Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Počet obetí rastie: Búrka Ciarán prekvapuje svojou silou, nárazy vetra cez 200 km/h, obeťou je aj mladá mamička!

Mimoriadne silná búrka zasiahla v noci pobrežie Francúzska
Mimoriadne silná búrka zasiahla v noci pobrežie Francúzska (Zdroj: Twitter/ @JustSaints_ ,@JShadab1,@X_TrendsX)

RÍM –Silná búrka, ktorá zasiahla v pondelok v noci talianske mesto Miláno, spôsobila na niekoľkých miestach vyliatie rieky Seveso a komplikovala dopravu i život v meste, bola podľa odborníkov iba predzvesťou katastrofy, ktorá sa rúti na Taliansko. Hlboká tlaková níž a búrka Ciarán, ktorá na pobreží Francúzska dosiahla rýchlosť vetra cez 200 km/h, má zasiahnuť aj Slovensko.

Aktualizované 17:00 Búrka si vyžiadala spolu už päť obetí. V Nemecku, Holandsku a Belgicku si vyžiadala tri obete. Vo všetkých prípadoch sa ľudia stali obeťami padajúcich stromov. V Holandsku zrušili stovky letov. V Nemecku zabil vyvrátený strom na kopci Rammelsberg v severnej časti Nemecka mladú ženu v sprievode svojich detí a manžela. V Nemecku je búrka podľa odborníkov ešte silnejšia ako očakávali. 

Aktualizované 15:20 Vo Francúzsku si smršť Ciarán vyžiadala už jednu obeť. V dôsledku nepriaznivého počasia zostalo vyše 1,2 milióna domácností bez dodávok elektrickej energie a pre sever Francúzska platia výstrahy pred nepriaznivým počasím, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Obeťou sa stal v departamente Aisne severovýchodne od Paríža vodič, na ktorého nákladné auto spadol strom. 

Varovania a predpovede modelov sa naplnili. Búrka Ciarán zasiahla západnú Európu v plnej sile. Už počas noci zaznamenali vo Francúzsku rekordné nárazy vetra. V Taliansku sa úrady pripravujú na najhoršie a pozorne monitorujú situáciu. Už niekoľko dní tam prší, pôda je premočená a vodné toky sú na mimoriadne vysokej úrovni. Osobitnú pozornosť venujú aj hroziacim zosuvom pôdy, ktoré už skomplikovali dopravu na štátnych, ale aj obecných cestách. Pobrežie Talianska by podľa predpovedí mohli zasiahnuť vlny s vrcholom medzi 5 a 6 metrami, informujú talianske médiá.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 615 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

V siedmich regiónoch už úrady vydali výstrahu najvyššieho stupňa na druhého novembra, v siedmich regiónoch platí oranžová výstraha a v desiatich najnižšia. Všetky výstrahy platia až do zajtrajšieho dňa, do 15. hodiny, no podľa aktuálnych modelov výstrahu predĺžia až do piatka. Odborníci varovali pred intenzívnymi prehánkami, búrkami, silnými nárazmi vetra a krupobitím. More by malo byť najviac rozbúrené najmä v zajtrajších popoludňajších hodinách a k večeru. Regionálny výbor pre mimoriadne situácie sa na zasadnutí dohodol s prefektúrami na obmedzení pohybu ľudí, ale aj zatvorení škôl všetkých úrovní v regióne Friuli Venezia Giulia, rovnako ako aj v Benátsku. Zatvorené budú aj verejné parky a od zajtrajšieho poludnia nebude premávať verejná doprava.

Úhrn zrážok by mohol dosiahnuť až 300 mm v priebehu 24 hodín, v priebehu 12 hodín by mohlo spadnúť 200 mm zrážok. Hrozí riziko zosuvu pôdy, riziko pádu stromov, ale aj záplavy na hlavných vodných tokoch. Mimoriadne nepriaznivú situáciu už hlásili aj z Francúzska, kde na pobreží namerali rýchlosť vetra v nárazoch až 207 km/h, vo vnútrozemí 167 km/h. Tamojšieho úrady zakázali obyvateľom vychádzať z domovov a aktuálne úrady prijímajú hlásenia o škodách. Tie sa týkajú najmä poškodených striech, popadaných stromov a výpadkov elektrickej energie. Vo Francúzskom Breste silné nárazy vetra poškodili aj žeriav a odtrhli časť ramena. Búrka Cirian zasiahla aj Veľkú Britániu, Španielsko, Belgicko a Holandsko, kde meteorológovia zaznamenali silné nárazy vetra porovnateľné s hurikánom. Ušetrený od nepriaznivého počasia bude zrejme iba Jadran a časť južnej Európy.

 

PRÁVE ZAČÍNA SILNIEŤ VIETOR Od tejto chvíle začne vietor výrazne naberať na sile. V nížinách zaznamenáme najsilnejšie...

Posted by www.iMeteo.sk on Thursday, November 2, 2023

Výstraha naďalej platí v južnom Anglicku, ako aj pre východný Wales a Škótsko. Posledná „historická búrka“ sa prehnala Talianskom v roku 2018 a zasiahla oblasť Ligúrie. Spôsobila obrovské škody pozdĺž pobrežia, ale aj v zálive Tigullio. V prístave zničila niekoľko luxusných jácht. Najsilnejšie poryvy vetra na Slovensku meteorológovia predpokladajú medzi 12:00 a 15:00 hod, k večeru by mohol vietor ešte zosilnieť. Najsilnejšie nárazy sú očakávané v piatok ráno.

Viac o téme: BúrkaHurikánIntenzívny dážďCiaránSilné nárazy vetra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu