Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Katastrofálna smršť stále bičuje Európu: Obete hlásia viaceré krajiny, v Taliansku si vyžiadala zatiaľ tri životy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Najmenej tri obete na životoch si vyžiadala smršť Ciarán v regióne Toskánsko v strednej časti Talianska, uviedli vo štvrtok tamojšie úrady.

Prezident Toskánska Eugenio Giani spresnil, že dvaja ľudia prišli o život v obci Montemurlo zhruba 25 kilometrov západne od Florencie, kde sa z koryta vyliala jedna z tamojších riek. Ďalšia osoba zahynula v dôsledku smršti v obci Rosignano na toskánskom pobreží, približne 80 kilometrov juhozápadne od Florencie a 20 kilometrov smerom na juhovýchod od mesta Livorno."Ešte nikdy sme nezaznamenali také množstvo dažďových zrážok len v priebehu niekoľkých minút," uviedol Giani na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Katastrofálna smršť stále bičuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Podľa predpovedí sa očakáva, že dážď a silný vietor sa presunú smerom k južným oblastiam Talianska, uviedol tamojší úrad civilnej ochrany.Najvyšší, červený stupeň varovania bol v platnosti na severovýchode krajiny, kým žltý a oranžový stupeň vyhlásili vo väčšine ostatných regiónov vrátane samotného Toskánska, spresňuje DPA.Mohutná smršť Ciarán vo štvrtok zasiahla severozápad Francúzska i juhozápad Anglicka predtým, než sa presunula smerom na Holandsko, Belgicko, Nemecko, Francúzsko a Taliansko. O život pritom prišlo najmenej desať ľudí a viacero ďalších osôb utrpelo zranenia.

Katastrofálna smršť stále bičuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Vietor pritom v niektorých regiónoch dosahoval rýchlosť až 200 kilometrov za hodinu. V dôsledku smršti došlo na mnohých miestach k ochromeniu leteckej i vlakovej dopravy i k zatvoreniu škôl a rozsiahlym výpadkom elektriny. Niektoré školy v Británii zostanú uzatvorené až do pondelka.Očakáva sa, že vietor cez víkend zoslabne, stále však budú pretrvávať búrkové a daždivé poveternostné podmienky.

Katastrofálna smršť stále bičuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: ObeteTalianskoEurópaSmršť Ciarán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu