Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

MIMORIADNY ONLINE Po delostreleckom útoku Ruska v Donecku hlásia najmenej šesť obetí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Najmenej šesť osôb prišlo o život v utorok po delostreleckých útokoch na mesto Doneck. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 621

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 621 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:48 Bieloruský opozičný aktivista Pavel Latuška v utorok Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) so sídlom v Haagu poskytol druhú časť dôkazov, ktoré potvrdzujú účasť bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na nezákonnom presune detí z Ruskom okupovaných oblastí na Ukrajine do Bieloruska. TASR správu prevzala z agentúry AP.

19:06 Ruský minister obrany Sergej Šojgu sa v utorok stretol s rezortným kolegom z Burkiny Faso Kassoumom Coulibalym, aby sa dohodli na posilnení obranných väzieb medzi svojimi krajinami, uviedla Moskva. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

19:02 Ruské okupačné úrady na východe Ukrajiny v utorok odsúdili štyroch zajatých ukrajinských vojakov za údajné prejavy násilia voči civilistom počas bojov o mesto Mariupol. TASR správu prevzala za agentúry AFP.

19:00 Moskvou dosadený starosta mesta Alexej Kulemzin uviedol, že došlo k priamemu zásahu budovy, v ktorej sídli úrad pracovnej a sociálnej ochrany. "Podlahové dosky sa zrútili. Šesť ľudí bolo zabitých," dodal s odvolaním sa na predbežné údaje.

18:00 Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v utorok uviedla, že plánuje spustiť digitálnu platformu pre rusky hovoriacich ľudí a poskytnúť im prístup k nezávislým správam. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

15:30 Holandsko poslalo v utorok do Rumunska prvých päť stíhačiek F-16, ktoré budú slúžiť pre výcvik ukrajinských pilotov. Oznámilo to v utorok holandské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

13:57 Belgicko, Holandsko a Luxembursko, ktorí tvoria voľné zoskupenie známe ako Benelux, v utorok spoločne odsúdili rozhodnutie Ruska odstúpiť od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE). Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

12:36 Ruské útoky na Nikopol zranili 1 osobu, poškodili kostol a ďalšie budovy.

11:18 Bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump odmietol pozvanie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby sa osobne prišiel oboznámiť s rozsahom ruskej invázie na Ukrajine. Informovala o tom v utorok nemecká spravodajská televízia n-tv s odvolaním sa na americké médiá."Rešpektujem prezidenta Zelenského, ale myslím si, že v tomto čase by nebolo vhodné ísť na Ukrajinu," napísal Trump v stanovisku pre americký konzervatívny spravodajský a mienkotvorný web Newsmax.

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
Donald Trump  (Zdroj: TASR/AP Photo/Charles Krupa)

8:37 Rusko údajne v noci na utorok odrazilo 17 útokov ukrajinských dronov na anektovaný polostrov Krym. Tvrdí to tamojšie ministerstvo obrany.

8:08 Rusko v noci na utorok formálne odstúpilo od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE), ktorej účelom bolo zmierňovať potenciálne napätie medzi Východom a Západom po skončení studenej vojny. "7. novembra 2023 o 00:00 h. Rusko ukončilo procedúru odstúpenia od CFE. Medzinárodný právny dokument, ktorého platnosť naša krajina pozastavila ešte v roku 2007, sa tak pre nás definitívne stal históriou," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

6:30 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, na ktorého sa vzťahujú európske sankcie v súvislosti s inváziou jeho krajiny na Ukrajinu, požiadal o povolenie zúčastniť sa na zasadnutí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v severomacedónskom hlavnom meste Skopje.

6:00 Pri výbuchu granátu zahynul vo svojom dome v Kyjevskej oblasti asistent veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného. S odvolaním sa na svoje zdroje aj samotného Zalužného to dnes napísal server Ukrajinska pravda. Deväťdesiattriročný Hennadij Častjakov podľa svojej manželky zomrel po tom, čo mu v rukách explodoval granát, ktorý bol v darčeku k jeho narodeninám.

Zelenskyj poďakoval ukrajinským silám za útok na ruskú vojenskú loď na Kryme

"Ďakujem všetkým, ktorí zabezpečili úspešné zasiahnutie ruskej lode v lodenici v Kerči," povedal Zelenskyj v pravidelnom večerom videoodkaze.Kapitán ukrajinských námorných síl vo výslužbe Andrij Ryženko v rozhovore pre ukrajinské médiá povedal, že ukrajinská strela zasiahla ruskú raketovú korvetu Askold, informovala agentúra AP.

Ukrajina raketami v sobotu zasiahla lodenicu v meste Kerč na východnom pobreží Krymu. Moskva v nedeľu potvrdila, že útok poškodil jednu loď. Viac detailov o zasiahnutej lodi však neposkytlNeďaleký Kerčský most spájajúci Krym s Ruskom, na ktorý už v minulosti útočili ukrajinské sily, v sobotu bez uvedenia dôvodu nakrátko uzavreli.Kyjev od spustenia protiofenzívy voči ruským silám v lete tohto roka zintenzívnil útoku na Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu