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Orbán odcestoval do Berlína na stretnutie lídrov niektorých krajín o agende Európskej únie

Viktor Orbán Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Franc Zhurda)

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán odcestoval v pondelok popoludní do Berlína, kam predseda Európskej rady Charles Michel zvolal lídrov viacerých členských krajín EÚ na konzultáciu o strategickej agende Európskej únie. Orbán sa tam stretne aj s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, uviedol pre agentúru MTI hovorca premiéra Bertalan Havasi.

archívne video

Orbánov trapas v priamom prenose, moldavská prezidentka odmietla jeho pozdrav (Zdroj: Facebook/Violetta Sachon)

V pozvánke na pracovnú večeru v nemeckom hlavnom meste sa podľa Havasiho uvádza, že konzultácia je pokračovaním prvej výmeny názorov, ktorá sa uskutočnila v španielskej Granade o prioritách ďalšieho inštitucionálneho cyklu EÚ.Na pracovnej večeri v Berlíne sa zúčastnia okrem nemeckého kancelára Olafa Scholza aj hlavy štátov a vlád Grécka, Belgicka, Rakúska, Litvy a Cypru, dodal hovorca maďarského premiéra.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/John Macdougall/Pool Photo via AP)

Neformálny summit EÚ 7. októbra v Granade, na ktorom rokovali lídri členských krajín Únie aj o migračnej politike, označil Orbán nasledujúci deň na platforme TikTok za "totálny chaos".
"Taký zmätok, aký bol na summite EÚ, som nevidel už dávno. Bol to totálny chaos. Zavliekli nás do vojny, ktorú sme prehrali, a nevieme nájsť východisko," povedal maďarský premiér, ktorý ostro kritizoval migračný pakt a požiadavky Bruselu navýšiť rozpočet EÚ o desiatky miliárd eur.
K migračnému paktu podotkol, že "do Talianska sa valia migranti a na maďarských hraniciach už strieľajú po našich pohraničníkoch". Orbán vzniknutú situáciu označil za totálne zlyhanie a dodal, že je čas na zmenu v Bruseli.

Viac o téme: StretnutieBerlínViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu