Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Boje na Ukrajine neutíchaju! Rusko za posledný deň útočilo na najviac obcí od začiatku roka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

KYJEV/MOSKVA - Rusko za posledných 24 hodín bombardovalo 118 ukrajinských miest a dedín, čo je viac, ako ktorýkoľvek iný deň tohto roka. Podľa serveru BBC to povedal ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, ktorý zároveň hovoril o mŕtvych a zranených. Obete predtým oznámili úrady po náletoch a ostreľovaní v juhoukrajinských mestách Nikopolu a Chersone, v strednej Ukrajine ruský útok v noci na dnes zasiahol ropnú rafinériu. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 616

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 616 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 EBRD a Spojené kráľovstvo vyvíjajú projekt poistenia vojnových rizík na podporu investícií na Ukrajine. Európska banka pre obnovu a rozvoj a britská vláda majú vypracovať projekt poistenia vojnových rizík, oznámilo 2. novembra ukrajinské ministerstvo hospodárstva.

21:35 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková dnes vyzvala na zásadnú reformu fungovania Európskej únie, ktorá je podľa nej podmienkou prijatia Ukrajiny a ďalších krajín. Únia by podľa nej mala opustiť jednomyseľné rozhodovanie či preorganizovať Európsku komisiu, v ktorej by každý štát nemusel mať svojho komisára. Informovala o tom agentúra Reuters a bruselský web Politico. 

20:40 Republikánska podpora Ukrajine klesla a dosiahla nové minimá. Nedávny prieskum Gallupovho inštitútu ukázal, že existuje značná partizánska priepasť. Väčšina (62 %) republikánov si myslí, že USA dávajú príliš veľa na pomoc Ukrajine, zatiaľ čo iba 14 % demokratov súhlasí.

19:42 Ukrajinský Najvyšší protikorupčný súd vydal zatykač na poslanca Jaroslava Dubnevyča v súvislosti s obvinením, že spreneveril 2,5 milióna USD, informoval Úrad špeciálnej protikorupčnej prokuratúry.

19:20 Ruskom ovládaný súd v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny odsúdil dvoch ukrajinských vojakov na 26 rokov vo väzení. Vo štvrtok to uviedol Vyšetrovací výbor Ruskej federácie. Informuje agentúra AFP.

18:30 Úrady v Charkovskej oblasti na juhu Ukrajiny nariadili vo štvrtok nútenú evakuáciu rodín s deťmi z dôvodu intenzívneho ostreľovania tejto oblasti ruskými silami. Informuje správa agentúry DPA.

18:22 USA uvalili sankcie na viac ako 200 zahraničných a ruských jednotlivcov a subjektov za ich úlohu pri podpore ruskej armády a hospodárstva uprostred prebiehajúcej invázie na Ukrajinu, oznámilo ministerstvo zahraničných vecí v tlačovej správe z 2. novembra.

18:10 Ruská protivzdušná obrana zostrelila vo štvrtok deväť ukrajinských dronov pri ukrajinskom meste Enerhodar, kde sa nachádza Ruskom okupovaná Záporožská atómová elektráreň (ZAES). Oznámilo ruské ministerstvo obrany, informuje agentúra AFP a DPA.

18:00 Ako sa rozsiahla ruská vojna na Ukrajine vťahuje do druhého roka, tok darov pre ukrajinskú armádu sa výrazne spomalil. Dobrovoľníci museli byť kreatívni, aby pokračovali v získavaní finančných prostriedkov pre armádu.

17:35 Rusko obvinilo Medzinárodný olympijský výbor (MOV) z "dvojakých štandardov" v súvislosti s riešením konfliktu medzi Izraelom a Palestínou a vyzvalo na úplné opätovné prijatie ruských a bieloruských športovcov na športové podujatia. Informuje agentúra DPA.

17:20 USA predĺžili sankcie voči Rusku.  Spojené štáty americké uvalili sankcie na ruského konštruktéra Zacharova, ktorý sa podieľal na vývoji bezpilotných lietadiel Lancet, ako aj na členov jeho rodiny.

16:36 Arménsko navrhlo Rusku podpísať dohodu s cieľom obísť Rímsky štatút. Arménsko vyzvalo Rusko, aby podpísalo bilaterálnu dohodu, ktorá by Jerevanu umožnila obísť pravidlá týkajúce sa zatykača ICC na ruského diktátora Vladimira Putina, informovali 2. novembra miestne médiá. Arménsky návrh Rusku bol podaný „niekoľko mesiacov pred ratifikáciou“, povedal Hakob Arshakyan, podpredseda arménskeho parlamentu, na parlamentnom brífingu.

16:00 V Žarnovickom okrese polícia preverovala varovný status šíriaci sa na sociálnej sieti, v ktorom žena vyzývala rodičov, aby si dávali na svoje deti pozor v súvislosti s neznámym Ukrajincom ponúkajúcim jej dieťaťu lízanku. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici vo štvrtok informovalo, že celú situáciu preverilo a konštatovalo, že nešlo o žiadneho Ukrajinca ani únoscu detí. 

 

OKRES ŽARNOVICA: VAROVNÝ STATUS VYSTRAŠENEJ MAMIČKY ZDIEĽALO MNOŽSTVO ĽUDÍ... ☝ ŽIADNY UKRAJINEC, ANI ÚNOSCA DETÍ ☝...

Posted by Polícia SR - Banskobystrický kraj on Thursday, November 2, 2023

15:45 Rusko označilo vo štvrtok proeurópsku moldavskú prezidentku Maia Sanduovú za hanbu svojej krajiny. Vládu v Kišiňove zároveň obvinilo z toho, že sa pred regionálnymi voľbami snaží odvrátiť pozornosť od vlastných nedostatkov zveličovaním hrozby zo strany Ruska. Informuje agentúra Reuters.

15:15 Nemecko odovzdalo 12 obrnených transportérov, dva letecké prehľadové radary, sedem prieskumných bezpilotných lietadiel Primoco ONE a ďalšiu obrannú pomoc v rámci svojej najnovšej dodávky pomoci Ukrajine, uviedla 1. novembra nemecká vláda.

14:46 Rusko bude reagovať odvetnými krokmi na vyhostenie ruského novinára Alexandra Gacaka z Bulharska. Moskva vo štvrtok označila krok Sofie za hrozný útok na médiá, informuje agentúra Reuters.

14:20 Ukrajinské sily odrazili nový ruský útok neďaleko mesta Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a stále sa pokúšajú postúpiť ďalej na juh, oznámil vo štvrtok prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentúra Reuters.

13:55 Ukrajina oznámila evakuáciu 275 detí z Charkovskej oblasti. Ukrajinské úrady nariadili evakuáciu 275 detí a ich rodín zo 66 osád Charkovskej oblasti z dôvodu "ťažkej bezpečnostnej situácie", oznámilo ministerstvo pre reintegráciu 2. novembra.

12:50 Ukrajina je na dobrej ceste splniť svoje záväzky na začatie rokovaní o vstupe do Európskej únie. Vo štvrtok to uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba."Sme optimistickí. Urobili sme veľa reforiem a schválili sme legislatívu potrebnú na splnenie, na implementáciu odporúčaní," povedal Kuleba v Berlíne.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Zobraziť galériu (4)
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba  (Zdroj: SITA/Valentyn Ogirenko/ Pool Photo via AP)

12:22 Útoky ruskej armády na mesto Avdijivka poľavili, uviedol hovorca ukrajinskej armády Oleksandr Štupun. "Počet útokov v danej oblasti mierne klesol. Nepriateľ sa naďalej pokúša Avdijivku obkľúčiť, no v súčasnosti sa o to nepokúša až tak aktívne," vyhlásil Štupun. Ruské sily sa podľa neho môžu preskupovať pred ďalšou koncentrovanou vlnou útokov.

12:07 Vojna na Ukrajine je "na mŕtvom bode", vyhlásil vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj a varoval, že počas súčasnej protiofenzívy sa zrejme nepodarí žiadny "krásny a hlboký prielom". Zalužnyj v rozhovore pre týždenník The Economist za príčinu pomalého postupu označil technologickú úroveň oboch armád a prístup ruskej armády k vlastným vojakom.

11:33 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal vo štvrtok dokumenty o odstúpení od ratifikácie medzinárodnej Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT). Putin začiatkom októbra požiadal ruský parlament o odstúpenie od CTBT s cieľom reagovať na postoj USA, ktoré ju podpísali, ale neratifikovali. Parlament následne koncom októbra schválil v zrýchlenom legislatívnom procese odstúpenie od ratifikácie zmluvy.Šéf Kremľa minulý mesiac uviedol, že nie je "pripravený povedať", či Rusko obnoví jadrové skúšky. Západ pritom obviňuje Moskvu z toho, že od začiatku invázie na Ukrajinu používa neuváženú jadrovú rétoriku.

Vladimir Putin na tlačovej konferencii v Pekingu
Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin na tlačovej konferencii v Pekingu  (Zdroj: SITA/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

9:12 Severná Kórea zrejme dodala Rusku okrem munície a delostreleckých granátov aj niekoľko druhov rakiet, uviedla vo štvrtok juhokórejská armáda.Predstavitelia juhokórejskej armády počas tzv. off record (mimo záznam) stretnutia s médiami uviedli, že išlo o bližšie nešpecifikovaný počet balistických rakiet krátkeho doletu, protitankové rakety a prenosné protilietadlové strely, tiež pušky a samopaly.

8:34 Rusko tvrdí, že nad Čiernym morom na Kryme zostrelili 6 ukrajinských bezpilotných lietadiel.

6:00 Rusko zaútočilo na viac ako 100 ukrajinských miest za 1 deň.

Rusko za posledný deň útočilo na najviac obcí od začiatku roka, uviedol Kyjev

Útoky za posledný deň ohlásilo desať z 27 ukrajinských oblastí, uviedol Klymenko. Mnoho zasiahnutých obcí sa podľa neho nachádza v blízkosti stovky kilometrov dlhej frontovej línie.Spolu Rusi na Ukrajinu vyslali v noci na dnes 20 dronov Šáhed iránskej konštrukcie, oznámilo predtým ukrajinské letectvo. Ukrajinská protivzdušná obrana ich podľa rovnakého oznámenia 18 zostrelila, rovnako ako jednu riadenú strelu Ch-59.

V Nikopole zomrela dnes ráno pri útoku dronu 59-ročná žena a ďalších šesť ľudí utrpelo zranenia, informoval na telegrame šéf oblastnej správy Serhij Lysak. Nálet podľa neho poškodil okrem iného päťposchodový bytový dom. Ďalšiu obeť na živote a zranenia dvoch ľudí si dnes ráno vyžiadalo ruské ostreľovanie Chersonu, uviedol veliteľ mestskej vojenskej správy Roman Mročko.

MIMORIADNY ONLINE Boje na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Počas nočných dronových náletov ruské sily okrem toho zasiahli v Kremenčuku v centrálnej časti Ukrajiny ropnú rafinériu, uviedol na telegrame predstaviteľ regionálnej správy Filip Pronin. Požiar v rafinérii sa podľa Pronina už podarilo uhasiť, podnik ale zastavil prevádzku.Taktiež ruská strana oznámila nočné útoky dronov na svoje územie. Pred polnocou ruská protivzdušná obrana zostrelila dva ukrajinské drony nad Kurzkou oblasťou, ktorá hraničí s Ukrajinou, uviedlo ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Interfax.

Vyhlásený bol aj letecký poplach

Letecký poplach bol dnes okrem toho dvakrát vyhlásený v Sevastopole na Ruskom anektovanom Kryme, upozornila ruská redakcia BBC. Ruskom dosadený šéf správy mesta Michail Razvožajev na telegrame počas týchto poplachov informoval o dyme stúpajúcom nad Sevastopoľským zálivom. Vysvetlil ho pritom použitím maskovacích prostriedkov ruskými vojskami. Pri prvom aj druhom poplachu bola podľa médií prerušená prevádzka po Krymskom moste, ktorý spája polostrov s Ruskom.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUKrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu