Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina sa prihlásila k atentátu na proruského poslanca v Luhansku

Vojaci v zákopoch na Ukrajine Zobraziť galériu (5)
Vojaci v zákopoch na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uistil Európsku úniu o ďalších reformách pred tým, ako Európska komisia (EK) v stredu predloží správu o pokroku Ukrajiny v reformách. Kyjev dúfa, že odporučí začatie prístupových rokovaní. Správa je prevzatá od agentúry DPA. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 621

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 622 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Ukrajina nie je vhodná na členstvo v Európskej únii, kým tam nebude nastolený mier. Vstupom tejto krajiny by do Únie vstúpila aj vojna, čo si evidentne nikto neželá, vyhlásil v stredu v Lisabone v reakcii na nový balík rozširovania navrhnutý Európskou komisiou (EK) šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. S odvolaním sa na server index.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

21:59 Na vstup na Ukrajinu cez hraničné priechody v obciach Dorohusk a Hrebenne na juhovýchode Poľska čaká až 28 kilometrov dlhý rad kamiónov. TASR prevzala stredajšiu správu z tlačovej agentúry PAP.

20:38 Ruský prezident Vladimír Putin v stredu vyhlásil, že Moskva a Peking by mali rozšíriť spoluprácu v oblasti vojenských satelitov a iných obranných technológií. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

19:49 Rady kamiónov čakajúcich na poľsko-ukrajinskej hranici na vpustenie na Ukrajinu dnes na hraničných priechodoch Dorohusk-jahodyn a Hrebenne-rava Ruska dosiahli dĺžku až 28 kilometrov. Informovala o tom agentúra PAP. Kolóny spôsobila protestná blokáda poľských autodopravcov kvôli údajne nespravodlivej ukrajinskej konkurencii.

19:00 Rusko pri vzdušnom údere na jeden z prístavov v juhoukrajinskej Odeskej oblasti zasiahlo civilnú loď plaviacu sa pod libérijskou vlajkou, pričom zahynul lodivod. Na platforme Telegram to dnes večer uviedlo operačné veliteľstvo Juh ukrajinskej armády, ktoré rovnako zverejnilo snímky poškodenej lode. Traja filipínski členovia posádky plavidla a jeden pracovník prístavu utrpeli zranenia, dodala armáda.

17:00 Ukrajinský súd uložil trest 15 rokov väzenia a konfiškácie majetku Moskvou dosadenému šéfovi okupovanej časti Chersonskej oblasti Vladimirovi Saldovi. V jeho neprítomnosti ho uznal vinným z vlastizrady za vojnového stavu, kolaborácie alebo ospravedlňovania ruskej vojenskej agresie. Informovali o tom dnes ukrajinské médiá s odvolaním sa na súd v juhoukrajinskej Odese.

15:48 Zastavenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu vládou je v rozpore s našimi vlastnými strategickými záujmami. Vyhlásil to podpredseda parlamentu a líder Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka na stredajšej tlačovej konferencii.

15:33 Ukrajinský parlament v stredu predĺžil stanné právo a mobilizáciu do armády o ďalších 90 dní, do 14. februára budúceho roka. Dôvodom je pokračujúca ruská invázia na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

15:02 Ruský vojenský súd v Rostove nad Donom v stredu odsúdil zajatého ukrajinského vojaka Antona Čerednika na 19 rokov väzenia za to, že vlani v marci zastrelil v Mariupole civilistu, ktorý nevedel vysloviť ukrajinský výraz. Informovala o tom agentúra AFP.

14:59 Ukrajina sa prihlásila k atentátu na Michaila Filiponenka, proruského politika a bývalého veliteľa separatistickej armády Luhanskej oblasti. Zahynul v stredu ráno po výbuchu nálože v jeho aute. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

14:26 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu privítal vyhlásenie ministrov zahraničných vecí krajín skupiny G7, ktorí uviedli, že budú naďalej podporovať Ukrajinu aj napriek napätiu na Blízkom východe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

13:33 Británia dnes rozšírila zoznam protiruských sankcií o ďalších 29 jednotlivcov a firiem, zamerala sa pritom najmä na ropný priemysel a obchod so zlatom. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Podľa ministra zahraničia Jamesa Cleverlyho by mali nové opatrenia sťažiť fungovanie tým, ktorí pomáhajú doterajšie sankcie obchádzať.

12:54 Ruský vojenský súd v Rostove na Done dnes odsúdil na 19 rokov odňatia slobody zajatého ukrajinského vojaka Antona Čerednyka, ktorý podľa ruských vyšetrovateľov počas tvrdých bojov o Mariupol na juhovýchode Ukrajiny zabil civilistu. Napísali to dnes ruské médiá. Prokuratúra žiadala pre obžalovaného 17 rokov vo väzenskom tábore.

12:36 Európska komisia dnes odporučila začať prístupové rokovania s Ukrajinou. Po zasadnutí EK to oznámila jej šéfka Ursula von der Leyenová, ktorá ocenila reformy, ktorý Kyjev podniká napríklad v oblasti justície i boja proti korupcii. 

12:13 Osemročný trest odňatia slobody žiada prokuratúra pre ruskú výtvarníčku Sašu Skočilenkovú, ktorá minulý rok v obchodoch s potravinami vymieňala cenovky za lístky s údajmi o počtoch ľudí zabitých vo vojne na Ukrajine a vyzývajúce na zastavenie bojov. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na nezávislú webovú stránku Mediazona.

12:12 Ministri zahraničných vecí krajín skupiny G7 v stredu vyhlásili, že aj napriek napätiu na Blízkom východe budú naďalej podporovať Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Nikdy neodvoláme svoj záväzok podporovať boj Ukrajiny za svoju nezávislosť, suverenitu a územnú celistvosť," uviedli ministri v spoločnom vyhlásení po rokovaniach v Japonsku.

12:00 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu v Moskve prijal čínsku delegáciu vedenú námestníkom Ústrednej vojenskej komisie Komunistickej strany Číny Čang Jou-siom. Rokovať majú o prehĺbení vojenskej spolupráce Moskvy s Pekingom. Informuje agentúra AFP. "My, na rozdiel od niektorých agresívnych západných krajín, nevytvárame vojenský blok. Vzťahy medzi Ruskom a Čínou sú príkladom strategickej spolupráce založenej na dôvere a rešpekte," citovalo Šojgua ruské ministerstvo obrany.

11:53 Západný bojkot ruských energií a zavedenie cenového stropu na ruskú ropu vážne poškodili svetovú energetickú bezpečnosť, vyhlásil dnes šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Snahu odkloniť sa od energií z Ruska označil podľa agentúry TASS za chybnú kalkuláciu a európske štáty nazval vazaly Spojených štátov.

11:40 Pri výbuchu bomby v aute zahynul v stredu meste Luhansk na okupovanom východe Ukrajiny proruský politik Michail Filiponenko. Oznámil to jeho syn a informáciu následne potvrdili aj tamojšie úrady. Informuje agentúra Reuters.

11:25 Vláda SR neschválila štrnásty balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 40,3 milióna eur. Návrh na darovanie pripravilo bývalé vedenie Ministerstva obrany (MO) SR. Vojenská pomoc mala pozostávať zo štyroch miliónov kusov munície 7,62 mm, 5172 kusov veľkorážnej munície do kanóna kalibru 125 mm, 140 rakiet do systému protivzdušnej obrany Kub, ôsmich mínometov a 1200 mín.

10:48 Rusko dnes zaradilo sudcu Medzinárodného trestného súdu (ICC) Sergia Gerarda Ugaldeho Godíneza z Kostariky na zoznam osôb, po ktorých úrady pátrajú. Dôvod nespresnilo, uviedla agentúra AFP.

10:00 Ruský minister obrany Sergej Šojgu dnes prijal v Moskve čínsku delegáciu, informoval dnes jeho rezort. Šojgu podľa agentúry TASS rokoval s podpredsedom Ústrednej vojenskej komisie Komunistickej strany Číny Čang Jou-siom a počas rozhovorov zdôraznil význam rusko-čínskej armádnej spolupráce.

9:28  V okupovanom Luhansku bol pri atentáte zabitý jeden z lídrov proruských separatistov na východe Ukrajiny Michail Filiponenko, uviedli dnes ruské médiá. Vo Filiponenkovom aute explodovalo výbušné zariadenie a Filiponenko utrpel smrteľné zranenia, uviedol portál LuhanskInformCentr s odvolaním sa na Filiponenkovho syna.

8:35 Lotyšsko obvinilo Moskvu, že ruské lietadlo preniklo 6. novembra do jeho vzdušného priestoru. Po nelegálnom prekročení hraníc sa lietadlo vrátilo na ruské územie. Informovalo o tom v utorok večer lotyšské ministerstvo obrany, uviedla agentúra DPA. Aké lietadlo preniklo do vzdušného priestoru Lotyšska, ministerstvo nešpecifikovalo.

8:25 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 8. novembru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:24 Rusko v stredu oznámilo, že zaradilo na svoj zoznam hľadaných osôb ďalšieho sudcu Medzinárodného trestného súdu (ICC). Tento súdny dvor so sídlom v Haagu, stíhajúci vojnové zločiny, v marci tohto roku vydal zatykač na šéfa Kremľa Vladimira Putina pre nezákonné deportácie detí z Ukrajiny. Na ruský zoznam hľadaných osôb bol najnovšie zaradený sudca ICC Sergio Gerardo Ugalde Godinez pochádzajúci zo stredoamerickej Kostariky. "Hľadaný v rámci vyšetrovania trestnej činnosti," uvádza sa bez ďalších podrobností v databáze ruského ministerstva vnútra.

8:00 Ukrajina začala so stavbou druhého tábora pre vojnových zajatcov. Podľa ukrajinských úradov si takýto krok vynútil veľký počet zajatých ruských vojakov, informuje v stredu podľa správy agentúry DPA. Výstavbu nového tábora oznámila v utorok prostredníctvom aplikácie Telegram ukrajinská štátna iniciatíva "Chcem žiť", patriaca pod Koordinačné veliteľstvo pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami.

7:19 Ministri zahraničných vecí krajín skupiny G7 odsúdili v stredu dodávky severokórejských zbraní do Ruska. Po rozhovoroch v Tokiu to oznámilo hostiteľské Japonsko, informuje agentúra AFP. "Ministri zahraničných vecí G7 dôrazne odsúdili opakované odpaľovanie balistických striel Severnou Kóreou, ako aj transfery zbraní zo Severnej Kórey do Ruska, čo priamo porušuje príslušné rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN," uviedlo japonské ministerstvo zahraničných vecí. 

6:50 Amsterdamská polícia zatkla 62-ročného muža po tom, ako jeho DNA našli na tele zavraždeného ruského priekupníka s umením, ktorého objavili pred desiatimi rokmi v rieke Ij. Na utorňajšiu správu informačného portálu DutchNews.nl upozornil spravodajca.

6:37 Ministri zahraničia ekonomicky vyspelých krajín G7 dnes ubezpečili, že zostanú jednotní v podpore Ukrajiny, ktorá od minulého roka čelí ruskej invázii. Urobí tak aj napriek súčasnej situácii na medzinárodnom poli, uviedli na záver dvojdňovej schôdzky v Tokiu s odvolaním sa na konflikt medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, píše agentúra AFP.

6:00 Fínsko chce zakázať ruský dovoz LNG. Fínsky minister životného prostredia a klímy uviedol, že zákaz bude vydaný ako súčasť implementácie najnovšieho balíka Európskej únie pre trh s plynom.

Ukrajina pracuje na nových zákonoch

Ukrajina pracuje na nových zákonoch a posilnení štátnych inštitúcií, aby v krajine zaviedla normy Európskej únie, uviedol Zelenskyj v utorkovom večernom videopríhovore. "Ukrajina bude v EÚ," povedal Zelenskyj s tým, že členstvo v Únii znamená pre Ukrajinu, ktorá bojuje proti vojenskej invázii Ruska, ekonomickú bezpečnosť a sociálnu stabilitu.

Eurokomisia zverejní v stredu správy o pokroku, ktoré dosiahli Ukrajina, Moldavsko a Gruzínsko pri plnení stanovených kritérií. Má tiež odporúčať, či s týmito krajinami začať rozhovory o členstve v EÚ, o čo budú následne rozhodovať lídri členských štátov na summite v Bruseli v polovici decembra.

Ukrajinskí predstavitelia už uviedli, že očakávajú odporúčanie začať prístupové rokovania do konca tohto roka. Podľa Zelenského predsedníčka EK Ursula von der Leyenová vyslala počas návštevy Kyjeva minulú sobotu pozitívne signály.

"Už pripravujeme naše ďalšie kroky po tejto správe," povedal ukrajinský prezident v utorok.
Požiadavky EÚ na reformy sa týkajú najmä oblasti súdnictva a boja proti korupcii, predovšetkým na vysokej úrovni. Ukrajina by mala tiež posilniť normy v boji proti praniu peňazí a legislatívne obmedziť neprimeraný vplyv oligarchov.

Viac o téme: RuskoVladimír PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjUkrajina v kíze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu