Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina hlási najrozsiahlejšie ruské ostreľovanie od začiatku roka

(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vo večernom videopríhovore povedal, že ukrajinské sily budú v nasledujúcich bojoch úspešné, predovšetkým v oblasti Čierneho mora, aj keď situácia na fronte je teraz ťažká. Správu sme prevzali z tlačovej agentúry DPA. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 615

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 615 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

22:00 Vo Francúzsku prokuratúra v stredu obvinila ruského miliardára Alexeja Kuzmičeva z daňových podvodov a má zakázané opustiť krajinu. Je tiež obvinený zo zatajovania spolupráce s organizovanou zločineckou skupinou a prania špinavých peňazí. TASR informuje podľa agentúry AFP.

21:43 Z vojny na Ukrajine sú všetci unavení a nastal čas hľadať riešenie, ktoré bude prijateľné pre obe strany. Povedala to talianska premiérka v telefonáte, o ktorom sa domnievala, že ho vedie s vysokým predstaviteľom Africkej únie. Namiesto toho na druhej strane linky bola dvojica ruských komikov, ktorí nahrávku zverejnili, napísala dnes agentúra ANSA. V telefonáte sa Meloniová tiež posťažovala, že Taliansko nedostáva od Európskej únie dostatočnú pomoc s migráciou.

20:28 Veliteľom Wagnerovej žoldnierskej skupiny sa stal Pavol Prigožin, syn jej zakladateľa Jevgenija Prigožina, ktorý v auguste zahynul pri leteckom nešťastí. Skupina známa svojou účasťou v bojoch na Ukrajine tiež obnovila nábor a bude nanovo zaradená pod ruskú národnú gardu, uviedol dnes ruský denník Kommersant s odvolaním sa na lokálne ruské médiá.

19:41 Súhlas amerického Kongresu s vyčlenením ďalších prostriedkov na vojenskú pomoc Ukrajine zostáva v nedohľadne. Nový líder republikánskej väčšiny v Snemovni reprezentantov Mike Johnson dnes uviedol, že trvá na samostatnom balíku pre Izrael, zatiaľ čo vláda prezidenta Joea Bidena a lídri Senátu presadzujú súčasné uvoľnenie peňazí pre Kyjev. Johnson si za svojím plánom stál aj po tom, ako nezávislí analytici Kongresu vyhodnotili, že by americký deficit navýšil takmer o dvojnásobok navrhnutej pomoci Izraelu.

19:04 Ruské lietadlá zhadzujú výbušniny na námorný koridor Čierneho mora. Ruské bojové lietadlá zhodili "výbušné predmety" pozdĺž pravdepodobnej trasy civilných plavidiel v Čiernom mori za posledných 24 hodín trikrát, informovalo ukrajinské operačné veliteľstvo pre juh.

16:30 Ruský raketový útok na Záporožskú oblasť zabil človeka. Ruské sily odpálili 1. novembra raketový útok na dedinu v komunite Komyšuvakha v Záporožskej oblasti, pričom zabil 52-ročného muža, povedal guvernér Jurij Malashko. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

15:00 Rus, ktorý vstúpil do práporu Sibir (Sibír) bojujúceho na strane Ukrajiny, novinárom stanice Rádio Slobodná Európa povedal, že ruské počínanie na Ukrajine vníma ako zločin. Z Ruska odišiel už len preto, aby svoju krajinu nepodporoval ani platením daní. Ako príslušník menšiny Burjatov vstúpil do zoskupenia, ktoré do svojich radov láka práve zástupcov ruských menšinových etník. O vzniku tohto práporu v rámci Medzinárodnej légie pri ukrajinskej vojenskej rozviedke informoval minulý týždeň v rozhovore s portálom Meduza hovorca rozviedky Andrij Jusov.

14:29 Juhokórejská spravodajská služba sa domnieva, že Severná Kórea poslala do Ruska viac ako milión delostreleckých granátov, aby podporila svoju vojnu proti Ukrajine, informovala agentúra AP s odvolaním sa na juhokórejského poslanca, ktorý sa zúčastnil na brífingu s predstaviteľmi tajných služieb za zatvorenými dverami.

13:19 Bitka o Avdiivku sa stala najkrvavejšou od začiatku vojny, pričom obe strany utrpeli veľké straty.

12:50 Korupcia, spolu s nízkymi platmi a dôchodkami, patrí medzi hlavné obavy Ukrajincov popri prebiehajúcej vojne v Rusku, zistil 1. novembra prieskum Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie (KIIS). 

11:03 Severná Kórea dodala Rusku viac ako milión delostreleckých nábojov a ďalšie zbrane pre vojnu Moskvy proti Ukrajine. Pchjongjang výmenou zrejme dostal pomoc v oblasti satelitnej technológie. Vyplýva to z údajov, ktoré v stredu parlamentu v Soule poskytla juhokórejská tajná služba, informuje TASR na základe správ agentúr Jonhap a AFP.

10:51 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 1. novembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:30 Nad krymským mostom opäť vidno dym.

9:25 Ukrajina v stredu oznámila, že Rusko počas uplynulých 24 hodín ostreľovalo viac než 100 ukrajinských miest a obcí, čo je najviac za jeden deň od začiatku tohto roka. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

7:45 Ruské sily počas nočných náletov na Ukrajinu zasiahli v Kremenčuku v centrálnej časti krajiny ropnú rafinériu, uviedol na sieti telegram šéf regionálnej správy Filip Pronin. Vzniknutý požiar v rafinérii sa podľa neho už podarilo zlikvidovať, podnik ale zastavil prevádzku. Spolu Rusi na Ukrajinu vyslali počas noci na dnes 20 dronov Šáhed iránskej konštrukcie, ukrajinská protivzdušná obrana ich 18 zostrelila, rovnako ako jednu riadenú strelu Ch-59, oznámilo ukrajinské letectvo.

6:35 Ruskí lídri sa čoraz viac obávajú straty kontroly nad okrajovými regiónmi krajiny po nepokojoch z 29. októbra vo väčšinovej moslimskej republike Dagestan, informoval ISW.

6:27 Rozvedenej ruskej matke dvoch detí nariadili exekútori v sibírskom meste Krasnojarsk nastúpiť na vojenskú službu, aby tak splatila svoje dlhy. TASR o tom informuje na základe utorňajšej správy tlačovej agentúry DPA, ktorá citovala ruské médiá. Žena našla pod stieračmi svojho auta list, v ktorom bolo predvolanie na miestny vojenský odvodový úrad, informovala v utorok miestna spravodajská webstránka NGS24.RU. Z predvolania vyplývalo, že má narukovať do ruskej armády ako radová vojačka.

6:05 Zábery silného požiaru v Donecku. Podľa miestnych médií došlo v dôsledku ostreľovania k požiaru skladu ropy.

6:00 Až 70 percent Rusov opýtaných v prieskume nezávislého strediska Levada je ochotných podporiť svojho prezidenta Vladimira Putina, ak by sa rozhodol ukončiť vojnu proti Ukrajine - ale za podmienky zachovania novodobytých území. Ak by podmienkou mieru bolo vrátenie okupovaných území Ukrajine, potom by podpora klesla len na 34 percent, upozornil na svojom webe list Ukrajinska pravda.

Ukrajinský boj o Čierne more vstúpi do dejín

"Dnešný svet si príliš rýchlo zvykol na úspech. Keď sa naplno začala (ruská) agresia, mnoho ľudí vo svete očakávalo, že Ukrajina nevydrží. Medzitým prišli veľkolepé výsledky našich ľudí, všetkých našich vojakov, a pokladajú sa už za samozrejmé," povedal Zelenskyj v príhovore. "Úspech Ukrajiny v boji o Čierne more vstúpi do dejín, aj keď teraz sa o tom veľmi nehovorí," dodal ukrajinský prezident. Rusko napadalo Ukrajinu koncom februára 2022 a Kyjev sa teraz snaží oslobodiť všetky územia okupované ruskými silami, vrátane Krymského polostrova v Čiernom mori, ktorý Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo v roku 2014.

V súčasnosti prebiehajú na frontoch ťažké boje, predovšetkým na východe Ukrajiny neďaleko mesta Avdijivka. Kremeľ využíva Krymský polostrov ako zásobovaciu základňu pre svoju vojnu proti Ukrajine a Kyjev v posledných týždňoch vystupňoval útoky na práve na ruské vojenské zariadenia na Kryme. Ukrajinci podnikli na Kryme úspešné útoky, napríklad na dôležité ruské vojenské lodenice, na niekoľko lodí a základňu ruskej Čiernomorskej flotily - všetky tieto ciele boli ťažko poškodené.

Viac o téme: BojRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu