Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ľudskoprávny aktivista Vajcešyk drží vo väzbe protestnú hladovku na protest proti režimu bieloruského prezidenta

(Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

MINSK - Väznený bieloruský ľudskoprávny aktivista Aľaxandr Vajcešyk začal vo štvrtok držať hladovku na protest proti represívnemu režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Oznámila to tamojšia ľudskoprávna organizácia Viasna, informujeme na základe správy agentúry AP.

Vajcešyk začal držať hladovku po tom, ako ho odsúdili na 15 dní tzv. administratívnej väzby, ktorú má stráviť vo väzení v meste Baranavičy na západe Bieloruska. Odsúdený bol na základe obvinenia zo "šírenia extrémistických materiálov", ktoré bieloruské orgány v uplynulých rokoch často využívajú ako dôvod pre zadržiavanie aktivistov. Vajcešyka zadržali 9. novembra ozbrojení muži neďaleko jeho domu. V rovnaký deň bolo zadržaných aj ďalších desať opozičných aktivistov, uviedla Viasna. Počas domovej prehliadky bol Vajcešykovi zhabaný notebook aj telefón.

Lukašenko je pri moci od roku 1994

V Bielorusku je v súčasnosti za mrežami približne 1450 politických väzňov vrátane vlaňajšieho laureáta Nobelovej ceny za mier a aktivistu za ľudské práva Alesa Biaľackého. Lukašenko je pri moci od roku 1994. Jeho víťazstvo vo voľbách v roku 2020 vyvolalo nevídané masové protesty. Podľa bieloruskej opozície a Západu boli voľby sfalšované. Bieloruské úrady následne uväznili tisíce demonštrantov, pričom s mnohými z nich vo väzbe zle zaobchádzali a mučili ich.

Viac o téme: ProtestBieloruskoAlexandr LukašenkoHladovka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu